Graficianul Sorin Tara a expus in holurile Bibliotecii Astra din Sibiu trei desene cu mesaje violente anti-Johannis. “Protestul” artistic se inscrie intr-o serie mai lunga de expozitii care au contestat proiectul “Sibiu - Capitala Europeana” sau au reusit sa deschida conflicte cu institutii precum Clubul Economic German din Transilvania.

Cele trei desene expuse la Biblioteca Astra au starnit noi controverse cu privire la manifestarile artistice violente ale lui Sorin Tara. Unul din desene reprezinta o mana uriasa care striveste in pumn un sobolan. In fundal se poate observa orasul Sibiu, iar in partea superioara mesajul “Johanicht!”.

Sibienii s-au aratat consternati de atitudinea graficianului, pe care il considera xenofob si avid de publicitate. Arta sa violenta, care ar propaga mesaje naziste si antisemite, ar urmari sa il propulseze mediatic pe Tara.

De altfel, Sorin Tara a mai fost implicat in diverse scandaluri alaturi de Andrei Molnar - liderul miscarii de extrema dreapta Gebeleizis .

Johanicht de Sorin Tara
Foto: Monitorul de Sibiu

Pe de alta parte, graficianul a fost selectionat de Museum of Young Art din Viena sa participe si sa reprezinte Romania in cadrul expozitei "Young Art Europe". Tara a expus in cadrul expozitiei o selectie de 50 de lucrari de grafica cu subiecte social-politice.

Sorin Tara considera insa ca multiplele sale conflicte si refuzuri artistice se datoreaza persecutiei autoritatilor, care sunt deranjate de radicalismul sau pronuntata tenta sexuala a lucrarilor sale.

“Am parte doar de refuzuri, fac afise de foarte multa vreme si coperte de carte, tot felul de alte chestii care se refera la reclama unor artisti sau evenimente culturale, dar in 90 la suta din cazuri ele sint refuzate, pe considerentul ca sint sau prea radicale, sau prea urite, sau prea provocatoare politic sau sexual",

a declarat artistul Sorin Tara pentru Monitorul de Sibiu.

Klaus Johannis (Foto: HotNews.ro)

Prmarul Sibiului, Klaus Johannis, se bucura de increderea a peste 80% din sibieni si a reusit sa atraga proiecte importante pentru comunitate, cum ar fi declararea urbei pe care o conduce “Capitala Culturala Europeana” pentru anul 2007. Contactat de HotNews.ro, Johannis s-a aratat mai degraba amuzat de demersurile artistice ale graficianului.

“Fiecare deseneaza ce vrea. Nici nu ma incanta, nici nu ma deranjeaza. Fiecare e liber sa fie pro sau contra. Sa-si traiasca fiecare viata cum considera”, a declarat in exclusivitate pentru HotNews.ro primarul Sibiului, Klaus Johannis.