Bursa romaneasca a continuat sa evolueze relativ stabil si pe parcursul sedintei de marti. Semnalele venite dinspre pietele externe de capital au fost din nou mixte, asa ca investitorii straini au fost destul de putin prezenti in piata in ultimele doua zile.

Cum si investitorii romani sunt destul de tematori cu privire la evolutia bursei, am avut parte de ordine destul de putine atat la cumparare, cat si la vanzare. Pe ansamblu, este un lucru bun faptul ca pe piata nu se manifesta vanzari agresive. Totusi, cata vreme nu vor aparea cumparatori mai puternici, tendinta de ansamblu va continua sa fie usor descendenta.

Slaba participare la tranzactionare a facut ca lichiditatea pietei sa continue sa scada, ajungand la nivelul de doar 15,3 milioane de euro.

Nu am mai vazut un nivel atat de redus al tranzactiilor de multe saptamani. Este destul de evident ca intreaga piata este in expectativa si ca, desi trendul descendent inca mai continua pe o parte din indici si din emitenti, totusi pe ansamblu caracteristica este mai degraba una de stabilizare.

Pe piata principala am avut tranzactii de 11,7 milioane de euro, iar pe segmentul Rasdaq de circa 3,6 milioane de euro.

Evenimentul cel mai important al zilei il reprezinta explozia de la combinatul Oltchim Rm.

Valcea, care a condus la o scadere brusca a pretului de tranzactionare cu circa sase procente, dupa care titlurile OLT au fost suspendate de la tranzactionare pentru a da posibilitatea tuturor investitorilor sa se informeze si, ca atare, sa reactioneze in cunostinta de cauza, oricare ar fi fost decizia luata.

Din informatiile prezentate in media imediat dupa stirea initiala, a rezultat ca pagubele nu sunt semnificative si ca oricum combinatul beneficiaza de o asigurare care ii va permite sa-si recupereze aceste pagube.

de Iulian Panait, analist KDT Invest

integral in Romania Libera