Creditele de consum reprezentau aproape 80a din sumele datorate de romani bancilor la finele lunii iunie a.c., insumand aproape 39 de miliarde de lei, potrivit datelor BNR. La finele primului semestru al acestui an, creditele de consum contractate de populatie reprezentau 78% comparativ cu 73,4% la finele anului 2005.

Sumele datorate de romani in contul creditelor luate pentru achizitia de proprietati imobiliare reprezentau 18,5% din total. In luna ianuarie a acestui an, soldul aferent creditelor pentru locuinte contractate de populatie era mai mare: 19,63%.

Ponderea creditelor pentru locuinte a scazut cu un punct procentual in numai sase luni. Chiar daca reprezinta mai putin in soldul total al imprumuturilor contractate de populatie, ipotecarele au crescut cu 135 in ianuarie-iunie a.c.

Rata de crestere a creditelor pentru locuinte a fost insa sub cea a imprumuturilor de consum, care au avansat cu 18,67% de la finele lui ianuarie si pana in ultima zi a lunii iunie.

Consumul se bazeaza pe leu

Creditele de consum in lei reprezentau 67% din totalul sumelor datorate de romani, insumand peste 26 de miliarde de lei. Din felia creditelor de consum contractate in lei au muscat usor imprumuturile de consum in franci elvetieni si dolari SUA, al caror sold a crescut de 2,5 ori in perioada ianuarie-iunie.

integral in EvZ