Compania belgiana Electrabel, care nu este inca prezenta pe piata energetica locala, intentioneaza sa construiasca o termocentrala de 1.600 MW la Constanta, a declarat ieri agentiei MEDIAFAX Alexandru Sandulescu, directorul directiei de politici energetice din Ministerul Economiei si Finantelor.

„Saptamina trecuta, Electrabel a trimis Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) o notificare prin care a anuntat ca vrea sa construiasca o termocentrala pe carbune in Portul Constanta, de 2x800 MW. Este vorba despre o investitie greenfield, iar acest lucru demonstreaza interesul marilor producatori europeni de energie pentru piata din Romania“, a afirmat oficialul MEF.

Potrivit specialistilor din piata, investitia ar putea depasi doua miliarde de euro.

Termocentrala ar putea fi una dintre cele mai mari din Romania, cu o putere instalata mai mare decit a doua reactoare nucleare functionale la Centrala de la Cernavoda, de circa 700 MW fiecare. Cea mai mare termocentrala din Romania este complexul energetic Turceni, cu o capacitate instalata de 2.310 MW, potrivit datelor firmei.

Contactati de MEDIAFAX, oficiali ai companiei de servicii de consultanta si proiectare in domeniul energetic Tractebel Project Managers Engineers&Consultants (Trapec), reprezentantii Electrabel in Romania, au confirmat informatia, dar nu au dorit sa precizeze valoarea investitiei.

Intentia Electrabel se inscrie in tendinta marilor companii energetice, atit romanesti, cit si straine, de a investi in proiecte greenfield de producere de energie electrica pe piata locala. Totodata, Electrabel a depus mai multe scrisori de interes pentru asocierea cu Termoelectrica in ve-derea crearii de companii mixte pentru producerea de energie electrica.

integral in Cotidianul