Pentru toti crestinii ortodocsi, 15 august este ziua de "Sfanta Maria Mare”, sarbatoare prezenta in calendarul Bisericii ca "Adormirea Maicii Domnului". Mii de credinciosi sunt in pelerinaj la manastirile din tara. Cele mai vizitate sunt manastirile inchinate Sfintei Fecioare: Nicula din judetul Cluj, Putna din Suceava si Tismana din Gorj.

La manastirea Nicula din judetul Cluj, cu hramul Adormirii Maicii Domnului, credinciosi veniti din toate colturile tarii se roaga la renumita icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria, pictata de mesterul Luca din Iclod, in 1681 si care atrage sute de mii de credinciosi din intreaga lume.

Se spune ca sfanta icoana a lacrimat timp de cateva zile, in anul 1699. Acum 300 de ani, Vaticanul a recunoscut oficial icoana de la manastirea Nicula este facatoare de minuni, iar in 1926, Papa Pius al XI-lea a emis un document prin care se acorda iertarea pacatelor pelerinilor care ajung la Nicula.

Povestea zilei

Cu trei zile inainte de Adormirea Maicii Domnului, Iisus Hristos l-a trimis pe arhanghelul Gavriil sa o anunte pe Sfanta Maria ca urmeaza sa paraseasca aceasta lume, pentru a ajunge la ceruri.

Arhanghelul Gavriil i-a adusa Sfintei Maria o ramura de finic iar aceasta a inteles mesajul si-a pregatit casa cu lumanari si tamaie, apoi a plecat pe Muntele Maslinilor sa se roage.

Pe drum, toti copacii si maslinii se inclinau in fata Sfintei Marii, ca semn de mare cinste.

Cand s-a intors le-a spus sfintelor care erau cu ea si apostolilor: "Iata, a sosit vremea ca eu sa va las si sa ma duc la Fiul Meu", apoi s-a intins pe pat si si-a dat duhul.

Trei zile si trei nopti s-au auzit cantari ingeresti la mormant.

Apoi, Sfantul Apostol Toma i-a rugat pe ceilalti apostoli sa-i deschida si lui mormantul, pentru ca el nu fusese martor la Adormirea Maicii Domnului.

Atunci au vazut minunea: in mormant ramasese doar giulgiul, caci Iisus a luat-o la ceruri cu trup cu tot pe Mama Sa.

Ce se spune in popor

• se culeg flori si se pun la icoana Preacuratei; acestea apoi sunt bune de leac

• in Moldova, Sfanta Maria Mare este considerata "a mortilor" si se impart struguri si prune pentru sufletul mortilor

• se aduna ultimele plante de leac, putem afla cum va fi toamna ce se apropie, se leaga ciocul pasarilor pentru a nu prada strugurii.

• daca infloresc trandafirii pe la Sfanta Maria, toamna va fi lunga

• intre Sfinte Marii se seamana graul

Ziua Marinei

15 august este si prilej de sarbatoare pentru marinari. Sute de oameni asista la manifestarile speciale dedicate Zilei Marinei, sarbatorita pana acum de 105 ori.

Manifestarile din acest an au inceput acum patru zile la Constanta, cand a sosit nava-scoala Mircea, care a efectuat un mars de instructie timp de 52 de zile in Marea Mediterana. A parcurs aproximativ 4800 mile marine.

Astazi, nave militare si civile fac exercitii demonstrative pe mare. Spectacole au loc si pe uscat, in portul Tomis.

La manifestarile de la Constanta participa, miercuri si presedintele Traian Basescu si ministrul Apararii, Teodor Melescanu. In discursul sau, seful statului s-a referit la importanta strategica a Marii Negre si a Dunarii, si a evocat memoria marinarilor care si-au pierdut viata in marile si oceanele lumii.

Totodata, presedintele Basescu a subliniat ca Romania isi va asuma cu demnitate obligatiile fata de partenerii UE si NATO si va milita pentru ca Marea Neagra sa fie o zona sigura, care sa permita transferul de resurse energetice inspre Europa.