Cel putin 500 de persoane au murit si peste 100 au fost ranite, in patru atentate cu camioane-capcana comise, marti seara, impotriva unei secte religioase din nordul Irakului, arata ultimul bilant al autoritatilor, scriu agentiile internationale de presa. Acestea sunt considerate printre cele mai grave atentate de la inlaturarea regimului lui Saddam Hussein.

Bilantul victimelor este inca provizoriu pentru ca numeroase persoane sunt ingropate sub daramaturi. Un numar mare de raniti se afla in spitale.

Autoritatile au impus restrictii de circulatie in zona.

Potrivit oficialilor irakieni, cele patru camioane au explodat in satele Al-Khatanaiyah si Al-Adnaniyah, unde populatia este adepta sectei Yezidi, o credinta minoritara preislamica.

Casa Alba a denuntat aceste atentate „impotriva civililor nevinovati” pe care le-a calificat „barbare”.

Atacurile au avut loc la scurt timp dupa ce, la Bagdad, adjunctul ministrului irakian al Petrolului, Abdel Jabar al-Wagaa, a fost rapit de persoane inarmate, in uniforme ale fortelor irakiene.

Pe de alta parte, liderii principalelor comunitati din Irak au discutii informale despre pregatirea summitului de criza convocat de premierul Nuri al-Maliki pentru a salva coalitia de guvernamant, scrie BBC News.

Comunitatea Yezidi, formata din aproximativ 500 000 de persoane este o minoritate kurda instalata in nordul Irakului, care considera ca diavolul este capetenia ingerilor, dar crede in Dumnezeu.

Ambasadorul american la Bagdad, Ryan Crocker si comandantul fortelor americane in Irak, generalul David Petraeus au denuntat atacurile si au declarat ca Statele Unite isi vor continua misiunea in Irak - transmite France Presse.

Mai mult, Casa Alba a calificat aceste atacuri drept "barbare", si a acuzat extremistii ca impiedica Irakul sa devina o tara stabila si sigura.