Aproximativ 200 de rromi, inarmati cu topoare, bate, furci si pietre, au distrus, marti seara, cateva automobile si o ambulanta intr-un cartier din capitala bulgara, Sofia, dupa ce in seara precedenta 30 de skinheads, extremisti de dreapta, suporteri ai liderului ultranationalist Volen Siderov, au atacat trei tineri din aceasta etnie, relateaza Sofia News Agency.

Protestatarii, printre care se aflau si copii de 10 ani, au scandat „moarte bulgarilor”. Potrivit martorilor, la inceputul serii, romii inarmati au amenintat ca vor da foc cartierului si au blocat Bulevardul Rishki Prohod.

Un politist a fost ranit in timp ce incerca sa mentina ordinea. Fortele de ordine au fost trimise imediat la fata locului insa erau prea putin numeroase si nepregatite pentru o eventuala confruntare cu manifestantii, potrivit postului de televiziune bTV.

Agentia NewsBT informeaza ca politia a tras focuri de avertisment, dar nu a facut arestari.

Potrivit Rador, majoritatea rromilor care au iesit in strada nu sunt originiari din Sofia. Ei au sosit in capitala bulgara, in ultimii ani, pentru a-si cauta de munca.

Martorii din randul etniei rome au declarat ca protestele de marti au fost o replica la incidentele din seara precedenta.

Deocamdata nu se cunosc cauzele conflictului de luni, cand 30 de neo-nazisti au atacat trei tineri romi, dintre care unul a fost grav ranit. Autoritatile bulgare inca mai investigheaza cazul, insa exista presupuneri ca tulburarile au fost instigate politic.

Pe data de 28 octombrie vor avea loc alegeri locale, iar Partidul ultranationalist Atak, condus de Volen Siderov, incearca sa-si mobilizeze mai usor simpatizantii, punandu-i intr-o lumina nefavorabila pe rromi.

Primarul Sofiei, Boyko Borissov, a ordonat, miercuri, ca "orice persoana care umbla pe strada cu bate, furci, cutite sau orice fel de arma alba, sa fie imediat arestata".

Ministrul de interne, Rumen Petkov, a declarat ca in tara nu exista tensiuni interetnice.