In cazul accidentului feroviar de pe ruta Moscova - Sankt-Petersburg au aparut doi suspecti, potrivit Parchetului rus. Expertii cred ca teroristii nu au apasat la timp butonul care a declansat deflagratia. Daca nu ar fi intervenit aceasta intarziere, consecintele ar fi fost inimaginabile, explozia survenind la doar cateva minute dupa ce garnitura traversare un pod de mare inaltime.

Avand in vedere ca „Nevski express” este un mijloc destul de costisitor, folosit cu precadere de intreprinzatori si de oameni cu bani, se crede ca atentatul a vizat elita. Komsomolskaia pravda a vrut sa afle parerea analistilor despre incidentul feroviar din Rusia.

• Aleksandr Hinstein, deputat in Duma de stat, autorul unei carti despre Boris Berezovski:

Se stie clar ca a fost o bomba? Stranie coincidenta: tocmai fusese dat jos guvernatorul regiunii Novgorod. Inainte acolo nu a sarit nimic in aer. Si acum, poftim....

• Viaceslav Nikonov, presedintele Fundatiei „Politika:

Atacurile teroriste din ultimii ani au avut legatura cu extremistii ceceni. Si nu cred ca accidentul de luni este vreo exceptie.

• Konstantin Zatulin, directorul Institutului pentru problemele CSI:

Istoria a demonstrat ca, in general, nici o tara nu e ferita de atentate, chiar si cea mai prudenta si mai superputere.

• Serghei Markov, directorul Institutului pentru studii politice:

Ce a atat de greu de inteles. Este evident ca e mana organizatiilor ilegale islamiste. Mai intai au pus la cale explozii in Ingusetia, acum au ajuns pana la Piter.

• Aleksandr Dughin, liderul Miscarii internationale Eurasia:

In principiu, acest atentat nu i-ar avantaja pe separatistii ceceni. Pentru ca, din punct de vedere politic, ei nu mai exista. Gandul ma duce mai degraba la „fortele portocalii”, care pentru atingerea scopurilor lor nu mai au nimic de rezerva cu exceptia violentei.