Muzeul National de Istorie a Romaniei organizeaza Ziua Portilor Deschise la doua din cele mai renumite santiere arheologice din tara, Vitanesti “Magurice”, jud. Teleorman, in data de 17 august, si Sultana “Malu-Rosu”, jud. Calarasi, in data de 22 august.

Cu aceasta ocazie, publicul interesat va putea urmari o zi din viata arheologilor, va putea vedea unele din cele mai interesante descoperiri din campania de anul acesta, iar membrii colectivului de cercetare vor oferi informatii legate de cercetarile in desfasurare.

O premiera a campaniei 2007 in santierul arheologic Vitanesti “Magurice”, jud. Teleorman este debutul lucrarilor de constructie a viitoarei baze arheologice, beneficiind de suportul permanent al Primariei comunei Vitanesti.

Potrivit comunicatului Muzeului National de Istorie a Romaniei, pe acest santier cercetarile se desfasoara in cadrul proiectului “Inceputurile civilizatiei europene. Neo-eneoliticul la Dunarea de Jos”, al carui obiectiv principal este cunoasterea societatii umane din sudul Romaniei intre mileniile VI-IV i. Chr.

Proiectul cuprinde mai multe situri arheologice din sudul Romaniei, iar la nivel institutional reprezinta o colaborare dintre Muzeul National de Istorie a Romaniei si alte 5 muzee judetene (Muzeul Judetean Teleorman, Muzeul Dunarii de Jos - Calarasi, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, Muzeul Judetean Buzau, Muzeul Romanatiului - Caracal). Coordonatorul proiectului este dr. Radian Andreescu, arheolog la Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Santierul arheologic Sultana “Malu-Rosu”, jud. Calarasi, face parte din acelasi proiect “Inceputurile civilizatiei europene. Neo-eneoliticul la Dunarea de Jos”. Spectaculosul sit arheologic, unde au fost scoase la lumina unele din cele mai fascinante obiecte de plastica antropomorfa din preistoria Romaniei (mileniul IV i.

Chr.), nu a dezamagit nici anul acesta, aici fiind descoperita o locuinta incendiata foarte bine conservata. Colectivul este format din specialisti de la Muzeul National de Istorie a Romaniei si Muzeul Dunarii de Jos - Calarasi.

In cadrul aceluiasi proiect, in a doua jumatate a lunii august si in septembrie vor incepe si cercetarile din siturile de la Magura “Buduiasca”, jud. Teleorman, Gradinile, jud. Olt si Cotatcu, jud. Buzau. La Malaiesti, jud. Prahova sapaturile s-au incheiat din luna iunie 2007, informeaza comunicatul de presa.