Creditele acordate populatiei s-au situat in primul semestru al acestui an la nivelul de 49,09 miliarde de lei, din care 56,77% au fost acordate in moneda locala, se arata intr-un raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Din valoarea totala doar 18,7%, adica 9,18 miliarde de lei, au fost acordati pentru in scopul achizitionarii sau construirii unei locuinte.

Valoarea creditelor in lei a fost de 27,87 miliarde de lei. Cea mai mare parte a creditelor acordate de institutiile financiare, reprezentand 26,14 miliarde de lei, au reprezentat credite de consum, in vreme ce doar 1,21 miliarde de lei au fost acordati pentru cumpararea sau construirea unei case.

Nici in cazul creditelor in valuta lucrurile nu stau mai bine. Din totalul de 21,22 miliarde de lei acordati de banci drept credite in valuta, 7,97 miliarde de lei au reprezentat credite imobiliare. Creditele de consum au insumat 12,75 miliarde de lei.

Comentand aceste cifre, Florin Catu, analistul-sef al ING Bank a declarat ca „este normal sa fie asa avand in vedere ca in anii trecuti am avut o explozie a creditului de consum. Incet-incet insa, pe masura ce veniturile vor creste, aceasta tendinta se va inversa”.

„De exemplu, in SUA, creditul reprezinta 125% din produsul intern brut, si majoritatea este reprezentata de credite ipotecare”, a mai spus Florin Catu.

Potrivit raportului BNR, valoarea totala a creditului neguvernamental a fost de 109,66 miliarde de lei, Capitala continuand sa se plaseze in fruntea clasamentului, cu imprumuturi in valoare de 36,85 miliarde de lei.

Din numarul total de judete, doar sase (Covasna, Giurgiu, Ialomita, Salaj, Teleorman si Tulcea) inregistrau, la sfarsitul primului semestru un sold al creditelor mai mic de un miliard de lei.