Bombardierele rusesti, cu raza lunga de actiune, efectueaza din ce in ce mai multe misiuni in apropierea teritoriului Statelor Unite. Informatia a fost confirmata de Seful Comandamentului pentru Apararea Aerospatiala americana (NORAD), care a declarat ca “in ultimele luni, aviatia rusa si-a intensificat raidurile in apropiere de coastele SUA”, relateaza AFP.

"Comandamentul nostru a interceptat avioane rusesti in apele internationale, in apropiere de Alaska. NORAD va continua sa monitorizeze toate zborurile avioanelor rusesti, care se apropie tot mai mult de spatiul nostru aerian", a declarat generalul Gene Renuart, intr-un comunicat de presa.

Reactia NOARD intervine dupa ce armata rusa a anuntat ca bombardiere strategice vor efectua pana sambata exercitii deasupra Oceanului Atlantic, Oceanului Pacific si Polului Nord.

Treizeci de bombardiere rusesti, Tu-95, Tu-22 si Il-78 (avion de realimentare), echipate cu rachete care pot transporta incarcaturi nucleare vor lua parte la misiunile prevazute pana la 18 august. Potrivit Fortelor Aeriene ruse, pilotii vor exersa orientarea in zona polara, alimentarea cu combustibil in zbor si lansarea unor rachete de croaziera.

Saptamana trecuta, avioanele strategice rusesti au zburat pana in Insula Guam din Oceanul Pacific, locul unde se afla o importanta baza militara americana.

Gestul aminteste de perioada razboiului rece, cand Uniunea Sovietice trimitea frecvent bombardiere cu raza lunga de actiune pentru a survola zonele din oceanele Arctic, Atlantic si Pacific, in cautarea de puncte de lansare pentru atacuri nucleare impotriva Statelor Unite.

De asemenea, aviatia britanica a interceptat, in luna iunie, doua avioane ruse care se indreptau, in mod neobisnuit, catre spatiul aerian britanic, insa autoritatile de la Moscova au declarat ca atunci a fost exectuat doar un zbor de rutina.