Presa maghiara a preluat pe larg declaratile presedintelui Traian Basescu despre vizita in Secuime. Astfel, cotidianul Nepszabadsag, consultat de Rador, scrie in editia de miercuri ca vizita lui Basescu a provocat in Romania critici dure.

„Dar si presa romaneasca a recunoscut ca Traian Basescu a petrecut saptamana trecuta mai mult timp in Secuime decat au petrecut in total toti politicienii romani de frunte in ultimii 50 de ani”, scrie Nepszabadsag.

Fragmente din articolul „Ceardas prezidential”, publicat de Nepszabadsag

Reintors la Bucuresti, seful statului a facut un bilant, concluzionand din nou ca romana trebuie predata copiilor maghiari ca limba straina pentru ca acestia sa aiba sanse pentru a se incadra in societatea romaneasca si pe piata muncii; ca problema cea mai mare a zonei este saracia, lipsa de capital si lipsa investitorilor,

ca pericolul separarii judetelor secuiesti nu exista decat in mintea politicienilor nationalisti; ca maghiarii si romanii din zona traiesc laolalta in pace.

Presedintele a mentionat in acelasi timp ca UDMR mentine in cele doua judete «conditii

feudale», cere cunoasterea limbii maghiare si din partea unor functionari publici care nu lucreaza in mod direct cu publicul. El a adaugat ca localnicii l-au informat ca si maghiarii au «baroni locali», noi imbogatiti care au facut averi prin coruptie.

Presedintele a criticat atat UDMR, cat si Uniunea Civica Maghiara (UCM) pentru ca, in opinia sa, cele doua organizatii se dueleaza din cauza unor interese proprii si nu se ocupa de problemele stringente ale populatiei.

El a declarat ca organizatiile maghiare se confrunta in obtinerea functiilor din administratia locala, dar la alegerile parlamentare se vor uni, ceea ce este si firesc.

Presedintele a conchis ca nu poate fi vorba de autonomie, ci doar de descentralizare, iar Secuimea poate avea tot atata autonomie cata au si celelalte judete ale tarii.

Bela Marko a apreciat faptul ca Basescu a vizitat Secuimea si a avut acolo experiente personale veridice, in mare parte. Presedintele UDMR a respins insa mesajul politic al lui Basescu - potrivit caruia secuii nu au nevoie de UDMR, «pentru ca este aici presedintele statului, care va rezolva problemele».

O opinie similara au avut si majoritatea liderilor locali din Secuime. In opinia presedintelui Consiliului judetean Covasna, Janos Demeter, scopul vizitei prezidentiale a fost slabirea politica a Secuimii.

Primarul din Miercurea Ciuc, Robert Raduly, l-a acuzat pe Basescu de duplicitate, pentru ca referitor la folosirea limbii maghiare de catre autoritati a exprimat o opinie in Secuime si o alta opinie la Bucuresti.

Ministrul dezvoltarii, Laszlo Borbely, i-a reprosat presedintelui ca nu a ramas neutru din punct de vedere politic, in cursul vizitei sale.

Senatorul Peter Eckstein-Kovacs a recunoscut ca UDMR greseste uneori, dar a respins acuzatia de «feudal» la adresa organizatiei. El a afirmat ca a observat o anumita "discretie" in faptul ca Basescu nu i-a nominalizat pe politicienii maghiari pe care ii considera corupti.

Deputatul Hunor Kelemen, presedintele executiv al UDMR, a opinat ca presedintele statului «a facut un joc ieftin in interesul obtinerii voturilor din Secuime pentru urmatoarele alegeri».

Primarul din Odorheiu Secuiesc, Jen? Szasz, a respins criticile la adresa UCM, dar i-a dat dreptate presedintelui cu privire la mentinerea de catre UDMR a unor «conditii feudale».

El l-a laudat pe presedinte pentru ca a dorit sa se convinga in persoana asupra realitatilor din Secuime si a mentionat ca acest exemplu ar trebui urmat si de politicienii si ziaristii romani.

Si politicienii romani au criticat concluziile sefului statului. Senatorul PSD Vasile Dancu a afirmat ca, desi constatarile acestuia sunt rele in mare masura, presedintele nu a vazut decat o parte din realitatea din Secuime.

El a cerut constituirea unei comisii parlamentare pentru a inventaria si solutiona problemele cu care se confrunta cele doua judete secuiesti si a precizat ca nu trebuie neglijat faptul ca UCM urgenteaza instaurarea autonomiei in fata forurilor europene, recurgand la accente secesioniste.

Presa romaneasca, vorbind despre un «ceardas prezidential» a comentat malitios raportul lui Basescu. Multe cotidiane au reprodus fraza prezidentiala referitoare la predarea limbii romane: «Copiii maghiari invata cantand engleza si plangand romana».

Presa a apreciat faptul ca seful statului “doreste o integrare a maghiarilor si secuilor”, pentru ca “acest lucru ar fi util si la nivel european», dar a condamnat faptul ca s-a situat intr-un mod populist de partea organizatiei «radicale» UCM, avand drept scop «pedepsirea» si «destramarea» UDMR, respectiv privarea maghiarilor de reprezentare parlamentara.