Pe cheiul folosit in secolul al XVI-lea de Michelangelo pentru a transporta pe apa marmura la Roma se plimba acum rusii bogati, scrie cotidianul britanic „The Telegraph”.

De-a lungul timpului, in Forte dei Marmi au locuit scriitorul Thomas Mann si sculptorul Henry Moore, dar cocheta statiune din Toscana a devenit foarte populara dupa ce mai multi cantareti de opera rusi au vizitat asezarea vecina, Torre del Lago, unde a trait compozitorul Giacomo Puccini.

„Rusii platesc sume uriase pentru a inchiria resedinte de vara”, sustine marchiza Bona Frescobaldi. „Unii dintre prietenii mei isi inchiriaza vilele pentru 100.000 de euro pe luna, iar magazinele scot la vanzare blanuri in plina vara”, adauga ea.

Cei mai multi turisti rusi vin la Forte dei Marmi pentru ca „este la moda”, dupa cum marturiseste Margarita Bakina, o angajata a grupului petrolier Lukoil. „L-am vazut pe Andreea Bocelli astazi. Are o casa aici”, spune mandra Bakina.

Explozie pe piata imobiliara

Ca urmare a interesului imens manifestat de milionarii rusi pentru Forte dei Marmi, preturile caselor au sarit in aer si sunt acum cele mai mari din intreaga Italie.

Multi rezidenti profita de situatia creata si fac bani frumosi printr-o metoda simpla: isi vand locuintele din oras si isi cumpara altele noi, mai ieftine, in regiunile muntoase din apropiere.

Sunt si voci care sustin ca rusii investesc in imobiliare pentru a spala bani, dar primarul Umberto Buratti afirma ca pana acum nu s-au gasit dovezi in acest sens. „Sigur ca ne este imposibil sa aflam de unde vin banii, ceea ce ne pune intr-o situatie dificila”, recunoaste Buratti.

Un articol de Dan Stancu

Integral in Evz