Piata calculatoarelor personale din Romania a crescut in trimestrul doi al acestui an cu 58% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la valoarea de aproximativ 147 de milioane de dolari, potrivit datelor furnizate joi, de catre compania de cercetare IDC Romania.

In perioada mentionata numarul de unitati vandute a atins 165.000, vanzarile de notebook inregistrand cea mai mare crestere, de 120% fata de rezultatele obtinute in acelasi trimestru al anului trecut.

Desi specialistii IDC sustin ca, trimestrul doi din an este, in general, unul slab pentru vanzarile de calculatoare personale (desktop-uri), rezultatele analizei trimestriale arata faptul ca in perioada aprilie-iunie a acestui an s-a inregistrat o crestere de 23% a vanzarilor, in special datorita unor proiecte din sectorul public si unor achizitii de tehnica de calcul cu sprijin guvernamental.

Totusi cea mai mare rata de crestere a fost inregistrata tot pe segmentul de calculatoare portabile (notebook-uri), vanzarile crescand aici cu peste 120% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Piata serverelor x86 a inregistrat de asemenea o evolutie pozitiva, cu aproape 82% peste valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent.

"Strategiile de marketing ale vendorilor, asociate cu preturile in scadere ale componentelor si un dolar aflat in declin, imping vanzarile de notebook catre noi puncte de maxim. Lucrurile se vor calma in timp, pe masura ce raportul intre vanzarile desktop si notebook se apropie de 1 la 1" considera Calin Mirea, Research Analyst, IDC Romania.

Amintim ca in primul trimestru din acest an, vanzarile locale de PC-uri au crescut cu 35% comparativ cu perioada similara a anului trecut, pana la 210.000 unitati. Valoarea acestora a depasit cifra de 180 milioane de dolari. Pentru acest an, IDC estimeaza ca se vor vinde peste 800.000 de PC pe piata din Romania.