In cea de-a doua zi a Festivalului de Film ANONIMUL, marti 14 august, in salile Complexului Cinema au inceput proiectiile la cele trei sectiuni competitionale, lungmetraj, scurtmetraj de animatie si scurtmetraj de fictiune, in prezenta juriilor. In paralel, publicul a putut urmari si o selectie de scurtmetraje romanesti din 2006 si 2007, prezentata in afara competitiei.

In Satul Filmului, seara de marti a fost dedicata regizorului britanic Ken Loach, invitatul de onoare al Festivalului, alaturi de Cristian Mungiu. Proiectiile s-au deschis cu filmul Tickets (Italia - Marea Britanie - Iran 2005), co-regizat de Loach, urmat de 11.09.?01 ?

September 11 / segmentul United Kingdom. Regizorul a raspuns apoi intrebarilor publicului prezent, interesat in special de dimensiunea politica a filmelor sale: Istoria noastra este foarte diferita, asa ca intrebarile sunt foarte necesare, pentru ca astfel se pot evita confuziile.

Romania, ca si multe alte tari, a suferit mult de pe urma comunismului, iar noi, in vest, am suferit din cauza altui gen de exploatare. Important este sa aducem istoriile noastre impreuna si sa putem discuta despre ele, a declarat Loach.

Potrivit organizatorilor, regizorul britanic s-a aratat incantat de participarea la Festival: “Este un loc minunat pentru proiectii de filme, iar publicul mi s-a parut foarte activ si receptiv.

Cred ca astfel de festivaluri au un rol foarte important pentru cinematografie in general, pentru ca altfel alegerea oamenilor ar fi limitata doar la ceea ce se difuzeaza in cinematografele comerciale. Daca nu ar exista astfel de festivaluri, industria filmului ar disparea cu totul in anumite tari”, a mai spus Loach.

Miercuri 15 august, in cadrul conferintei din Complexul Cinema, regizorul britanic a vorbit despre drumul pe care il parcurg filmele sale de la stadiul de idee pana la proiectia pe marile ecrane si a raspuns apoi, timp de o ora, intrebarilor profesionistilor si publicului prezent in sala.

Seara de miercuri a fost dedicata celui de-al doilea invitat de onoare al Festivalului, regizorul Cristian Mungiu, care a asistat alaturi de public la proiectia filmului sau 4 luni, 3 saptamani si 2 zile.

Mungiu a urcat apoi pe scena, impreuna cu o parte din echipa sa: Luminita Gheorghiu, Anamaria Marinca, Vlad Ivanov, Dana Bunescu, Oleg Mutu si Mihaela Poenaru, raspunzand timp de o ora intrebarilor publicului.

Joi, va fi proiectat filmul 'California Dreamin' (nesfarsit) al regretatului regizor Cristian Nemescu. 'California Dreamin' reprezinta Romania in competitia de lungmetraje.

Castigatorii la cele trei sectiuni competitionale - lungmetraj, scurtmetraj de fictiune si scurtmetraj de animatie - vor fi anuntati sambata seara.