Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat marti, norma privind prospectul schemei de pensii facultative, elaborata in aplicarea legii privind pensile facultative, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

Norma reglementeaza forma si continutul prospectului schemei de pensii facultative, procedura privind autorizarea initiala a prospectului, avizarea prealabila a modificarilor propuse si autorizarea prospectului modificat precum si modelul contractului cadru de administrare.

Aceasta norma face precizari suplimentare cu privire la cuprinsul prospectului, prin obligativitatea mentionarii unor aspecte, precum:

- resursele financiare ale fondului

- cuantumul si structura cheltuielilor, respectiv o prezentare detaliata a comisioanelor si taxelor suportate din contributii si din activul fondului, precum si modalitatea de percepere a acestora

- conditiile de acordare a prestatiilor facultative in caz de invaliditate, precum si conditiile cumulative pe care trebuie sa le indeplineasca participantul/beneficiarul, potrivit legii, pentru a obtine o pensie facultativa

- mentionarea prevederii din lege, potrivit careia, urmeaza sa se adopte o lege speciala privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de CSSPP.

- garantiile oferite de administrator, in cazul in care acestea exista, respectiv, structura garantiilor si constituirea provizioanelor tehnice.

O noutate adusa de prezenta norma este si mentionarea sanctiunilor pentru administratorii care incalca prevederile legale privind prospectul schemei de pensii facultative. Astfel, aceste incalcari ale legii vor fi sanctionate cu suspendarea autorizatiei de administrare si aplicarea corespunzatoare a prevederilor privind administrarea speciala sau chiar cu retragerea autorizatiei de administrare.

Prezenta norma, are la baza prevederile Normei nr,6/2006 privind prospectul schemei de pensii facultative si ale Normei nr.13/2006 privind autorizarea prospectului schemei de pensii facultative si a fost elaborata pentru reglementarea unitara in domeniul pensiilor facultative.

Potrivit CSSPP, la data de trei august pe piata pensiilor facultative (pilonul III) activau cinci fonduri, respectiv: ING Clasic (administrat de ING Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata), AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative) si BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata).