Proiectele legilor Invatamantului ajung la Minister

de Liana Anghelescu     HotNews.ro
Joi, 16 august 2007, 0:00Proiectele privind Legea privind Statutul Personalului Didactic, Legea Invatamantului Preuniversitar si Legea Invatamantului Superior au fost deschise propunerilor inca din februarie si urmeaza ca la inceputul lunii septembrie sa intre in Parlament.

Prin discutiile purtate de ministrul Adomnitei, timp de o luna de zile, cu sindicalistii din invatamant, acestea au mai primit cateva modificari, in special in segmentele invatamantului prescolar si celui preuniversitar.

Astfel, invatamantul este obligatoriu de la trei ani si pana la 16, iar pe acest parcurs elevii vor sustine 18 teze cu subiect unic. Prin urmare incepand cu clasa a VII- a si pana in clasa a IX-a elevii vor sustine cate trei teze in fiecare semestru.

La finalul ultimei clase de scoala obligatorie, elevii vor avea o medie a celor 18 teze care le va permite admiterea la un liceu tehnologic sau unul teoretic. Liceul dureaza trei ani, ior absolventii disciplinelor tehnologice vor primi, la absolvire si o calificare.

“Prin noua structura, elevul la 16 ani va putea sa aleaga intre liceu sau piata muncii. Aceasta noua formula va face ca, pana in 2010, 85% dintre tineri sa fie absolventi ai invatamantului liceal”, a declarat Adomnitei in urma cu doua saptamani.

Ce voteaza parlamentarii?

Cele trei proiecte de acte normative vorbesc despre conflictul de interese la profesorii de liceu, pun problema ajutoarelor sociale pentru profesorii care merg sa predea la tara si obliga universitatile sa predea, anual, o situatie cu privire la rezultatele studentilor la invatatura.

Iata cateva paragrafe din cele trei proiecte de lege:

 • Cadrele didactice titulare care functioneaza in mediul rural si isi stabilesc domiciliul in localitatea respectiva pot beneficia, la cerere, de 0,1-1 ha pamant in folosinta. Acestora li se asigura locuinta de catre administratia locala pentru perioada de timp cat lucreaza in acea localitate.

 • Personalul didactic titular, in varsta de pana la 35 de ani, este sprijinit in construirea locuintei proprietate personala, in localitatea rurala unde este titular, prin acordarea de credite pe termen lung, cu dobanda minima, in conditiile legii.

 • Un cadru didactic nu poate detine simultan doua sau mai multe functii de conducere in invatamant, indiferent de nivelul acestora.

 • La fiecare trei ani, ministrul Educatiei va prezenta Parlamentului un raport. Acest raport se bazeaza pe rapoartele de performanta ale institutiilor de invatamant superior, privind starea sistemului national de invatamant superior si strategia viitoare de dezvoltare a acestuia in context european si global.

 • Pentru managementul activitatii profesionale a studentilor in
  institutia de invatamant superior se constituie un registru matricol unic care este integrat in registrul matricol national al studentilor din Romania. Gestiunea registrului matricol institutional se face pe baza normelor prevazute in carta institutiei de invatamant superior si in concordanta cu ordinele ministrului educatiei si cercetarii.

 • Transferul tuturor fondurilor din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii spre universitati se face in baza unui contract institutional semnat de catre Ministrul Educatiei si Cercetarii si Rector. Institutiile de invatamint superior vor face publice contractele lor institutionale.

 • Rectorul prezinta anual un raport de performanta, un raport financiar si un raport de audit intern, consiliului director al universitatii.

 • Un student poate obtine o singura data finantare de la buget pentru un tip de program de studii


 • Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


  275 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
   ora de religie (Joi, 16 august 2007, 17:53)

   x1 [anonim]

   este adevarat ca s-a propus ca religia sa fie predata pina in clasa a 12.a?
  • 0 (0 voturi)    
   Ora de religie (Joi, 16 august 2007, 18:05)

   stefan v [anonim]

   Este inclusa in planurile de invatamnt ca oferta, dar nimeni nu poate fi obligat sa frecventeze acest curs, conform deciziei Curtii constitutionale
  • 0 (0 voturi)    
   Gradinita? (Joi, 16 august 2007, 18:29)

   sile [anonim]

   Faza cu gradinita e la fel de desteapta ca si cea cu parcatul numai in locurile permise. Exista suficiente locuri in gradinite? Ce fac daca toate gradinitele din sector imi refuza copilul pe motiv ca nu mai sunt locuri? Il inscriu cu forta? Imi deschid gradinita acasa ca sa respect legea?

   Oricum, e o surpriza placuta faptul ca ministrul primeste forma a legilor. Deci stie sa citeasca.
  • 0 (0 voturi)    
   ora de religie (Joi, 16 august 2007, 19:26)

   dl [anonim]

   De cultura religioasa ati auzit ? Face parte din bagajul cultural al fiecarui om care stie si intelege lumea in care traieste. Este vre-o problema daca se studiaza pana in clasa a 12-a ? Nu am invatat nimic rau la aceste ore.
   Iar Legea Invatamantului are si alte aspecte mult mai consistente care merita discutate in detaliu - tezele unice, si cu adevarat de ce sa se dea tezele unice care sa conteze la admiterea in liceu in conditiile in care este vorba de invatamnat general (la scoala generala). Mai bine isi selecteaza liceele candidatii organizand concurs de admitere, ca sa nu se mai planga ca au elevi slab pregatiti.
  • 0 (0 voturi)    
   Tezele unice (Joi, 16 august 2007, 20:17)

   stefan v [anonim]

   Ar fi utile daca supravegherea si corectarea ar fi cinstite. Ceeace nu este cazul.
   Liceele la care solicitarile sunt mai mari decat oferta, isi stabilesc singure criterii de departajare, fie si examene de admitere. In rest, oferta fiind cu mult peste cerere, fiecare elev isi poate duce dosarul acolo unde doreste, fara teama ca va fi respins. Sunt locuri pentru toti elevii.

   Mai grav este ca nu stiu cum s-a transat problema scolii profesionale. Mai exista? Liceele tehnologice reprezinta altceva decat scoala profesionala.
  • 0 (0 voturi)    
   Cultura religioasa (Joi, 16 august 2007, 20:25)

   stefan v [anonim]

   Se obtine in familie, la cerere in scoala, sau din lecturi si activitati private. Nu poate fi impusa tuturor prin lege, fiind in contradictie cu libertatea de gandire, garantata de constitutie. Este decizia CC.

   ARTICOLUL 29
   (1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale.

   (6) Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine.
  • 0 (0 voturi)    
   acces liceu (Vineri, 17 august 2007, 13:50)

   nick [anonim]

   accesul in liceu sa se faca prin examen de admitere si nu dupa aceasta gaselnita a mediei celor 18 (de ce 18 ?) teze cu subiect unic, care presupune restrangerea interesului elevilor la doar trei din materiile de cultura generala - probabil romana, matematica si istoria sau geografia - pe parcursul claselor VII - IX. Se va mai putea considera acest invatamant unul de formare a culturii generale ?. In mod evident celelalte materii vor fi tratate ca inutile, ca o pierdere de timp, in conditiile in care si asa frecventa elevilor la cursuri este cum este.
  • 0 (0 voturi)    
   cobai (Vineri, 17 august 2007, 14:13)

   oarecare [anonim]

   Asta suntem. O tara de cobai pe care se fac experimente de 17 ani incoace. Cum mai vine vreun iluminat prin minister, imediat este strafulgerat de o idee geniala despre cum vede el invatamantul, de la inaltimea celor 10 clase ale lui. Sa trimiti copilul la 3 ani la gradinita obligatoriu, in conditiile in care nu sunt locuri suficiente la cele de stat, iar la particulari platesti foarte mult. Parca invatamantul era obligatoriu si gratuit!
   Sa trimiti copilul la 3 ani la gradinita obligatoriu nu poate fi decat ideea unei minti bolnave, dar ei sunt atat de patrunsi de genialitatea lor incat nu mai exista nimeni si nimic in afara lor.
   Deci asa am stabilit ce vor face copiii nostri de la 3 ani si pana la 16. Oare cat mai este pana vom afla ce vor face copiii nostri in perioada de la 1 la 3 ani ?
  • 0 (0 voturi)    
   prescolarii in pericol (Marţi, 21 august 2007, 12:06)

   alina [anonim]

   nu avem spatiu suficient in clase ,nu avem materialele necesare ,nu avem wc adegvate in multe gradinite si nici suficiente cadre didactice pentru numarul de copii care va veni dar vrem invatamant obligatoriu ,pe nervii cui?evident a cadrelor care muncesc in aceste unitati .de ce nu se propune cu aceeasi usurinta marirea salariilor?
  • 0 (0 voturi)    
   teza (Sâmbătă, 1 septembrie 2007, 21:37)

   oana [anonim]

   dar ce vor face cei care sunt trec in cl a8a?cum vor intra la un lic dak nu dau 18 teze?trim la fiecare lic,sc,cl o foaie in care sa sp mai multe !sa explicati ckar km vor intra la un lic pt k ak is mai stresati k niciodata nestiind c tre sa faca!neintelegand!
  • 0 (0 voturi)    
   demnitate (Luni, 3 septembrie 2007, 19:50)

   elena nica [anonim]

   Invatatorii pusi "la colt "pentru castigarea in instanta a diferentelor salariale ce proveneau prin diminuarea cu 2 ore /sapt a normei didactice a celor care aveau 25 de ani vechime si gradul did. I. Astfel, in noul proiect "Statutul cadrelor didactice..."invatatorii/institutorii vor avea 20 de ora pe saptamana, profesorii 18 !!!! Stie cineva cat de complexa e munca unui invatator?Se pare ca nu. Din aceasta toamna vor fi luate cele 2 ore de educatie fizica si vor fi date profesorilor de specialitate, conform unui Ordin X MEdC.Un calcul simplu: 2ore ed. fizica+ 1 ora religie+ 2 ore limba moderna= 5ore (trunchi comun)predate de profesori . 5 ore+20 de ore inv. /institutorul = 25 de ore.Optional- Initiere calculator??? De unde ore??Maximul de ore pentru elev prevazut la clasa a III-a este de 22 de ore, iar la clasa a IV-a de 24 . Dupa care principii invatatorii au 20 de ore si profesorii 18? Probabil tot dupa acela in care functia de director sau director adjunct este cu "precadere" pentru profesori,.desi printre invatatori sunt oameni cu reale calitati organizatorice. Metodologia de concurs prevede ca al doilea post de director adjunct o poate ocupa institutorul, dar care sunt conditiile pentru care sa se infiinteze al doilea post de director adjunct nu se stie... Cert este ca noul proiect nu este corelat cu planurile cadru. Refuz sa cred ca se va mari numarul de ore pentru elevi pe saptamana. Ar fi dureros. Anul acesta vom merge pe vechea lege, dar in 2008/2009 oare ce va fi?Probabil voi avea 18 ore/sapt. datorita faptului ca am gradul I si 25 de ani vechime.Cu alte cuvinte am castigat acum niste banuti si atat. Pentru invatatori plata cu ora pentru ore suplimentare?? Nu. Nu au dreptul la asa ceva. Sper ca s-au facut modificari la proiect in aceasta vara si nu le-am citit .In rest ,sa fim sanatosi!

  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by