Proiectele privind Legea privind Statutul Personalului Didactic, Legea Invatamantului Preuniversitar si Legea Invatamantului Superior au fost deschise propunerilor inca din februarie si urmeaza ca la inceputul lunii septembrie sa intre in Parlament.

Prin discutiile purtate de ministrul Adomnitei, timp de o luna de zile, cu sindicalistii din invatamant, acestea au mai primit cateva modificari, in special in segmentele invatamantului prescolar si celui preuniversitar.

Astfel, invatamantul este obligatoriu de la trei ani si pana la 16, iar pe acest parcurs elevii vor sustine 18 teze cu subiect unic. Prin urmare incepand cu clasa a VII- a si pana in clasa a IX-a elevii vor sustine cate trei teze in fiecare semestru.

La finalul ultimei clase de scoala obligatorie, elevii vor avea o medie a celor 18 teze care le va permite admiterea la un liceu tehnologic sau unul teoretic. Liceul dureaza trei ani, ior absolventii disciplinelor tehnologice vor primi, la absolvire si o calificare.

“Prin noua structura, elevul la 16 ani va putea sa aleaga intre liceu sau piata muncii. Aceasta noua formula va face ca, pana in 2010, 85% dintre tineri sa fie absolventi ai invatamantului liceal”, a declarat Adomnitei in urma cu doua saptamani.

Ce voteaza parlamentarii?

Cele trei proiecte de acte normative vorbesc despre conflictul de interese la profesorii de liceu, pun problema ajutoarelor sociale pentru profesorii care merg sa predea la tara si obliga universitatile sa predea, anual, o situatie cu privire la rezultatele studentilor la invatatura.

Iata cateva paragrafe din cele trei proiecte de lege:

  • Cadrele didactice titulare care functioneaza in mediul rural si isi stabilesc domiciliul in localitatea respectiva pot beneficia, la cerere, de 0,1-1 ha pamant in folosinta. Acestora li se asigura locuinta de catre administratia locala pentru perioada de timp cat lucreaza in acea localitate.

  • Personalul didactic titular, in varsta de pana la 35 de ani, este sprijinit in construirea locuintei proprietate personala, in localitatea rurala unde este titular, prin acordarea de credite pe termen lung, cu dobanda minima, in conditiile legii.

  • Un cadru didactic nu poate detine simultan doua sau mai multe functii de conducere in invatamant, indiferent de nivelul acestora.

  • La fiecare trei ani, ministrul Educatiei va prezenta Parlamentului un raport. Acest raport se bazeaza pe rapoartele de performanta ale institutiilor de invatamant superior, privind starea sistemului national de invatamant superior si strategia viitoare de dezvoltare a acestuia in context european si global.

  • Pentru managementul activitatii profesionale a studentilor in
    institutia de invatamant superior se constituie un registru matricol unic care este integrat in registrul matricol national al studentilor din Romania. Gestiunea registrului matricol institutional se face pe baza normelor prevazute in carta institutiei de invatamant superior si in concordanta cu ordinele ministrului educatiei si cercetarii.

  • Transferul tuturor fondurilor din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii spre universitati se face in baza unui contract institutional semnat de catre Ministrul Educatiei si Cercetarii si Rector. Institutiile de invatamint superior vor face publice contractele lor institutionale.

  • Rectorul prezinta anual un raport de performanta, un raport financiar si un raport de audit intern, consiliului director al universitatii.

  • Un student poate obtine o singura data finantare de la buget pentru un tip de program de studii