Grupul austriac OMV nu exclude, in perioada viitoare, posibilitatea achizitionarii de pachete de actiuni MOL, daca pretul actiunilor este convenabil.

“Beneficiile si sinergiile care ar putea fi generate de asocierea dintre OMV si MOL ofera oportunitatea de creare a unei companii Central Europene puternice, si confera valoare adaugata pentru actionarii ambelor companii”, a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, CEO al OMV, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare ale companiei.

Initiativa OMV ar putea intampina insa opozitia guvernului de la Budapesta. In luna iulie, Janos Koka, ministrul ungar al economiei, a anuntat ca tara sa va folosi masuri de control, antimonopol si politice pentru a bloca incercarea de preluare de catre compania austriaca OMV a companiei MOL.

Janos Koka a adaugat ca MOL controleaza unele active, printre care si reteaua de gaze naturale, care sunt importante pentru siguranta nationala si pentru care guvernul este raspunzator. Koka a mai afirmat ca o eventuala fuziunea ar da companiei nou-formate prea multa putere pe piata.

In prezent, OMV detine 19% din actiunile companiei ungare MOL, dupa achizitiile din prima jumatate a acestui an.

Venituri in crestere pentru OMV in primele sase luni

Grupul austriac, actionarul majoritar al Petrom, a realizat in prima jumatate a anului venituri nete de 743 milioane de euro, cu 3% fata de perioada similara a anului trecut, se arata intr-un comunicat al companiei.

In perioada mentionata, vanzarile grupului au crescut cu 3% pana la 9,18 miliarde de euro, venitul inainte de plata dobanzilor si a impozitelor (EBIT) ajungand la 1,07 miliarde de euro, inregistrand o scadere de 8% fata de perioada similara a anului 2006. Contributia Petrom la EBIT a fost de 306 milioane de euro.

“Si de aceasta data, Petrom a avut o contributie semnificativa, productia de petrol s-a stabilizat datorita succesului procesului de restructurare, iar modernizarea segmentului de marketing este aproape finalizata”, a spus Wolfgang Ruttenstorfer.

In perioada de ianuarie - iunie 2007, investitiile totale, incluzand achizitia actiunilor MOL, s-au ridicat la 2,1 miliarde de euro, comparativ cu investitiile de 1,7 miliarde de euro din prima jumatate a anului 2006.

Aproape 523 milioane de euro din totalul investitiilor au fost directionate catre divizia de Explorare si Productie, in principal pentru dezvoltarea campurilor din Kazakhstan, Austria, Marea Britanie si Noua Zeelanda precum si pentru modernizarea Petrom, iar 412 milioane de euro au fost investite in divizia Rafinare si Marketing.

Pe segmentul de Gaze, 73 milioane de euro au fost investite, in special pentru extinderea conductei de gaze West-Austria.

Cu o capitalizare de piata de aproximativ 13 miliarde de euro, OMV este cea mai mare companie industriala listata la bursa din Austria.

Prin achizitia pachetului majoritar al actiunilor Petrom, compania a devenit unul din cele mai mari grupuri de petrol si gaze din Europa Centrala, cu rezerve de titei si gaze de aproximativ 1,3 miliarde barili echivalent petrol (bep), o productie zilnica de circa 324.000 bep si o capacitate anuala de rafinare de 26,4 milioane tone. OMV dispune in prezent de peste 2.511 de statii de distributie in 13 tari.