In postarea precedenta (cea referitoare la Romtelecom) Claudiu a ridicat corect urmatoarea problema:

Nu mi se pare corect sa legi dezvoltarea pietei de capital de listarea Romtelecom. Sunt doua lucruri complet diferite si statul n-ar trebui pur si simplu sa incerce sa creeze sinergii intre ele.

Privatizarea Romtelecom (prin listare sau prin alta metoda) e si asa destul de complicata si miza suficient de mare pentru a nu o mai complica inutil cu un obiectiv suplimentar (dezvoltarea bursei).

Personal, cred urmatoarele:

- listarea la bursa ar aduce un plus de transparenta, de buna guvernare si de profesionalizare a firmelor de stat

- societatea romaneasca ar avea de castigat daca aceste firme romanesti se coteaza la BVB. Pe de o parte raman in Romania anumite cunostinte, ramane managementul acestor companii care are o putere de cumparare mare si se dezvolta servicii conexe cu o valoarea aduagata mare, ceea ce inseamna din nou salariati si manageri cu o putere de cumparare mare; in acest fel economia castigand de doua ori

Sunt insa de acord ca statul trebuie sa aleaga cea mai buna forma de privatizare a unor companii luate individual. Poate, individual, vanzarea catre un investitor a 100% dintr-o companie sa fie benefica societatii romanesti.

Insa daca sunt luate toate la un loc si se dezvolta servicii suplimentare iar know-how-ul managerial (si nu numai) ramane in Romania, oare nu castiga societatea in ansamblul ei?

Voi ce credeti?

Si o intrebare suplimentara: intr-o Romanie membra UE si o lume din ce in ce mai globalizata unde nu exista bariere in miscarea capitalurilor, este bine ca statul sa protejeze piata de capital locala? Poate fi catalogata o astfel de actiune drept “protectionism”?

dezbate pe blogul lui Emil Stoica