Si cifra de afaceri a companiei petroliere a fost diminuata de aprecierea monedei nationale. Climatul macroeconomic a fost nefavorabil castigurilor Petrom. Leul s-a apreciat fata de euro cu 5,9% si cu 12,9% fata de dolar, ultima fiind moneda de referinta a titeiului.

Si productia de titei si gaze a scazut cu 4,4%. Mariana Gheorghe, director executiv Petrom, a declarat ieri ca „volatilitatea pietei valutare, a marjelor de rafinare si a pretului titeiului vor continua sa afecteze rezultatele noastre financiare”.

Aceste cauze au determinat o cifra de afaceri cu 14% mai mica comparativ cu prima jumatate a anului 2006 si un profit net cu 38% mai scazut fata de aceeasi perioada. Cu toate acestea, investitiile Petrom s-au ridicat la 1,322 miliarde lei, cu 74% mai mari fata de primul semestru din 2006.

Benzinariile recupereaza minusurile

Petrom va atinge in 2007 nivelul de vanzari in benzinarii pe care si-l propusese ca tinta in 2010. Astfel, vanzarile medii pe statie au fost de 1,44 milioane litri in primele sase luni, iar obiectivul pentru 2010 este de 2,9 milioane litri. „In acest context, exporturile au scazut cu 54% deoarece cererea pe piata interna a fost mare”, a explicat Mariana Gheorghe.

Directorul Petrom a mai spus ca rafinariile companiei au procesat o cantitate de titei de 2,87 milioane tone, cu 16% mai putin decat in aceeasi perioada din 2006 din pricina reviziei la Arpechim.

Integral in EvZ

de Catalin Balan