Conform ultimelor statistici valabile, publicate la sfarsitul lunii iulie, preturile la masini au crescut pe pietele din Europa. Daca in primul trimestru cresterea a fost relativ mica fata de anul precedent, la sfarsitul lui iulie procentul cresterii a ajuns la 2,1%.

Rezultatele sunt valabile pentru principalele 19 tari ale Uniunii Europene, nefiind luate in calcul noile state devenite membre in ultimii ani. Dintre cele 19 piete, cresteri ale preturilor la automobile s-au inregistrat in 14, doar Polonia si Portugalia inregistrand scaderi de preturi, iar alte trei piete ramanand la acelasi nivel.

Cifrele arata ca preturile la modelele sedan au crescut cu 2,4% , iar la modelele SUV cu 3,5%. Cea mai mica rata de crestere a preturilor a fost inregistrata de masinile din clasa mini, circa 0,6%.

Comparativ cu anul precedent, piata ungara a cunoscut cea mai mare crestere a preturilor, aproximativ 4 procente. In acelasi timp, vanzarile pe piata auto ungara au scazut in 2007 cu 12,5%.

Principalele piete auto din Europa au inregistrat si ele un ritm de crestere. Astfel, in Germania preturile au crescut semnificativ, cu 3,7%, in Franta cu 2,7% iar in Italia cu 2,2%. Marea Britanie si Spania au inregistrat o fluctuatie mai lenta, cresterea fiind de 1,9 respectiv 1,6%.

Integral in Automarket