A fost pus sa aleaga intre a da spaga si a se insura cu nepoata popii din sat ca sa ajunga paroh in comuna natala. Pentru ca era sarac si pentru ca iubea o alta fata, a ales a treia cale, calugaria. Astazi este mitropolitul Olteniei si are sanse sa ajunga Patriarh.

Doar in urma cu jumatate de veac, cind miscarea de rezistenta anticomunista de la poalele Fagarasilor le dadea bataie de cap securistilor, poate sa mai fi fost asemenea agitatie in comuna Corbi. De vreo 20 de zile, de cind Prea Fericitul Teoctist a devenit „vrednicul de pomenire“, corbenii nu mai au liniste.

Ziaristii le dau tircoale, iar ei, contrar obiceiului de a lungi vorba pina-n ziua, trebuie sa-si inghita limba. Asta-i consemnul pe care l-au primit de la „Inaltul“. Sa nu dea „relatii“ despre viata lui. Unii considera insa ca „atita modestie“ ii strica si isi aproba singuri dezlegare la vorba. Ca la urma urmei, zic ei, nu e nimic de ascuns.

Numai ca mitropolitul exact despre viata obisnuita de dinainte de a imbraca rasa monahala nu ar vrea sa se stie. Preocuparile lumesti ale tinarului de acum 25 de ani Dumitru Savu, zis Mitel, sint atit de contrastante cu imaginea pe care si-a creat-o sub numele de Teofan, incit parca si pe el il surprind.

Cea mai grea decizie din viata lui, de a se duce la manastire, nu a avut rest. Ca si cum in 1984, la Crasna, sub mantia calugarului Nicodim, „parintele spiritual“ dupa cum il numesc cei care il cunosc, s-a nascut un alt om. Pe care si parintii de singe l-au recunoscut cu greu.

Ca alinare pentru mama sa, Teofana, ce si-ar fi dorit sa se faleasca cu el ca preot in sat, Mitel si-a luat numele de calugarie dupa al ei. Nicicum nu s-a impacat insa cu pierderea. Caci calea lui Teofan au luat-o apoi si trei din surorile sale. Numai una nu a facut inca pasul.

Pentru tatal lor, Constantin, asta a fost cea mai grea lovitura pe care a primit-o de la viata. Sa-si vada patru din cei sase copii ramasi in viata plecati la manastire.

„Era cioban, asa cum sint multi in comuna, caci aici sint peste 35.000 de oi. De educatia lor s-a ocupat mai mult mama, care-i ducea in fiecare duminica la biserica“, spune pe de rost fostul profesor Ion Ilinescu, ce il va pune la loc de frunte pe Teofan intr-un viitor ghid al Corbilor. Grija Teofanei pentru educatia religioasa a copiilor nu era insa ceva neobisnuit in Corbi.

Chiar si atunci cind comunistii erau cu ochii pe ei, bisericile erau neincapatoare. „Corbenii au venit din Ardeal aici din cauza persecutiilor religioase la care au fost supusi dupa 1700“, ofera explicatia preotul Victor Sturzeanu, parohul din Corbi.

El e considerat un fel de ucenic al IPS Teofan, alaturi de care a slujit aproape de fiecare data cind mitropolitul a ajuns in Corbi. Unii se mira ca ditai mitropolitul vine fara prea mult fast si slujeste in biserica de tara, insa cei apropiati stiu ca de fiecare data cind intra in altarul acela in haine arhieresti, pentru IPS Teofan e ca si cum si-ar mai pune un pansament pe suflet.

Zece ani, cit si-a facut studiile de teologie, a fost vazut ca viitorul pastor al corbenilor si el insusi si-a dorit asta mai presus de orice.

Dumnezeu a avut insa alte planuri cu Mitel, desi inca de mic i s-a insuflat dorinta de a urma Teologia. „Mitele, tu sa te faci preot, ca mine“, i-ar fi zis la scoala invatatorul Petru Georgescu, care fusese inainte preot. Acesta e cel care l-a dus la Craiova, in 1974, la seminarul unde pe atunci se bateau 18 pe loc.

„Mi-l aduc aminte ca l-au adus parintele Georgescu si cu matusa sa dinspre mama, Gabriela Catana, care era calugarita la Manastirea Dintr-un Lemn, din Vilcea.

Era saracut si pipernicit si avea un mers ciudat, «azi si miine»“, spune preotul Ion Oprescu, parohul din Nucsoara, localitate invecinata cu Corbi, cu doi ani mai mare decit Teofan si fost coleg de seminar si de facultate cu acesta.

Integral in Cotidianul