Marile platforme industriale, care pana nu demult ocupau cam o cincime din Bucuresti, se transforma in ritm alert in cartiere rezidentiale sau centre de afaceri. Patronii fostelor intreprinderi comuniste prefera sa le mute in afara orasului sau pur si simplu sa le inchida si sa vanda terenurile acestora dezvoltatorilor imobiliari.

Preturile tranzactiilor sunt uriase, avand in vedere faptul ca un teren in zona centrala costa, in medie, 2.000 de euro metrul patrat, iar in zona semicentrala - intre 700 si 1.500 de

euro. Semanatoarea, fabrica de paine din Titan, Electrotehnica si Timpuri Noi sunt doar cateva exemple de foste intreprinderi in locul carora se construiesc acum ori se proiecteaza in viitorul apropiat noi cartiere de locuinte.

"Dumnezeu a facut ca terenul pe care-i fabrica sa coste acum 100 de milioane de euro! Nici nu ne-a trecut noua prin cap cand ne-am privatizat ca o sa vindem terenul. Vroiam doar sa salvam fabrica, sa avem unde munci", spune Adrian Breazu, presedintele Consiliului de Administratie al SC Timpuri Noi SA, cunoscutul producator de compresoare bucurestean.

Interventia divina sau mai bine zis flerul de investitori al celor care in urma cu patru ani au pus la cale privatizarea fabricii bucurestene prin cumpararea actiunilor de catre salariati (PAS) a facut ca in prezent societatea sa faca una dintre cele mai bune afaceri imobiliare.

Cele cinci hectare de teren ale fabricii, situate aproape de Piata Unirii, pe malul Dambovitei, vor fi vandute unui dezvoltator imobiliar. Timpuri Noi isi va continua activitatea, dar se va muta in comuna Jilava, acolo unde a achizitionat deja un hectar si jumatate pe care a platit un milion si jumatate de euro. Situatia de la Timpuri noi nu este singulara.

Terenuri scumpe, cumparatori de soi

Pana in anul 2000, potrivit companiilor de consultanta imobiliara, aproximativ 15-20% din suprafata Bucurestiului era ocupata de platforme industriale. Multe dintre terenurile pe care se afla societatile din Bucuresti sunt in zone foarte scumpe.

In cartierele semicentrale, pretul pe metru patrat este cuprins intre 700 si 1.500 de euro, iar in zonele centrale acesta "sare" chiar si de 2.000 de euro.

Fie ca au fost privatizate iar cumparatorii s-au multumit doar sa valorifice terenurile, fie societatile respective au preferat sa se mute in afara orasului, cumparand terenuri mai ieftine, fostele intreprinderi bucurestene au cam disparut din oras. Practic, acolo unde pana nu demult erau fabrici si uzine, in curand vor fi cartiere de locuit, spatii comerciale sau sedii de birouri.

Printre cele mai recente tranzactii este si cea a Companiei Industriale Grivita (producator de autobuze, caroserii si remorci), care a vandut in aceasta luna firmei Bluerose Ro Corporation terenul de pe strada Clabucet, din nord-vestul Bucurestiului. Pretul celor 60.798 de metri patrati si al cladirilor aferente s-ar fi ridicat la 72,9 milioane de euro.

Ziarul Financiar afirma ca pe acest teren se va dezvolta un proiect imobiliar cu o suprafata construita de 200 de mii de metri patrati, format din locuinte, spatii de birouri si spatii comerciale. O alta tranzactie proaspata este a terenului de 155 de mii de metri patrati apartinandu-i firmei Laromet (Baneasa), pentru care compania AFI Europe a semnat deja un precontract de vanzare-cumparare.

Tranzactia este de 77,5 milioane de euro, iar pe teren se vor construi intre 4.000 si 5.000 de unitati de locuit, spatii comerciale si zone de recreere. AFI Europe mai detine in Bucuresti un teren in Pipera si un altul in apropierea Casei Poporului.

Integral in Romania Libera

de Gabriel Bejan