Moartea Patriarhului Teoctist este catalogata de legislatia in domeniu drept “suspecta”. Acest lucru este prevazut clar intr-un Ordin comun al Ministerului Justitiei si cel al Sanatatii. Potrivit legii, imediat dupa deces, conducerea Spitalului Fundeni trebuia sa sesizeze Parchetul.

In ancheta privind moartea Patriarhului Teoctist, autoritatile merg pe varianta nerespectarii unui Ordin Intern, emis in anul 2000 si care se refera la normele procedurale privind efectuarea expertizelor, constatarilor si altor lucrari medico-legale. Ordinul, care poarta numarul 1134/C/ 25.05.2000, reprezinta o norma obligatorie comuna a Ministerului Justitiei si a Ministerului Sanatatii.

Potrivit acestuia, orice deces care survine in urma unei interventii chirurgicale este considerat „moarte suspecta“, iar conducerea unitatii medicale este obligata sa sesizeze organele de urmarire penala. In acest caz, nici medicul chirurg care l-a operat pe Patriarh, nici conducerea Spitalului Fundeni nu au respectat prevederile obligatorii ale Ordinului in cauza.

Acelasi act normativ mai prevede obligatoriu faptul ca, in cazul deceselor suspecte, se impune efectuarea autopsiei, singura institutie abilitata in a elibera certificatul de deces fiind Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici“, dupa efectuarea autopsiei.

Singura posibilitate a procurorilor de a afla cu exactitate cauza mortii Patriarhului Teoctist (daca a fost moarte naturala sau a avut loc o culpa medicala) ramane autopsierea cadavrului. Si asta, numai dupa ce trupul Patriarhului va fi exhumat.

Asa cum deja ziarul nostru a anuntat, Parchetul a dispus o ancheta pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor mortii Patriarhului Teoctist. Ancheta a fost demarata in urma sesizarii Asociatiei Civic Media, sesizare inregistrata la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie la data de 7 august 2007.

Civic Media a solicitat procurorilor sa verifice „imprejurarile neclare in care a fost internat si a decedat subit, in Spitalul Clinic Fundeni, in timpul sau in urma unei interventii chirurgicale executate de echipa doctorilor Ionel Sinescu si Dan Tulbure“.

Totodata, in aceeasi sesizare, Civic Media mai cere „clarificarea urgenta a acestor aspecte pe calea unei cercetari temeinice, intrucat consideram ca evenimentele s-au produs de o maniera precipitata, cu elemente de contradictorialitate care alimenteaza suspiciuni dintre cele mai diverse“ si, in special, „verificarea momentelor premergatoare spitalizarii Patriarhului Teoctist“.

Dosarul, plimbat de la Parchet la Politie

La inceputul acestei saptamani, Parchetul General a preluat oficial aceasta sesizare, i-a acordat un numar de dosar, dupa care a declinat speta catre Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 2 Bucuresti, spre competenta solutionare.

Surse judiciare au precizat, pentru ziarul „Gardianul“, ca dosarul nu a poposit prea mult pe masa procurorilor, fiind declinat Politiei sectorului 2 - Biroul de Cercetari Penale.

Ofiterii vor face, astfel, toate verificarile cerute in sesizarea Civic Media, dupa care vor pune concluziile intr-un referat, pe care il vor inainta Parchetului Judecatoriei sectorului 2, care, de altfel, supravegheaza intreaga ancheta.

Aceleasi surse sustin ca, in cazul in care referatul Politiei va contine elemente care sa conduca la ipoteza unei erori medicale care sa fi condus la moartea Patriarhului Teoctist, atunci dosarul va imbraca elementele unei „morti suspecte“, urmand ca ancheta sa se axeze exact pe acest aspect.

Numai ca, privind lucrurile prin ochii specialistilor criminalisti, in acest moment este practic imposibil de stabilit daca Patriarhul Teoctist a fost victima unei erori medicale. Deoarece nu exista un certificat medico-legal de efectuare a necropsiei care sa stabileasca cu exactitate cauza mortii.

Legislatia este clara: Moarte suspecta!

Aceleasi surse judiciare au precizat ca, cel mai probabil, ancheta privind decesul Patriarhului Teoctist se va finaliza cu o sanctiune administrativa a conducerii Spitalului Fundeni. Potrivit Ordinului comun al Ministerului Justitiei si al Ministerului Sanatatii, cu numarul 1134/C255/2000, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr.

459/2000, privind normele procedurale pentru efectuarea experizelor, a constatarilor si a altor lucrari medico-legale, autopsia era obligatorie in cazul mortii Patriarhului Teoctist. La Sectiunea 5 privind „Constatarea si expertiza medico-legala pe cadavre“, Art.

34, al (2) se prevede: „Autopsia medico-legala a cadavrului se efectueaza la solicitarea organelor judiciare, numai de catre medicul legist, fiind obligatorie in urmatoarele cazuri: (...) daca cauza mortii este suspecta.

Un deces este considerat «moarte suspecta» in urmatoarele situatii: (...) (i) daca decesul pacientului a survenit in timpul sau la scurt timp dupa o interventie diagnostica sau terapeutica medico-chirurgicala“.

Integral in Gardianul

de Ion Alexandru, Eduard Pascu