Banca Centrala Europeana (BCE) se afla in fata celui mai greu test din scurta sa istorie. Cantitatea uriasa de capital - peste 200 miliarde de euro in trei zile - pe care institutia europeana a injectat-o in pietele financiare pentru a reduce panica investitorilor a ridicat insa multe semne de intrebare in intreaga lume.

Si nu este de mirare. Suma cu care BCE a alimentat pietele monetare, vineri, de 94 miliarde de euro, o depaseste pe cea injectata de institutia europeana in prima zi de dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

Dimensiunea interventiei BCE nu a facut altceva decat sa sperie pietele financiare, in timp ce alte voci afirma ca nu a facut decat sa stabileasca un precedent - a ajutat institutiile de credit sa iasa din?tr-o criza in care s-au varat singure.

Desi BCE s-a abtinut, miercuri, de la a mai interveni si a patra oara, un verdict final nu va fi dat decat dupa ce tumultul de la burse se va mai calma.

Iar daca presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, ar putea argumenta ca obiectivul actiunii sale a fost indeplinit - acela de a corecta un defect al pietelor financiare -, unii l-ar putea contrazice si ar spune ca interventia nu era necesara si s-ar putea intoarce impotriva bancii in viitor.

Integral in Adevarul