O noua zi de declin, vineri, la bursele asiatice, in pofida faptului ca bancile centrale au introdus din nou lichiditati, de milioane de dolari, pe pietele financiare. La Bursa din Tokyo, a doua ca marime din lume, investitorii au pierdut masiv, principalul indice Nikkei avand o cadere spectaculoasa de 5,42 procente, scrie presa internationala.

Unul din motive, spun analistii, este ca marii exportatorii japonezi inregistreaza pierderi uriase din cauza aprecerii neasteptate a yenului determinata de criza creditelor ipotecare din Statele Unite. De asemenea fondurile de investitii au inceput sa vanda actiuni incercand sa obtina lichiditati dupa pierderile inregistrate din cauza creditelor.

Indicele Nikkei mai pierduse saptamana aceasta peste 4 procente.

La Bombay de asemenea scadere de peste 3 %. Si preturile actiunilor la bursa din Hong Kong au inregistrat pierderi , mai mici insa, de aproape 1,50%. Joi la New York indicele bursier Dow Jones recuperase din pierderile inregistrate anterior. La inchidere a pierdut doar 15 puncte, la doar cateva ore dupa ce scazuse cu mai mult de 340 de puncte.

Federal Reserve urca bursele europene

Bursele europene au revenit vineri pe plus, dupa miscarea surpriza a Federal Reserve, care a a redus dobanda de refinantare cu 0,50% la 5,75%. Potrivit Bloomberg, toate bursele din vestul Europei au urcat vineri.

Astfel, indicele FTSE 100, al celor mai importante actiuni listate la bursa londoneza, a crescut cu 3,4%, iar indicele german DAX a avansat 2,3%. Indicele CAC 40, jucat la Bursa din Paris, a urcat cu 3%, acelasi castig inregistrandu-l si indicele pan-european Euro Stoxx50.