Nokia a anuntat vineri, ca a cerut Comisiei americane de Comert International (ITC) sa interzica importul in Statele Unite ale Americii a anumitor cipuri produse de Qualcomm sau telefoane mobile care utilizeaza cipurile respective, compania americana fiind acuzata de incalcarea a cinci patente Nokia, informeaza Reuters.

Scandalul legal dintre cele doua companii s-a intensificat dupa expirarea partiala a unui acord de licentiere reciproca a patentelor, la data de 9 aprilie a acestui an.

Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, acuza Qualcomm, al doilea mare producator mondial de cipuri pentru telefoania mobila, de incalcarea unor patente tehnologice folosite de compania americana in cipurile GSM/WCDMA si CDMA2000.

Pe de alta parte si Qualcomm a intentat, in ultimele luni, mai multe procese in care acuza compania Nokia de incalcarea unor patente tehnologice.

Conform Reuters, in luna iunie a anului trecut, Qualcomm a facut o reclamatie impotriva Nokia catre aceeasi autoritate americana, acuzand compania finlandeza de incalcarea a sase patente GSM, dar instanta a hotarat suspendarea judecarii cauzei pe o perioada nedeterminata.

Conflictul in justitie dintre Nokia si Qualcomm s-a intensificat dupa expirarea partiala a unui acord de licentiere reciproca a patentelor, la 9 aprilie, iar amplificarea disputei dintre cele doua companii ingrijoreaza investitorii si industriile de telecomunicatii din Statele Unite si Europa.

Analistii estimeaza ca in urma acordului anterior dintre cele doua companii, Nokia platea in jur de 500 de milioane de dolari anual catre Qualcomm, compania finlandeza incercand in prezent sa reduca aceste costuri.

In luna iunie a acestui an, Comisia americana pentru Comert International a decis impotriva Qualcomm intr-un alt proces referitor de incalcarea de patente, cu compania rivala Broadcom. Autoritatea americana a interzis astfel importurile pe piata din Statele Unite ale Americii a dispozitivelor mobile care utilizau cipurile in cauza.