Turnul Eiffel este “frustrant de aglomerat si scump” pentru turisti, iar Stonehenge “nu reprezinta decat o adunatura de roci vechi”, se arata intr-un raport intocmit de englezi, care prezenta topul celor mai dezamagitoare monumente turistice atat din lume, cat si din Marea Britanie.

Potrivit publicatiei britanice "The Telegraph", nici muzeul Louvre, care adaposteste numeroase capodope ale artei universale, printre care si “Monalisa”, si nici “Times Square”, renumitul simbolul al metropolei new-yorkeze, nu au reusit sa impresioneze prea multi turisti. Cele doua obiective sunt considerate ca fiind "banale".

Chiar si Piramidele din Egipt, a opta minune a lumii, si-a gasit un loc in lista celor mai "neimpresionante" atractii turistice, din cauza temperaturilor excesive si a negustorilor ambulanti.

Lista ramane deschisa si pentru celebra Statuie a Libertatii din New York, Turnul din Pisa, Scarile spaniole sau Casa Alba de la Washington.

Rezultatele sondajului, la care au participat 1.000 de persoane au aratat ca britanicii nu sunt multumiti nici de obiectivele turistice din tara lor. Pe langa monumetul de la Stonehenge, caracterizat drept “o gramada de pietre vechi”, topul a mai fost completat de Turnul din Blackpool, Palatul Buckingham, stancile albe din Dover sau de celebrul Big Ben.

Reprezentantii Virgin Travel Insurance, compania care a comandat sondajul, este de parere ca turistii nu se informeaza suficient inainte sa-si aleaga destinatia de vacanta. Cei care cauta bucurii neasteptate ar trebui sa opteze pentru destinatii mai putin celebre, pentru a evita aglomeratia si dezamagirea.

Un bun exemplu ar fi fortareata Kuelap din nordul statului Peru, descoperita recent de arheologi si care este un potential rival pentru Machu Picchu, aglomeratul monument aflat in sudul tarii.

Top 10 cele dezamagitoare atractii turistice din intreaga lume

1) Turnul Eiffel - Franta

2) Muzeul Louvre - Franta

3) Times Square - Statele Unite

4) Las Ramblas - Spania

5) Statuia Libertatii - Statele Unite

6) Scarile spaniole - Italia

7) Casa Alba - Statele Unite

8) Piramidele - Egipt

9) Poarta Brandenburg - Germania

10) Turnul inclinat din Pisa - Italia

Top 10 cele dezamagitoare obiective turistice din Marea Britanie

1) Stonehenge

2) Angel of the North

3) Turnul din Blackpool

4) Lands' End

5) Fantana memoriala a Printesei Diana

6) Roata Mileniului - London Eye

7) Brighton Pier

8) Palatul Buckingham

9) Stancile albe din Dover

10) Big Ben

Top 10 monumente din Marea Britanie care promit sa nu dezamageasca

1) Castelul Alnwick din Northumberland

2) Podul de sfoara Carrick-a-Rede, County Antrim

3) Zona rezidentiala Royal Crescent din Bath

4) Teatrul Shakespeare's Globe din Londra

5) Backs din Cambridge

6) Golful Holkham din Norfolk

7) Portul Lyme Regis si Jurassic Coast

8) Galeria Tate St Ives

9) Insula Skye - Scotia

10) Complexul Eden Project din Cornwall.