Un functionar de rang inalt de la Ambasada Romaniei la Chisinau este suspectat ca ar fi implicat intr-o retea organizata de obtinere in mod ilegal a vizelor de intrare in Romania, a anuntat vineri, viceministrul moldovean al Afacerilor Externe, Valentin Zubic.

Potrivit cotidianului “Moldova Azi”, Zubic a refuzat sa divulge numele romanului, insa a precizat ca acesta “dispune de drepturi decizionale”.

Diplomatul roman este suspectat ca ar fi luat mita pentru a facilita procesul de obtinere a vizelor romanesti. El primea documente propriu-zise in regim de urgenta si le perfectate intr-o perioada scurta, de 7-10 zile, fara a le controla veridicitatea.

Cazul a iesit la iveala dupa ce, recent, directoarea unei agentii de turism a fost arestata pentru ca obtinea, in schmbul unei sume de 200 - 400 de euro, vize de intrare in Romania pentru persoanele dornice sa ajunga in spatiul Uniunii Europene. Femeia, la randul ei, apela la un functionar inalt din cadrul Filarmonicii Nationale.

Acesta falsifica actele necesare pentru obtinerea vizelor si apela la angajatul ambasadei.

Avand in vedere statutul special de care beneficiaza diplomatul roman, cazul functionarului va fi cercetat de catre Ministerul Afacerilor Externe si Departamentul Afacerilor Europene.

Colaboratorii Procuraturii anticoruptie urmeaza sa identifice toate persoanele care au parasit ilegal R. Moldova prin intermediul acestei retele si sa descopere traseul lor ulterior in tarile Uniunii Europene. Aceeasi sursa afirma ca nicio persoana care a parasit R. Moldova in acest mod fraudulos nu s-a intors in tara.

Zubic nu a exclus nici posibilitatea ca in urma anchetei din acest caz sa fie depistata si implicarea altor angajati ai Ambasadei Romaniei.

MAE condamna atitudinea autoritatilor de la Chisinau

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a anuntat vineri, printr-un comunicat de presa, ca MAE nu a primit nicio comunicare oficiala din partea autoritatilor de la Chisinau in legatura cu acest caz.

El a adugat ca a solicitat partii moldovene, prin Ambasada Republicii Moldova la Bucuresti si Ambasada Romaniei la Chisinau, detalii privind cele prezentate de Valentin Zubic in legatura cu presupuse incalcari ale reglementarilor in vigoare privind eliberarea vizelor la Sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Chisinau.

"MAE considera regretabila lipsa de comunicare dintre cele doua parti", se arata in comunicatul al ministerului.