Un ordin semnat de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, le interzice homosexualilor si analfabetilor sa doneze sange. Medicul Florentina Vladareanu, director al Institutului National de Hematologie, spune ca nu este vorba despre discriminare, ci despre un act normativ adaptat recomandarilor Consiliului Europei.

„Homosexualii barbati fac parte din grupul celor cu risc mare de a transmite maladii de sange. Chiar daca testul HIV iese bine in momentul donarii, este posibil ca organismul sa raspunda mai tarziu la infectia cu virusul HIV”, argumenteaza medicul.

La randul lor, specialistii in boli infectioase sustin ca noile reguli sunt corecte, intrucat infectia cu virusul HIV este una latenta. „Anticorpii care fac dovada infectiei pot sa apara in sange si dupa sase luni de la momentul infectarii”, detaliaza medicul infectionist Adrian Streinu Cercel.

Totusi, potrivit statisticilor, in Romania, cele mai multe cazuri de infectie cu HIV/SIDA au fost depistate in randul populatiei heterosexuale. De la inceputul anului si pana in iunie, s-au inregistrat 59 de cazuri noi de infectie cu HIV la persoanele heterosexuale si numai doua la cele bisexuale.

Analfabetii, exclusi pentru ca nu se pot semna

Potrivit aceluiasi ordin al ministrului, cei care doneaza sange trebuie sa semneze la sfarsitul chestionarului ca au citit si inteles informatiile privind istoricul de sanatate, ca au avut oportunitatea de a pune eventuale intrebari, ca si-au dat „consimtamantul informat” pentru donare.

„Analfabetii isi pot lua pensia si pot vinde terenuri semnand cu degetul inmuiat in cerneala, fiind vorba despre un drept privat. Cand ne referim la sanatatea publica, responsabilitatea este mare, deci riscurile trebuie sa fie minime.

In plus, se pune pret pe avizul consimtit, care necesita semnatura. Infectarea unui om cu un virus precum HIV-ul se pedepseste penal”, afirma doctorul Streinu Cercel.

integral in EvZ