Pe zi ce trece, campania mediatica privind ocuparea jiltului patriarhal devine din ce in ce mai murdara. Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a fost acuzat recent de un cotidian ca ar urmari santajarea Mitropolitului Teofan cu publicarea angajamentului cu Securitatea in schimbul renuntarii la candidatura.

Scenariul, pentru ca asistam la un scenariu, este unul simplu. In data de 15 august 2007, EVZ a publicat marturia lui Nicolae Boroiu, conform careia IPS Teofan „a fost racolat in ‘84 de colonelul Danau, de la Prahova”, adica pe vremea cand actualul Mitropolit Teofan era vietuitor al schitului Crasna.

De-a lungul timpului, am cerut echidistanta, pentru ca este imoral sa arati cu degetul spre IPS Daniel suspectandu-l de legaturi cu Securitatea pentru ca a avut burse „afara”, cand acelasi lucru l-a facut si Mitropolitul Teofan, care, in 1986, poposea ca bursier in Paris.

Or, in acele vremuri, fara acceptul „baietilor cu ochi albastri” era destul de greu sa vezi Orasul luminilor.

Cineva vrea insa cu orice pret sa-l infunde pe Mitropolitul Daniel, implicandu-se exagerat de mult in alegerea noului intaistatator al BOR. Dupa diversiunile cu masoneria si CNSAS, dar si dezvaluirea EVZ, normal ca a aparut o alta gogoasa: „Grupul IPS Daniel il santajeaza pe IPS Teofan”.

De parca Mitropolitul Daniel are acces la dosarele de la CNSAS ori la cele ale SIE, care nici macar nu au fost predate.

Campania aceasta are si un alt substrat: acela de a-l prezenta pe Mitropolitul Daniel drept un om plin de toate pacatele lumii: ceva mason, ceva securist, ros de orgolii, preocupat de jocuri de culise, de scenarii bizantine. Asta, in timp ce Mitropolitul Teofan - lucru ce nu-i face decat sa-i aduca neajunsuri, pentru ca nu cred ca el sta in spatele acestor murdarii - este inger de lumina.

IPS Teofan este un om cu o vocatie calugareasca remarcabila, dar exagerarile deranjeaza, strica firescul ortodoxiei, o perverteste. Iar transformarea unor ierarhi in adevarate starlete, in VIP-uri eclesiale e straina de duhul dreptei-credinte.

Dar, ca tot veni vorba, daca faceam jurnalism dupa ureche si noi la EVZ puteam sa ne intrebam: cum se face ca varul primar al Mitropolitului Teofan (Savu, dupa familie) este generalul Gheorghe Savu, seful Directiei de Informatii Militare (DIM)? Va dati seama ce scenarii puteam broda, ce scheme si oculte ieseau?

Mitropolitul Teofan, socotit drept un posibil contracandidat al Mitropolitului Daniel, nu a anuntat pana in prezent ca ar candida. Tine, calugareste, doliu dupa Prea Fericitul, iar mai multi apropiati de-ai sai sustin ca nici nu s-a gandit la functia de Patriarh.

Se fac intr-adevar presiuni mari asupra sa pentru a intra in cursa, dar Inalt Prea Sfintitul e sovaielnic, asa cum a fost o viata intreaga, chibzuieste bine. De fapt, cred ca si astazi are nostalgia schitului Crasna, din moment ce fiecare clipa libera prefera sa si-o petreaca in linistea monahala.

Ca penibilul sa fie total, de cateva saptamani vad jurnalisti care isi dau cu parerea despre medicina, dar si medici care diseca, avand aerul de mari specialisti, canoanele ortodoxe. Asa-i la noi: dupa politica si fotbal, toata lumea se pricepe la cele sfinte.