In conditiile in care, oficial, bugetul pe 2008 e construit pe TVA de 19%, Remes spune ca Guvernul pregateste masuri fiscale pentru contracararea efectelor scumpirilor. Vosganian refuza sa emita vreo parere.

Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a declarat vineri, la Neptun, ca Executivul pregateste un set de masuri fiscale pentru a contracara efectele scumpirii alimentelor din cauza secetei, o parte dintre acestea urmind sa fie prezentate, cel mai probabil, saptamina viitoare.

“Exista o strategie si sper ca saptamina viitoare sa dam un raspuns, macar partial, la problema, impreuna cu ministrul Finantelor si apoi impreuna cu Guvernul", a spus ministrul. Remes a declarat ca strategia consta intr-un "joc de fiscalitate, probabil un complex de masuri pe directie fiscala", fara a da amanunte.

Declaratia ministrului survine insa intr-un moment in care, cel putin teoretic, nu se mai pot opera reduceri ale taxelor importante. Cu doar o zi inainte, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca bugetul pe 2008 va ajunge in Guvern pe 30 septembrie si in Parlament pe 10 noiembrie, iar acest buget a fost “gindit cu un TVA de 19%”.

Cu alte cuvinte, reducerea TV pentru alimente sau piine, idee vehiculata in trecut, este teoretic exclusa.

Contactat ieri, ministrul Vosganian a refuzat sa comenteze declaratia lui Remes, pe motiv ca n-a primit nici o solicitare. “Nu fac comentarii publice in legatura cu propuneri nesolutionate in cadrul cabinetului. Singurele informatii le puteti lua de la domnul Decebal Traian Remes“, s-a marginit sa spuna Vosganian. Remes nu a putut fi insa contactat.

Pe de alta parte, surse din cadrul Ministerului Agriculturii, care au solicitat anonimatul, ne-au declarat ca nu s-au purtat in institutie discutii legate de scaderea fiscalitatii la alimente.

Ideea de diminuare a taxelor a aparut in urma scumpirilor cauzate de seceta. Chiar Remes a anuntat ca are in vedere o posibila reducere de TVA la piine, care nu s-a materializat insa. Brutarii anuntasera o scumpire care s-a si facut -piinea e mai scumpa cu cel putin 10%, in functie de zona si de producator.

Incurajate de propunerea lui Remes, si alte categorii de producatori de alimente au solicitat interventia statului, precizind ca, in caz contrar, seceta ii obliga sa creasca preturile. Ultimele astfel de estimari, valabile pentru octombrie: carnea de vita, mai scumpa cu 40%, uleiul, cu 10%, iar lactatele cu 20%.

de Mihaela Radu, Mihai Nicut

integral in Cotidianul