Cu 34 de milioane de dolari castigati anul trecut, Jay-Z este rapperul care a avut cele mai mari venituri in 2006, potrivit unui top realizat de revista „Forbes”, din care mai fac parte alti „moguli” ai hip-hopului, ca 50 Cent, Sean „Diddy” Combs (Puff Daddy) si Timbaland.

In timp ce veniturile artistilor care abordeaza alte genuri muzicale (country, pop, rock) provin, in cea mai mare parte, din vanzarile de albume si din concerte, rapperii si-au construit adevarate imperii financiare si castiga bani din productia muzicala, moda si alte afaceri de succes, dupa ce si-au facut un nume in entertainment.

„Au inteles ca succesul nu inseamna numai vanzarea de albume, ci si vanzarea unui stil de viata”, spune Lea Goldman, editor al revistei „Forbes”. „Au creat imperii care includ studiouri de inregistrari, firme de imbracaminte, restaurante si baruri”, completeaza Goldman.

De la muzica la haine si parfumuri

Jay-Z, Shawn Carter pe numele sau real, a castigat 34 de milioane de dolari in 2006, anul in care a lansat albumul „Kingdom Come”. Totusi, majoritatea banilor nu provin din vanzarea discului, ci din alte afaceri.

Iubitul cantaretei Beyonce ocupa functia de director executiv al casei de discuri Def Jam Recordings, este proprietarul unui bar luat in franciza si detine actiuni la companiile Budweiser, Hewlett-Packard si General Motors, potrivit revistei „Forbes”.

„Nu m-am apucat de muzica pentru muzica, ci pentru afaceri”, a marturisit 50 Cent, care ocupa al doilea loc in top, cu 32 de milioane de dolari castigati in 2006. Rapperul, care a concertat in Romania anul trecut, a dezvoltat o afacere extrem de profitabila, care include o linie de imbracaminte, un studio de inregistrari, jocuri video si ringtonuri.

„Fanii vin si pleaca, insa eu am creat un business care va fi aici multa vreme”, a spus 50 Cent.

Pe locul al treilea, cu 28 de milioane de dolari, potrivit „Forbes”, se afla Sean Combs. Totusi, reprezentantii rapperului sustin ca suma castigata de acesta este mult mai mare, insa nu dezvaluie cifra.

Sean Combs produce emisiuni pentru MTV (prin labelul sau Bad Boy Worldwide Entertainment Group), are o linie de haine, un parfum (a carui licenta a fost preluata de compania Estee Lauder) si cateva restaurante.

integral in EvZ