In ultimele doua saptamani, 159 de sarbi au trecut ilegal frontiera cu Romania, cerand statut de refugiati. Cei mai multi dintre ei sunt romi, iar Politia de Frontiera Timis a inceput procedurile legale.

Aceste informatii sunt prezentate de cotidianul francez Le Monde intr-un articol care atrage atentia asupra unui nou fenomen la granitele Romaniei: de la intrarea in Uniunea Europeana, tot mai multi romi sarbi cer statut de refugiati.

„E un fenomen cu totul si cu totul nou, marturisesc ca am fost surprinsi, dar situatia este sub control”, a declarat pentru Le Monde comisarul Viorel Alexe, de la Politia de Frontiera Timis.

Odata imbarcati in masinile politiei, romii sarbi sunt dusi la Timisoara si adapostiti intr-un centru de primire pentru refugiati, scrie cotidianul francez. „E foarte bine aici”, spune Sasa Ibrahimovici, unul dintre cei care au cerut statut de refugiat. „Aici suntem in Europa si ne simtim protejati.

Politistii romani nu sunt ca cei sarbi, care trag imediat cand vad ca avem pielea mai inchisa la culoare”, spune Ibrahimovici.

„Nu vrem sa fim retrimisi in Seria. Am venit aici cu sotia si copiii mei, pentru ca sarbii ne-au batut si ne-au distrus casa”, a declarat pentru Le Monde Branco Traila, un alt rom de origine sarba.

Ziarul francez noteaza ca Romania a devenit cu adevarat o tinta atractiva pentru imigranti dupa aderarea la Uniunea Europeana. Numai ca fiecare dintre cei 159 de romi sarbi trebuie sa treaca prin proceduri complicate pentru a primi statutul de refugiat.

Cativa dintre ei spera sa primeasca acest statut pentru a putea circula in spatiul Schengen timp de 90 de zile, asa cum spun legile internationale. Liviu Basca, directorul Oficiului rouman pentru imigranti de la Timisoara, spune ca unii dintre acestia au fost deja expulzati din Germania, iar statutul de refugiati le-ar permite sa revina legal acolo.