Ancheta CRJI

Impreuna cu colegul nostru Vitalie Calugareanu si in colaborare cu Daniel Neamu de la Adevarul, am vrut sa vedem cat de usor este sa obtii o viza romaneasca la Chisinau. Calea legala s-a dovedit imposibila. Singurul mod de a obtine viza romaneasca este apeland la intermediari.

Viza pentru cetatenii R. Moldova este gratis. Teoretic. Practic, 400 de vize pe zi sunt eliberate si tot atatea persoane platesc in medie cate 30 de EUR taxa de intermediere. Exista alte sute de vize eliberate „la urgenta” prin diverse tertipuri - taxa este peste 200 de EUR.

Se strang milioane de euro din aceasta afacere generata de felul in care MAE gestioneaza eliberarea vizelor pentru cetatenii R.Moldova. Milioanele de euro se impart intre intermediari, firme de turism si personalul ambasadei. MAE a comentat demonstratia noastra printr-o scrisoare in care se arata legalitatea deplina prin care s-a eliberat viza lui Vitalie Calugareanu.

Chiar daca acesta nu a semnat niciodata hartiile aflate in dosar si nu a platit voucher, transport, asigurare medicala etc.

Iata pe scurt demersul nostru, ilustrat pe alocuri cu imagini capturate cu camera ascunsa:

1. Se incearca calea legala, si anume programarea pe internet. Rezultat: Se incearca degeaba. Pagina este blocata in fiecare zi, este imposibil sa realizezi o programare.

Sistemul informatizat permite programarea intr-una din zilele urmatoarelor 6 saptamani. Insa consultarea in orice zi a calendarului Ambasadei ne arata ca toate zilele teoretic disponibile sunt practic deja ocupate de rezervari (http://chisinau.mae.ro/index.php?id=16419&pas=2). Spre exemplu, de astazi 26 iulie pana in 6 septembrie, nu se poate face nici o programare. Iar situatia se repeta zi de zi.

2. Se iau ziarele de anunturi, se cauta prin anunturile online sau se viziteaza coada din fata ambasadei.

Rezultat: mai multe numere de telefon, toate duc catre aceiasi 10 intermediari. Pretul este intre 30 si 50 de Euro o programare online, peste aproape doua luni. Doar programarea costa, viza este gratis. Cei cativa intermediari cu care am discutat au legaturi in interiorul Ambasadei cu persoane care le garanteaza exclusivitate in programarile online.

O simpla corelare a IP-urilor care au accesat site-ul ambasadei si au efectuat programari ar arata autoritatilor romane ca intreaga afacere este in mana catorva persoane.

3. In caz de urgenta: intermediarii priceputi la internet cunosc alti intermediari care iti pot face rost chiar de viza, peste rand. Noi ne-am intalnit cu Serghei, un pusti de 16 ani, care ne-a pus in legatura cu Iura . Rezultat: in numai o saptamana colegul nostru a obtinut viza pe baza unei scurte negocieri si 230 EUR platiti in fata Ambasadei Romaniei la Chisinau.

Vitalie nu acompletat nici o hartie, insa a primit un voucher romanesc pe care nu l-a achitat niciodata.

Din declaratiile MAE la dosarul sau de viza au fost adaugate: asigurare medicala, chitanta de plata a transportului precum si declaratie olografa privind existenta mijloacelor de intretinere. Evident, toate in fals.

Inalt functionar din cadrul Ambasadei Romaniei la Chisinau, implicat in filiera traficantilor de vize romanesti

Ministerul Afacerilor Interne din R. Moldova a prezentat flagrantul organizat pentru anihilarea unei retele de traficanti de vize romanesti. In urma actiunii, au fost retinute doua persoane. MAI a probat si implicarea unui inalt functionar din cadrul Ambasadei Romaniei la Chisinau.

Din informatiile noastre, aceeasi retea a furnizat viza colegului nostru Vitalie Calugareanu, care a obtinut pentru 200 de euro documentul intr-o saptamana. CRJI a filmat cu camera ascunsa negocierile cu intermediarul. Ambasada nu comenteaza cazul, ambasadorul Filip Teodorescu fiind plecat in concediu.

Doua femei au fost retinute la Chisinau pentru organizarea traficului cu vize: Ina Russu (Rusu), 38 ani, patroana agentiei INA TOUR si Agnesa Rusu, 36 ani, sefa Serviciului Management din cadrul Filarmonicii Nationale din Chisinau. Ina Russu racola clienti din fata Sectiei Consulare a ambasadei, utilizand mai multi intermediari.

Actele celor care cumparau viza erau transmise Agnesei Rusu care fabrica legitimatii false de apartenenta la Filarmonica Nationala. Dosarul era apoi transmis contactelor din interiorul Sectiei Consulare. Pretul final al unei vize varia intre 200 si 300 de euro. Ina Russu este in continuare arestata, Agnesa Rusu este cercetata in stare de libertate.

In timpul flagrantului, in masina Inei Russu au fost gasiti 5.000 de Euro. Trebuie mentionat ca ambasada proceseaza lunar in jur de 8.000 de cereri de viza, alte 6.000 fiind in asteptare.

Conform oficialilor MAI, probele tehnice adunate atesta implicarea unui inalt functionar din cadrul Sectiei Consulare in traficul de vize. Inregistrarile video si audio probeaza legatura dintre Ina Russu si oficialul roman. Neoficial a fost transmis jurnalistilor moldoveni si numele acestui personaj: este vorba de Alexandru Rus, consilier al ambasadei, seful Sectiei Consulare.

Din informatiile noastre, aceasi retea a furnizat viza colegului nostru Vitalie Calugareanu, care a obtinut pentru 200 de euro documentul intr-o saptamana. CRJI a filmat cu camera ascunsa negocierile cu intermediarul. MAI din R. Moldova a solicitat ambasadei colaborarea in acest caz, insa nu a primit nici un raspuns.

Conform oficialilor moldoveni, a fost instiintat si MAE roman, insa nici de acolo nu a venit nici un raspuns.

Ambasada din Chisinau nu comenteaza, iar la Sectia Consulara nu mai raspunde nimeni la telefon. MAE roman a prezentat o pozitie oficiala aproape de ora 18, sustinand ca nu a primit o comunicare oficiala din partea autoritatilor R. Moldova.