Taifunul Sepat a maturat, duminica, coasta de sud a Chinei ucigand 14 persoane si fortand mai mult de un million de oameni sa-si paraseasca locuintele, scriu agentiile internationale de presa.

Tornada formata in urma taifunului a distrus sute de case si a lasat pe intuneric provincia Zhejiang. Agentia de presa Xinhua scrie ca pagubele materiale se ridica la 42 de milioane de dolari.

Taifunul a atins si locuitorii din Taiwan si Filipine. In Taiwan 27 de persoane au fost ranite, iar in Filipine 70 000 de oameni au ramas fara curent electric si numeroase companii aeriene si-au anulat zborurile.

Panica din cauza ciclonului Dean

Ciclonul Dean, considerat ca “extrem de periculos” se indreapta duminica spre Haiti si Jamaica, dupa ce a facut cinci morti in insulele Antile. Specialistii avertizeaza ca Dean este pe cale sa se transforme intr-un uragan de categoria 5 pe scara Saffir Simpson.

In asteptarea devastatoarei furtuni tropicale, in Haiti autoritatile au decis suspendarea traficului aerian si maritim si se pregatesc sa evacueze sute de persoane din zona de coasta.

Si sudul Cubei este in “alerta ciclonica” de teama furtunii Dean. Acesta ar putea ajunge si in Mexic au avertizat autoritatile care au evacuat deja 80 000 de turisti aflati in vacanta.

Si americanii stau sub amenintarea uraganului Dean. Presedintele George W. Bush a aprobat declararea anticipata a starii de urgenta in statul Texas, in cazul in care regiunea va fi afectata.

In plus, naveta spatiala Endeavour se va intoarce pe Pamant, marti, cu o zi mai devreme decat era prevazut, de teama uraganului, a anuntat NASA.