sumelor alocate Romaniei prin POR, in perioada 2007-2013, este de 4,4 miliarde de euro. Moldova va avea la dispozitie, pentru proiecte de dezvoltare, 724 milioane de euro, reprezentand circa 16% din totalul fondurilor, in timp ce Bucurestiul si Ilfovul se vor multumi cu 393 milioane de euro.

Sume consistente vor primi, de asemenea, regiunile sarace Sud si Sud-Vest; acestea, alaturi de Nord-Est, vor consuma circa 45% din banii POR. "Repartizarea fondurilor pe regiuni de dezvoltare s-a realizat astfel incat aceasta sa sustina indeplinirea obiectivului POR privind sprijinirea unei dezvoltari echilibrate a tuturor regiunilor Romaniei.

In acest scop, regiunile si zonele mai slab dezvoltate au primit fonduri mai mari, pentru a impiedica cresterea disparitatilor economice si sociale deja existente intre regiuni", au explicat oficialii Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL).

Alocarea diferentiata a fondurilor a fost realizata invers proportional cu gradul de dezvoltare a regiunilor, pentru stabilirea acestui nivel fiind utilizat PIB pe locuitor, ajustat cu un coeficient al densitatii populatiei.

Alocatiile financiare sunt orientative, deoarece comitetul de monitorizare a POR poate aproba realocarea fondurilor pe parcursul implementarii programului, ca urmare a evaluarilor intermediare care pot evidentia o slaba capacitate a regiunilor de absorbtie a sumelor repartizate, in cazul anumitor axe si/sau domenii de interventie, a mai aratat MDLPL.

Integral in Romania libera