Cea mai des intalnita metoda este incalzirea cu caramida pusa pe aragaz, incinsa direct de la flacara de gaz.

Astfel, toamna si iarna facturile la gaz cresc foarte mult. Din acest motiv, asociatiile de proprietari fac in ultima perioada demersuri pentru contorizarea individuala a apartamentelor, ceea ce va umfla profitul furnizorilor de gaze.

Costurile contorizarii pe gaze pentru un apartament nu sunt deloc neglijabile, amortizarea investitiei fiind posibila doar in conditiile unor economii drastice.

Rentabilitatea, dupa 2010

Pentru contorizarea pe gaze a apartamentelor, demersurile se fac cel mai des de catre asociatia de proprietari, care decide montarea unei coloane de gaze de scara, ramificarea acesteia ajungand la fiecare apartament. Apoi, proprietarul va hotari daca se va bransa la noua coloana si daca isi va monta contor.

Contorizarea pe gaze a apartamentelor nu este deocamdata obligatorie prin lege.

Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiei de Proprietari din Romania, considera ca, de regula, "proprietarii cinstiti sunt cei care recurg la contorizarea individuala pe gaze". In opinia lui, "amortizarea investitiei se poate realiza prin economii sustinute".

Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari "Habitat", apreciaza ca "investitia unui proprietar de apartament de bloc in contorizarea pe gaze se amortizeaza greu, dar dupa 2010, cand pretul gazului va creste, vom putea vorbi de amortizare rapida".

In general, s-a constatat ca pe durata anotimpurilor friguroase consumul de gaze creste, in cazul ansamblurilor de blocuri, cu 40%, unii locatarii preferand sa se incalzeasca folosind gaz metan de la aragaz pentru a-si reduce facturile la energie termica.

Integral in Romania libera