O grupare extremista a revendicat incendiul in care au murit patru copii rromi romani, afirma Evz. Extremistii au dat un ultimatum romilor din Italia: sa plece pina la mijlocul lunii septembrie sau vor exista atacuri si mai grave, noteaza Cotidianul. Gandul scrie ca romii au fost numiti "scursura umanitatii" intr-un comunicat al autointitulatului Grup armat pentru epurare etnica (GAPE), care a revendicat atentatul.

Politicienii italieni ar duce o campanie de denigrare a cetatenilor romani, scrie Romania libera.

"O grupare extremista a revendicat incendiul in care au murit patru copii rromi romani. Ea da ultimatum tuturor tiganilor: afara din Italia!

Intr-o scrisoare adresata cotidienelor „Il Tirreno” si „La Nazione”, reprezentantii GAPE (Grupul armat pentru epurare etnica) au amenintat cu noi atacuri si le-au cerut rromilor sa paraseasca Italia.

Politia locala nu avea, pana ieri, nicio informatie despre gruparea aparuta din senin si inclina sa creada ca amenintarile lansate de aceasta nu au de fapt niciun fundament.

„Scopul nostru este sa-i eliminam pe rromii numerosi care circula pe teritoriul italian, pentru ca ei reprezinta scursura umanitatii. Suntem satui de actiunile lor criminale”, precizeaza scrisoarea presupusilor atentatori, care incheie cu un ultimatum:

„Le acordam (rromilor) un termen de 20 de zile, incepand cu 25 august, sa paraseasca teritoriul italian si sa evacueze taberele de nomazi de pe tot teritoriul tarii. In caz contrar, in fiecare luna va avea loc un atentat intr-o alta tabara, cu consecinte chiar mai grave decat la Livorno”.

Gruparea-fantoma

Incendiul revendicat de GAPE a izbucnit in noaptea de 10 spre 11 august, intr-o tabara improvizata in zona industriala a orasului Livorno.

Parintii copiilor morti in incendiu au fost ulterior arestati de autoritatile italiene pentru neglijarea minorilor si neacordarea de asistenta in situatii de urgenta, chiar daca ei au pretins ca sunt nevinovati.

In continuare, prima pista a autoritatilor italiene ramane aceea ca incendiul a izbucnit din cauza unei lumanari. Cat despre amenintarile gruparii GAPE, acestea par o simpla cacealma.

Consulul general al Romaniei la Milano, Mugurel Tiberiu Dinu, a declarat pentru „Evenimentul zilei” ca asteapta, azi, de la autoritatile italiene, detalii noi cu privire la presupusii extremisti.

Oficialul roman a precizat insa ca politia italiana este sceptica in privinta existentei unei asemenea grupari. Mugurel Tiberiu Dinu a adaugat, totodata, ca biroul Consulatului roman de la Roma a primit, in mai multe randuri, scrisori de amenintare la adresa rromilor", noteaza Evz.

"Extremistii au dat un ultimatum romilor din Italia: sa plece pina la mijlocul lunii septembrie sau vor exista atacuri si mai grave. Consulul Romaniei la Milano crede insa ca revendicarea este de fapt o inscenare.

Grupul Armat pentru Epurare Etnica (GAPE), grupare necunoscuta pina acum, a revendicat simbata, intr-o scrisoare primita de cotidianul „Il Tirreno“, incendiul in care au fost ucisi, in noaptea de 10 spre 11 august, patru copii romi de origine romana, in orasul Livorno.

Aceeasi scrisoare de revendicare a fost primita duminica si de cotidianul „La Nazione“.

„Revendicam atentatul prin incendiere comis asupra taberei de nomazi din Livorno“, arata GAPE in scrisoarea catre presa. „Incendiul ar fi trebuit sa aiba efecte si mai devastatoare. Scopul nostru este sa-i eliminam pe numerosii romi care circula pe teritoriul italian, pentru ca ei reprezinta scursura umanitatii.

Sintem satui de actiunile lor criminale“, scriu extremistii. GAPE ameninta chiar cu noi atentate: „Le acordam romilor un termen de 20 de zile, incepind cu 25 august, ca sa paraseasca teritoriul italian si sa evacueze taberele de nomazi de pe tot teritoriul tarii.

In caz contrar, in fiecare luna va avea loc un atentat intr-o alta tabara, cu consecinte chiar mai grave decit la Livorno“. Scrisoarea a fost inminata politiei italiene, care a predat-o Parchetului din Livorno, responsabil cu anchetarea incendiului", scrie Cotidianul.

Gandul noteaza ca: "Romii din Italia au primit, la sfarsitul saptamanii trecute, un ultimatum: fie parasesc teritoriul acestei tari in decurs de 20 de zile incepand cu data de 25 august, fie se vor confrunta, in fiecare luna, cu un atentat impotriva lor.

Ultimatumul vine din partea autointitulatului Grup armat pentru epurare etnica (GAPE), necunoscut pana acum, si care a revendicat, in acelasi document, responsabilitatea pentru incendiul din Livorno, in care au murit arsi patru copii romi de origine romana.

„Revendicam atentatul prin incendiere comis asupra taberei de nomazi din Livorno”, se arata in scrisoarea trimisa pe adresa publicatiei Il Tirreno si, ulterior, cotidianului La Nazione.

„Incendiul ar fi trebuit sa aiba efecte si mai devastatoare. Scopul nostru este sa-i eliminam pe romii numerosi care circula pe teritoriul italian, pentru ca ei reprezinta scursura umanitatii.

Suntem satui de actiunile lor criminale”, continua scrisoarea, care se refera la un incident survenit in noaptea de 10 spre 11 august".

"Roman = rrom

La indemnul unor politicieni, "presa din Italia duce o campanie extrem de agresiva impotriva romanilor, tot ce se intampla rau in Italia este pus pe seama lor, iar intre roman si rrom se pune acum semnul egal", ne-a declarat avocatul Giancarlo Germani, presedintele Partidului Identitatea Romaneasca (PIR).

Pentru a raspunde eficient, comunitatea romaneasca din Italia, extrem de dezbinata acum, ar trebui sa se uneasca, fiind nevoie si de mai mult sprijin din partea autoritatilor romane, pentru ca este vorba despre o problema de imagine a Romaniei in general, considera presedintele PIR. Or, in momentul de fata, Romania nu mai are ambasador la Roma", afirma Romania libera.