Abdullah Gul, actualul ministru turc al Afacerilor Externe, a castigat majoritatea voturilor din Parlament, in prima runda a alegerilor prezidentiale desfasurate luni, insa nu a obtinut cele doua treimi din sufragii necesare pentru o victorie deplina. Gul, candidatul din partea formatiunii Justitie si Dezvoltare (AKP) este favorit in cursa pentru functia de sef al statului turc, relateaza Reuters.

Potrivit BBC News, un candidat trebuia sa intruneasca votul a doua treimi dintre deputati pentru a fi ales in functia de sef de stat.

Un cvorum de doua treimi este obligatoriu, iar esecul alegerii unui presedinte in patru tururi de scrutin duce la dizolvarea parlamentului si la convocarea de alegeri parlamentare.

Ceilalti doi contracandidati ai lui Gul au fost Sabahattin Cakmakoglu, din partea Partidului Actiunii Nationaliste (MHP), si Tayfun Icli, din partea Partidului Stangii Democratice (DSP).

Gul si-a anuntat candidatura la presedintia Turciei cu doar o saptamana inaintea alegerilor, dupa ce, in luna mai, a precizat ca se retrage definitiv din aceasta cursa. Atunci, seful diplomatiei turce a suferit o infrangere in fata Parlamentului de la Ankara, dupa ce partidul AKP nu a reusit sa asigure cvorumul necesar pentru numirea lui Gul in functia de sef al statului.

In prezent, Partidul Justitie si Dezvoltare, aflat la putere din 2002, a castigat alegerile legislative anticipate de pe 22 iulie si dispune de o majoritate de 341 de alesi in Legislativul de la Ankara.

Opozitia - Partidul Republican si Miscarea Nationalista, acuza formatiunea AKP ca intentioneaza sa submineze caracterul laic al statului, acuzatii negate atat de Gul cat si de Recep Erdogam, seful cabinetului de la Ankara. Ei au promis ca vor adopta reforme democratice, favorabile Turciei, cu scopul de a sprijini aderarea tarii la UE.

Un al doilea tur de vot este programat sa se desfasoare vineri, la Ankara.