Romanii aflati in strainatate isi pot face analizele gratuite la intoarcerea in tara, in cadrul programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei care se va desfasura pana in toamna anului viitor, a declarat Nicoleta Stefanescu, de la Biroul Relatii cu Mass-Media al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Romanii care lucreaza in strainatate sau care se afla la studii peste hotare si care si-au pastrat resedinta in Romania isi pot recupera taloanele securizate de la Casele Judetene de Asigurari de Sanatate in momentul reintoarcerii in tara.

Cei asigurati isi vor putea face analizele gratuite dupa ce se vor adresa medicului de familie pe listele caruia sunt inscrisi, in timp ce persoanele neasigurate se vor adresa medicului de familie pentru care au optat.

De acest program nu beneficiaza romanii care si-au declarat domiciliul in strainatate si care au fost scosi din statisticile CNAS.

Potrivit Nicoletei Stefanescu, romanii aflati in strainatate nu au cerut CNAS informatii legate de programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei derulat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii incepand de la 1 iulie 2007. Programul se va desfasura pana in luna septembrie 2008.

Conform datelor neoficiale, numarul romanilor aflati in strainatate este de aproximativ trei milioane.