O bucata de guma de mestecat, veche de 5.000 de ani, a fost descoperita de o studenta britanica, in timp ce facea practica la un sit arheologic din Finlanda. Aparent, guma neolitica nu este decat o bucata de clei de copac, purtand insa urme de dinti pe ea.

Potrivit publicatiei britanice The Guardian, arheologul Trevor Brown a constatat ca este vorba despre un fragment din scoarta unui mesteacan, folosita de oamenii din antichitate pentru efectul sau antiseptic in tratarea infectiilor gingivale.

"Cleiul din scoarta de mesteacan contine fenoli, care sunt cunoscuti ca substante antiseptice. Se banuieste ca oamenii din neolitic mestecau acest clei daca aveau infectii la gingii pentru a trata boala", a declarat Brown, profesorul studentei de la Universitatea Derby din Marea Britanie.

“Este o descoperire deosebit de importanta pentru ca se observa cu claritate urmele dintilor”, a adaugat acesta.

Sarah Pickin, in varsta de 23 de ani, una dintre cei cinci studenti volunatri de la situl arheologic "Centrul Kierikki", a mai gasit in timpul sapaturilor un fragment dintr-un inel din chihlimbar si varful unei sageti. Ea s-a aratat incantata de descoperirea facuta.