“Nimic nu faci fara flori. La botez te duci cu floarea, la mort te duci cu floarea. Acum o sa murim de foame”, se tanguie o florista din sectorul trei al Capitalei. Consiliul Local din primaria lui Liviu Negoita a decis daramarea tuturor tarabelor de flori din sector, cateva sute de persoane, majoritatea tigani, ramanand astfel fara nici o sursa de venit.

Argumentele prezentate de Consiliul Local in sprijinul actiunii de demolare tin de aspectul inestetic al corturilor in care isi desfasoara activitatea florarii.

Reprezentantii acestora, pe de alta parte, sustin ca nu au primit niciodata vreo amenda sau somatie pentru a face curat si sustin ca s-au trezit pe data de 16 august cu ordinul de demolare ce urma sa intre in vigoare in dimineata zilei de luni.

Mitingul florilor in Bucuresti

Asociatia Florarilor din Capitala a organizat in cursul zilei de luni un mars de protest impotriva deciziei Consiliului Local al sectorului 3 precum si impotriva Primariei Bucurestiului, pe care o acuza ca tergiverseaza adoptarea unei hotarari care sa le reglementeze activitatea.

Argumentele florarilor au variat mult, acuzand pe de o parte autoritatile de un comportament discriminatoriu pe criterii etnice, dar si de tentativa consilierilor de a oferi afacerea florilor unor firme apropiate.

La marsul de protest au particiapat cateva sute de tigani, arborand pancarde si flori.

Primaria lui Negoita joaca alba-neagra cu florarii

La inceputul anului, Primaria Sectorului 3 obliga vanzatorii de flori sa renunte la chioscurile de termopan in favoarea corturilor pe care astazi le considera inestetice. Cel putin acesta este pozitia adoptata de florari care considera ca decizia a fost facuta special pentru a face masura demolarii mai usoara.

Florarii mai aduc un argument impotriva autoritatilor. Potrivit unui protocol incheiat intre Asociatia Florarilor si Primaria Capitalei, afaceristii erau obligati sa prezinte pana pe data de 19 iulie trei propuneri de chiosc care sa fie utilizate de toti florarii din Bucuresti.

“Am strans fiecare florar cate 150 de euro si am facut trei chioscuri pe care am incercat sa le prezentam primariei. Chiar daca aveam un acord semnat, Videanu nici nu s-a uitat la noi. A ignorat total propunerile noastre”, mai spune Georgescu.

Contactat de Hotnews.ro, viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu, a declarat ca nu stie care este motivatia ce a stat la baza demolarilor ordonate de conducerea primariei de sector.

Viceprimarul sectorului 3, Victor Tartacuta, a precizat ca in cursul diminetii de marti Consiliul Local va lua in discutie viitorul florarilor.