Ministerul Afacerilor Externe a primit luni scrisoarea Ministerului moldovean de Interne referitoare la diplomatul implicat in scandalul vizelor. Potrivit unui comunicat emis de MAE, textul documentului nu justifica afirmatiile referitoare la implicarea unui functionar al ambasadei in acordarea ilegala de vize.

MAE a anuntat ca prin scrisoarea respectiva Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova solicita unele informatii privind anumite vize acordate de Sectia consulara a ambasadei in anul 2007, precum si informatii privind angajatii sectiei consulare in aceasta perioada.

„Nu sunt facute nici un fel de referiri la acte sau decizii ale personalului Ambasadei Romaniei in Republica Moldova”, se arata intr-un comunicat emis de MAE.

Partea romana sustine ca elementele prezentate in scrisoare nu justifica in nici un fel afirmatiile inaltului oficial al Republicii Moldova potrivit carora obtinerea de vize pe baza unor documente eliberate ilegal de autoritati locale era sprijinita de un functionar din cadrul ambasadei.

MAE a precizat, insa ca solicitarile partii moldovene vor fi analizate in spiritul Tratatului bilateral privind asistenta juridica in materie civila si penala, precum si in conformitate cu normele interne si comunitare in materie.

Saptamana trecuta viceministrul moldovean al Afacerilor Externe, Valentin Zubic a declarat, citat de cotidianul “Moldova Azi”, ca un functionar de rang inalt de la Ambasada Romaniei la Chisinau este suspectat ca ar fi implicat intr-o retea organizata de obtinere in mod ilegal a vizelor de intrare in Romania.

Zubic a refuzat sa divulge numele romanului, insa a precizat ca acesta “dispune de drepturi decizionale".