Cotidianul

Licitatie de 15 milioane euro, refacuta pentru Golden Blitz

de George Lacatus     Cotidianul
Marţi, 21 august 2007, 0:00

Foto: Cotidianul

Primaria Capitalei a anulat o licitatie de 15 milioane de euro, dupa ce patronii de la Golden Blitz au iesit pe locul al doilea. La reluarea licitatiei, conditiile de participare au fost modificate radical, astfel incit cistigatorii initiali sa fie exclusi. Noua licitatie are loc azi, iar Golden Blitz vine cu oferta.

O licitatie de peste 15 milioane de euro a fost anulata de catre Primaria Capitalei in baza unor motive inventate, dupa ce s-a constatat ca firma Euroconstruct Trading ’98, apartinind grupului de la Golden Blitz, a iesit pe locul doi. Licitatia a fost reluata, dar in conditii noi de participare, care i-au scos din cursa pe cistigatorii initiali.

Modificarea a constat in majorarea cifrei de afaceri necesare de la 12 la 200 milioane de lei. Astazi au loc depunerea si deschiderea ofertelor in noile conditii. Firma Euroconstruct indeplineste noile conditii de participare si va depune azi o oferta.

Primaria Capitalei, prin Directia de achizitii, concesionari si contracte, a demarat la sfirsitul anului trecut organizarea unei licitatii pentru construirea unui pod peste calea ferata din cartierul Pipera. Obiectivul s-a numit „Supralargire Soseaua Pipera (Floreasca-CF Bucuresti-Constanta)“.

Caietul de sarcini a fost cumparat de mai multe firme, dar in finala au ramas doar trei asocieri de firme: Euroconstruct Trading ’98 & Search Corporation, Alpine Mayreder & Drum Proiect si SCT Bucuresti & Drum Art & Expert Proiect.

Dupa depunerea tuturor documentelor, singurele criterii de departajare au ramas cele referitoare la oferta cea mai buna de pret si la perioada de executie cea mai scurta.

In urma ofertelor depuse de catre cele trei firme, licitatia ar fi trebuit sa fie cistigata de catre SCT Bucuresti & Drum Art & Expert Proiect, care au oferit cel mai bun pret, aproximativ 15 milioane de euro, si cea mai scurta perioada de executie, 24 de luni.

Pe locul doi au iesit Euroconstruct & Search Corporation, care au oferit un pret de aproape 17,5 milioane de lei si o perioada de executie de 27 de luni. In loc sa declare cistigatoare prima asociere de firme, care a oferit un pret mai bun cu 2,5 milioane de euro si o perioada de executie mai mica cu trei luni decit firmele de pe locul 2, Primaria Capitalei a hotarit sa anuleze licitatia.

Comisia care s-a ocupat de licitatie si-a motivat decizia spunind ca a uitat sa treaca in documentatia de atribuire o cerinta referitoare la experienta similara in astfel de lucrari.

„Prezenta licitatie vizeaza realizarea unui obiectiv de investitii de importanta vitala pentru imbunatatirea traficului din Bucuresti, care consta in realizarea unui pasaj rutier suprateran in zona de nord a orasului in lungime de peste 300 de metri, fapt ce necesita din partea executantului experienta desavirsita si probata in domeniu“, a explicat comisia in decizia de anulare.

Cerinta lipsa, in baza careia comisia Primariei Capitalei a anulat licitatia, exista in documentatia de atribuire, la pagina 7. La capitolul IV.4 din documentatia de atribuire, care se refera la Capacitatea tehnica si resurse, se spune clar: „Se va prezenta fisa de informatii privind experienta similara, pentru contracte similare indeplinite si finalizate in decursul anilor 2001-2005.

Se solicita indeplinirea si finalizarea cu succes in ultimii cinci ani a unuia sau maximum trei contracte de «lucrari de natura similara» cu o valoare cumulata a contractelor de minimum 9.000.000 RON“.

Intrebati cum explica anularea acestei licitatii, reprezentantii Primariei Capitalei ne-au raspuns prin Biroul de presa ca „licitatia a fost anulata ca urmare a constatarii lipsei din documentatia de atribuire a criteriului privind experienta in domeniul executarii de poduri“.

Dupa ce li s-a explicat functionarilor de la Primaria Capitalei ca aceasta cerinta exista in documentatia de atribuire, Florentina Constantinescu, directoarea directiei care a organizat licitatia, ne-a declarat: „Am constatat dupa deschiderea ofertelor ca nu era trecuta in documentatia de atribuire cerinta privind experienta similara. Nu inteleg de ce.
Integral in Cotidianul


85 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi