Autoritatile de la Chisinau sustin ca au informat de aproape doua luni Romania ca anumiti diplomati de la Ambasada Romaniei iau mita. Scrisoarea oficiala ar fi venit din partea ministrului de Externe, Andrei Stratan, inca de pe 26 iunie.

Vineri, seful diplomatiei romane, Adrian Cioroianu, aprecia ca este “regretabil” ca Romania nu a primit o comunicare oficiala din partea Republicii Moldova in legatura cu faptele de coruptie prezentate intr-o conferinta de presa de ministrul de interne moldovean.

Apoi, Cioroianu a cerut oficial detalii partii moldovene. Ministrul de Interne adjunct de la Chisinau, Valentic Zubic, afirma ca a descoperit “o schema criminala de obtinere a vizelor” in care a fost implicat un functionar de la Consulatul Romaniei din Chisinau.

Diplomatul in cauza primea, contra unei sume, documentele cetatenilor moldoveni peste rand, le examina in regim de urgenta si nu efectua nicio verificare. Aceasta, spunea Zubic, in conditiile in care majoritatea ambasadelor din Moldova au nevoie de un timp destul de indelungat pentru a verifica documentele, pentru perfectarea asa-numitelor “multivize”.

In noul comunicat difuzat presei si citat de Mediafax, Ministerul moldovean de Externe sustine ca inca din 26 iunie i-a expediat lui Adrian Cioroianu “o scrisoare in care au fost detaliat semnalate incalcarile Acordului privind calatoriile reciproce ale cetatenilor, comise de catre ofiterii consulari ai sectiei consulare a Ambasadei Romaniei la Chisinau”.

Comunicatul Ministerului moldovean de Externe lasa astfel de inteles ca ar fi vorba nu doar de unul, ci de mai multi functionari romani care ar fi comis ilegalitati.

In plus, ministrul si vicepremierul Andrei Stratan atrage atentia Romaniei ca “nu este unica tara membra a Uniunii Europene care elibereaza vize la Chisinau”, drept pentru care Bucurestiul ar trebui “sa stabileasca un mecanism functional, transparent si eficient de eliberare a vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova”.

Integral in Gandul