„Pana ieri, politia nu a gasit indicii despre existenta acestei grupari (GAPE, presupusii autori ai scrisorii - n.r.)”, a precizat consulul general al Romaniei la Milano, Mugurel Tiberiu Dinu.

Expeditorii, presupusa grupare extremista GAPE (Grupul armat pentru epurare etnica), revendicau responsabilitatea pentru incendiul din Livorno, in care au murit patru copii rromi romani.

In plus, in aceeasi scrisoare, extremistii acordau rromilor un termen de 20 de zile, incepand cu 25 august, ca sa paraseasca Italia si sa evacueze taberele de nomazi de pe tot teritoriul tarii.

Nu exista o amenintare reala

Un accident de pe urma caruia o mana de extremisti italieni vor sa-si joace cartea, asa arata revendicarea „Grupului armat pentru epurare etnica” pentru Valeriu Vasiliu, responsabilul Partidului Identitatea Romaneasca (PIR)

pentru regiunea Toscana, in care traiesc aproximativ 40.000 de cetateni romani. „Au facut totul numai pentru a-i intimida pe cetatenii romani de etnie rroma.

Adversitatea italienilor fata de romani se manifesta aici numai in masura in care ii cunosc pe acestia. Italienii nu cred in stereotipuri, pana si cei din Liga Nordului (formatiune politica nationalista - n.r.)

au spus ca romanii sunt si cei care vin la furat, si cei care lucreaza”, considera Vasiliu. In ceea ce priveste diferentierea etnica - „ne pun pe toti in aceeasi oala”.

La randul sau, Iulian Manta, lider sindical si fost presedinte al Ligii Romanilor din Italia, considera ca situatia este putin tensionata in momentul de fata, insa nu exista o amenintare reala pentru comunitatea romaneasca.

Un articol de Adrian Cochino, Vlad Odobescu

Integral in Evz