Uraganul Dean a scazut in intensitate, devenind de categoria 3, dupa ce marti a lovit coasta atlantica a Mexicului, la Puerto Bravo, cu intensitatea maxima. Rafalele de vant au inregistrat viteze cuprinse intre 230 si 325 de kilometri pe ora, iar ciclonul s-a deplaseaza spre vest cu viteza de 32 de kilometri pe ora, relateaza AFP.

In timpul noptii, uraganul se incadrase in cea de-a cincea categorie, cel mai ridicat nivel pe scara Saffir-Simpson.

In prezent, ciclonul traverseaza peninsula Yucatan, din estul Mexicului, cu rafale de vant de 200 de km pe ora.

Autoritatile au urgentat evacuarea localnicilor si a turistilor, inceputa inca de sambata. Pana acum zeci de mii de oameni au fost mutati din zonele de coasta in locuri mai inalte si adapostite, iar toate hotelurile din statiuni au fost inchise. De asemenea, circulatia rutiera a fost restrictionata si pe strazi patruleaza armata si politia.

Compania nationala petroliera a evacuat deja 13 mii de muncitori de pe platformele petroliere din golful Mexic si ulterior a inchis si alte 140 de zone de extractie din statul Campeche.

Alerta a fost decretata si in Chiapas, Oaxaca si Guerrero, state mexicane de pe coasta Pacificului, unde se asteapta precipitatii intense.

Presedintele mexican, Felipe Calderon, a anuntat deja ca-si va scurta vizita in Canada, unde are loc intalnirea la nivel inalt NAFTA cu George W. Bush si cu premierul canadian Stephen Harper, pentru a supraveghea masurile de urgenta in asteptarea uraganului.

In tara vecina, Belize se inregistreaza deja ploi torentiale iar populatia a fost evacuata spre centrul statului. ONU a decis sa trimita aici o echipa de urgenta.

In Statele Unite, naveta Endeavour este asteptata marti sa soseasca pe Pamant, cu o zi mai devreme decat fusese planificat, pentru ca este posibil ca centrul de control de la Houdson sa fie evacuat din cauza uraganului.

In alerta se afla si Guatemala, Nicaragua, Honduras si Salvador.

Uraganul Dean a facut pana acum 11 morti trecand prin Caraibe, Martinica, Haiti, Republica Dominicana si Jamaica.