Propunere pentru reforma invatamantului

Religia ar putea intra in scoala obligatoriu

de L. Anghelescu, D. Mihai     HotNews.ro
Marţi, 21 august 2007, 0:00

Foto: lumeacredintei.ro
Documente:
Raport despre educatia religioasa in scoli
(21.08.2007) DOC

Potrivit sefului Directiei Generale de Invatamant Preuniversitar, Megdonia Paunescu, Ministerul Educatiei va stabili in aceasta saptamana daca religia va intra sau nu in curicula scolara ca obiect de stidiu obligatoriu.

„Motivul pentru care ministerul nu a pus aceasta prevedere in proiectul de lege a invatamantului preuniversitar, pana acum este acela ca au existat opinii puternice si impotriva si pentru. Nu stim inca in ce fel va arata el pentru ca discutiile cu reprezentantii sindicatelor incep abia in aceasta saptamana”, a declarat Megdonia Paunescu.

Ea a mai adaugat ca aceasta propunere a ministerului a sosit la recomandarea tuturor cultelor religioase recunoscute de statul roman.

In momentul de fata, religia este disciplina facultativa. Astfel, elevii pot opta daca vor sau nu sa studieze aceasta disciplina. Cei care nu doresc sa studieze religie invata la scoala istoria religiilor.

Religia ortodoxa obligatorie?

Potrivit presedintelui Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, Remus Cernea propunerea care vine din partea cultelor religioase din romania ar putea transforma religia in obligatoriu.

„Cu toate ca proiectul respectiv spune ca religia este disciplina facultativa, foarte multi elevi din scoala ar putea fi obligati sa studieze religia la gramada intrucat nu toate scolile au pregatit un profesor pentru o disciplina alternativa religiei care se preda in scoala si pe care o invata cei mai multi. Prin urmare majoritatea ar putea dicta acest lucru”, spune Remus Cernea.

El a mai adaugat ca transformarea religiei in obiect de studiu obligatoriu „incalca principiile libertatii de constiinta. Elevii au dreptul la o informare corecta”, a mai spus Cernea.

In opinia presedintelui Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta religia nu ar trebui sa fie studiata in scoli si daca acest lucru se intampla elevii sa nu primeasca note la aceste ore: „Cum sa se dea notele, in functie de smerenia fiecaruia?”

Fundatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta a publicat in luna februarie a acestui an, un raport despre cum se preda religia in scolile romanesti.

Raportul vorbeste despre incalcarea caracterului facultativ al educatiei religioase, despre atitudinea etno-nationalista a unor profesori de religie si despre abuzuri asupra elevilor in timpul orelor de religie ortodoxa.


"Elevii primesc bucurosi religia la scoala"

Pe de alta parte, secretarul de Stat pentru Culte, Gigel Sorinel Stirbu recunoaste ca in nicio tara europeana religia nu este obligatorie, dar sprijina studierea acestei discipline in scoli.

„Nicaieri in Europa nu se studiaza obligatoriu religie.Cei care nu doresc sa studieze aceasta disciplina cer in scris,conducerii aceasta, fie opteaza pentru alta materie”. Insa micutii se bucura ca invata religie, spune Gigel Sorinel Stirbu.

„Eu am fost preot ortodox sapte ani si am predat si religie in scoala si pot sa va spun ca cei mici se primesc cu foarte multa bucurie religia in scoala si se bucura sa invete lucruri noi”, sustine Secretarul de Stat.


940 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  prostie (Marţi, 21 august 2007, 12:14)

  bogdan [anonim]

  O prostie mai mare ca asta nu am mai auzit. Cu o programa incarcata si orientata spre memorare, sa mai introduci inca o materie care presupune memorare mi se pare o prostie monumentala. In plus, educatia religioasa ar trebui sa tina de convingerile religioase ale parintilor, nu sa fie obligatorie. Pana la proba contrarie Romania e un stat laic. Sa cresti o ceata de mici habotnici mi se pare cea mai mare tampenie. Intr-o lume care se doreste toleranta a incuraja diferentierea pe criterii religioase este exact ceea ce trebuie!
  Cine vrea sa isi educe religios copiii poate sa o faca linistit in timpul liber, la biserica. Pentru asta exista bisericile, pentru a indruma spiritual.
 • 0 (0 voturi)    
  Foaaarte biiine! (Marţi, 21 august 2007, 12:19)

  Max [anonim]

  ...iar elevilor care ni-si fac tema sa li se aplice pedepsele recomandate de Inchizitie. Arderea pe rug sa fie aplicata numai in cazul repetentilor si ateilor si numai in spatii special amenajate, in prezenta pompierului de serviciu.
 • 0 (0 voturi)    
  Religia obligatorie?! Sper ca e o gluma (Marţi, 21 august 2007, 12:27)

  Robert [anonim]

  Asa cum se preda religia la ora actuala, numai benefic nu e. Cu rugaciuni si fara explicatii ce sunt necesare, nu fac altceva decat sa incurce mintea copiilor.
  Eu as opta, mai degraba, pentru o materie, gen "Religiile importante ale lumii", unde sa se prezinte conceptele celor 5 religii majore din lume. De catre un laic, nu de catre un preot.
  Preotii nu au ce cauta in scoli, exceptand cele ce tin de vreun cult, unde ii priveste ce fac.
  Eu ca parinte as strange de gat preotul care ii baga copilului in cap porcarii de genul: iad, paradis, acatiste, rugaciuni pentru vindecarea bolilor, etc...
 • 0 (0 voturi)    
  Care religie? (Marţi, 21 august 2007, 12:31)

  Geo [anonim]

  Din cate cunosc "religie" este un termen generic. Care dintre cele cateva zeci de religii se va studia? Cine decide care religii sunt demne de studiu si care sunt insignifiante? Este vorba de istoria religiilor (o stiinta in sine) sau de studiul dogmelor religioase? Ce autoritati in domeniu exista pentru a decide programa scolara in cazul in care este vorba de predarea dogmelor religioase?
 • 0 (0 voturi)    
  Asa fratilor (Marţi, 21 august 2007, 12:40)

  Adrian [anonim]

  Sa-i tampim de cand sunt mici. Romania este stat secular. In cazul in care va exista prevederea aceasta in legea invatamantului, voi avea grija sa imi trimit copii intr-un sistem educational in firea lui, unde sa nu aiba parte de indoctrinare religioasa obligatorie.
 • 0 (0 voturi)    
  indoctrinari (Marţi, 21 august 2007, 12:47)

  l [anonim]

  decat religie, mai bine istoria religiilor! Istoria se repeta, daca nu invatam din greseli. Acelasi lucru este valabil si pentru religie!
 • 0 (0 voturi)    
  Niste dobitoci (Marţi, 21 august 2007, 12:56)

  religiosu [anonim]

  De ce dracu vor sa indoctrineze copii cu porcariile lor ? Popii au salarii platite de stat, au "taxe" si spagi in euro pentru niste amarate de botezuri, cununii, inmormantari... Plus ca sunt cam cu 1000-2000 ani in urma cu mentalitatile. Niste imbecilii astia din minister !
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebari (Marţi, 21 august 2007, 12:57)

  iosiP [anonim]

  Am citeva intrebari:
  1. Daca nu ma insel, traiam intr-un stat laic. S-a schimbat ceva?
  2. Ce religie vor studia ateii? Sau obligam toti cetatenii tarii ca fie credinciosi?
  3. Cine va preda la orele de religie? Ce faceti cu religiile care au foarte putini adepti intr-o anumita arie geografica?
  Nu ma intelegeti gresit - sint credincios (romano-catolic) si cind eram tinar am studiat Catehismul (desi eram pe vremea "aceea" existau cursuri tinute de preoti). Cursurile se tineau insa in cladiri anexe ale bisericilor si nu erau obligatorii.
  Altfel spus, n-am nimic impotriva ca tinara generatie sa invete religie dar sint impotriva indoctrinarii fortate.
 • 0 (0 voturi)    
  pe cand si alte doctrine!!! (Marţi, 21 august 2007, 13:02)

  Pleon@zm [anonim]

  sa ne asteptam si la materie obligatorie marxismul?
  sa ne asteptam si la limba obligatorie rromani, sau tiganeste- ca asa ii zice la romani!?
  oare la ce sa ne mai asteptam de la guvernarea asta, papusa Bisericii!
 • 0 (0 voturi)    
  foarte firesc (Marţi, 21 august 2007, 13:03)

  Mihai007 [anonim]

  Este foarte firesc ca scoala sa-si ia rolul in serios si sa puna la dispozitia elevilor TOATA gama de informatii ce formeaza EDUCATIA.

  Unii ar putea zice ca ei sunt atei si ca nu-i corect sa fie obligati sa aiba ca materie obligatorie Religia.

  Un fals argument. In felul acesta nici matematica nu este de folos maturatorilor de strada, gunoierilor sau altor categorii socioprofesionale (pe care-i stimez) si prin urmare de ce s-ar mai obosi profesorii sa le-o predea.

  Dar scoala TREBUIE sa incerce sa deschida orizontul fiecarui cetatean al Romaniei.... iar cultura generala trebuie facuta prin materii OBLIGATORII.

  Ulterior depinde de fiecare cetatean cum valorifica bagajul de cunostinte pe care-l primeste.
 • 0 (0 voturi)    
  Religia, o necesitate? (Marţi, 21 august 2007, 13:08)

  satyr [anonim]

  Zeci de tari civilizate lupta impotriva fundamentalismului religios, turcii ies in strada pentru a pastra statul secular, Europa promoveaza practica libertatii de exprimare si constiinta iar Romania, ca de obicei, inca e in epoca de piatra cand e vorba de valori progresive si umaniste, punandu-se problema introducerii religiei ca materie obligatorie in scoli.

  As zice si mai multe, dar prefer sa scriu pe blog deoarece acolo am parte de exprimare libera si lipsita de comentarii neinspirate din partea extremei drepte care creste ingrijorator, mai ales din cauza lipsei de educatie.

  Daca va intereseaza subiectul sau daca doar doriti sa ma injurati, cititi restul pe blog-ul meu: http://digitaverna.blogspot.com/
 • 0 (0 voturi)    
  religia cel mult falcutativa (Marţi, 21 august 2007, 13:14)

  ateu [anonim]

  De ce trebuie sa le bagam in cap copiilor religia?
  Mai bine sa fie o materie optionala.
  Mai lasati-l si pe D-zeu sa se odihneasca....
 • 0 (0 voturi)    
  Zece ani!! (Marţi, 21 august 2007, 13:19)

  Cristian [anonim]

  Sa studiezi Religia timp de 10 ani mi se pare cel putin stupid. Sa o faci obligatorie mi se pare si mai mare gogomanie. Istoria religiilor nu ar fi o idee atat de proasta, dar 10 ani? Sunt convins ca daca s-ar studia o alta limba straina in timpul asta, copiii ar fi mai castigati. Chiar si educatia fizica ar fi un castig. 10 ani de religie.. vechiul.. noul testament.. in 10 ani.. O ora pe saptamana cu preotul satului. Incredibil...
 • 0 (0 voturi)    
  comentarii idioate (Marţi, 21 august 2007, 13:39)

  Cristi [anonim]

  Sunteti atat de inculti.... sa va dau un exemplu simplu : cand e totul bine si iti dai peste deget zici "la naiba", cand insa se petrece o catastrofa, ceva foarte grav, morti, pierderi materiale, nenorociri toti ziceti "Doamneeee" "Vai Doamne" 'Doamne apara-ne" oricat de "catolici" ati fi. Asa faceau si americanii la 11 sept 2001 "Doamne" "Oh my GOd" .... sunteti atat de pierduti.. daca voi sustineti ca parintii sunt cei care trebuie sa invete copii atunci nici voi nu ati avut parinti care sa va invete, Dumnezeu sa va ierte pentru ca vb aiurea!!!!
  Sper sa fie obligatorie, asta e credinta neamului nostru..poporul roman a fost dintotdeauna Crestin-Ortodox, la asta se refera RELIGIA ca materie in scoli, la credinta crestin ortodoxa ...
  • 0 (0 voturi)    
   inteligenta incultilor (Marţi, 17 februarie 2009, 17:14)

   mihaita [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   Cu ce i-a ajutat doamne-doamne pe nenorociti? Cu nimic. Doar cu ruguri, tortura, si promosiuni desarte...
 • 0 (0 voturi)    
  this sucks (Marţi, 21 august 2007, 13:41)

  touretul [anonim]

  asta mai lipsea. inapoi in evul mediu. rugati-va sa va oblojeasca domnul pentru durerile de fiere. sarutati sfinte cadavre. faceti cura cu apa sfintita. calcati-va in picioare sa-l atingeti pe teoctist rece. temeti-va de satana si lucrarea diavolului. omul s-a tras din humus, nu din maimuta. pamantul e plat si soarele se invarte in jurul lui. eu sunt prea-fericitul si domnul imi sopteste la ureche viitorul. e de tot rahatul. deaf and dumb and born to follow, what you need is someone strong to gide you. like me. oi imbecile. tarani superstitiosi cu frica de uciga-l toaca. o sa va calareasca popii, maimutelor. BOR are 3 miliarde de euro. mai doneaza domnului niste bani. da un televizor si vei primi in viata de apoi doua. teoctist a dat un mercedes si acum are in sanul lui avram bentley
 • 0 (0 voturi)    
  Nu sunt de acord cu obligativitatea... (Marţi, 21 august 2007, 13:43)

  Cristian M. [anonim]

  Cred ca cel mai bine ar fi sa se lase la latitudinea parintilor ce vor sa studieze copii, ca parintii sunt cei mai in masura sa spuna ce este mai bine pt. copiii lor, nu sa tot dam cu sloganuri gen "stat secular", "libertate de exprimare" etc.
  Si cred ca in anii de liceu este bine sa fie studiata si "Istoria religiilor", suplimentar, si da!, chiar obligatoriu. Religia este si un fapt cultural, care trebuie cunoscut. Istorie a religiilor care sa fie predata neutru (sau relativ neutru) - iar manualele de istorie a religiilor pe care le-am rasfoit satisfac acest deziderat. Desigur, nu trebuie cazut in tratarea religiilor ca "mituri", fictiuni etc.

  TOTUSI... Daca 80 la suta din parinti (zic si eu. Poate or fi mai multi, nu am date.) doresc ca odraslele sa invete la scoala Vechiul si Noul Testament, care este problema, domnilor????
 • 0 (0 voturi)    
  LIbertatea religioasa (Marţi, 21 august 2007, 13:48)

  Gicad [anonim]

  Articolul 29 din Constitutia Romaniei spune cam asa:
  (1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale.
  (6) Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine.
  Articolul 32 in schimb da liber Ministrului sa miste cum vrea:
  7) Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege.

  Ar fi interesant de vazut opinia unui jurist bun legat de cele doua articole. O istorie a religiilor si un an de ortodoxie, catolicism sau ce religie are fiecare nu cred ca le strica juniorilor pentru a se inegra si a intelege o lume din ce in ce mai axata pe binomul economic/religios dar 10 ani de religie pot forma extremisti religiosi sau atei convinsi. Oricum de urmarit "initiativa" mai ales acum cand se alege noul "guler alb" al bisericii Romane

  Noroc Bun
  G
 • 0 (0 voturi)    
  Dumnezeu se impune? (Marţi, 21 august 2007, 13:50)

  Andrei [anonim]

  Se poate obliga credinta? Si ce daca religia vreunuia nu are profesor in Romania? Dar daca nu este recunoscut oficial?
 • 0 (0 voturi)    
  o aberatie (Marţi, 21 august 2007, 13:50)

  mihai florian [anonim]

  Consider un abuz obligativitatea aceastei materii, ca sa nu mai spun ca ea contravine majoritatii materiilor de tip real ce se studiaza in scoli. Poate ar trebui sa se renunte la biologie, chimie, fizica, etc. in favoarea religiei si a explicatiilor ei retarde.
  Daca o persoana vrea sa aprofundeze o anumita religie, o poate face singur cand are discernamantul necesar pentru asta, nu trebuie sa spalam pe creier copii si sa le bagam in cap tot soiul de aberatii religioase.. mai avem tupeul sa radem de musulmani si sa spunem ca sunt inapoiati..
 • 0 (0 voturi)    
  RELIGIA SA FIE OPTIONALA (Marţi, 21 august 2007, 13:54)

  ady [anonim]

  Traim intr-un stat in care constitutia garanteaza libertatea religioasa si dreptul unui parinte de a-si educa copilul din pct. de vedere religios .Faptul de a impune printr-o lege ca religia sa fie oblgatorie in scoli ,mi se pare absurd si o incalcare a drepturilor fundamentale ale unei persoane.Asa zisi preoti sa -si caute altceva de lucru.Ar fi bine sa-si viziteze proprii enoriasi cand sunt bolnavi,au probleme in familie si sa nu-i viziteze doar atunci cand pica banu [inmormantari,nunti,boteze].Cat despre dv. domnule ministru al educatiei, decat sa platiti aiurea niste popi, care si asa o duc super bine ,mai potrivit ar fi sa investiti banii in laboratoare de informatica ,sa stimulati financiar elevii,profesorii, sa investiti in igiena si curatenia scolilor.SI VA ROG ,NU INCALCATI DREPTURILE FUNDAMENTALE ALE UNUI PARINTE ,COPIL SI LEGILE EMISE DE CHIAR DV.
  Multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  Ce zice Constitutia (Marţi, 21 august 2007, 13:54)

  stefan v [anonim]

  Conform constitutiei (ARTICOLUL 29
  (1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale.

  (6) Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine.) si a deciziei CC (Curtea Constitutionala, elevii nu pot fi obligati, impotriva vointei lor, sa urmeze disciplina « religie »

  Si in 1995 a fost o discutie CC (curtea Constitutionala s-a pronuntat deja: studierea religiei nu poate fi obligatorie. Obligatoriu este sa figureze in programele de studiu. Cine doreste bine, cine nu, nu.

  De unde stim ca la orele de religie nu se face prozelitism religios?

  Intr-o varianta a legii scrie ca se poate inlocui cu educatie moral relgioasa. De ce nu moral-atee, asta ce are?

  In alta varianta scrie ca se poate inlocui cu istoria religiilor. Ma indoiesc ca viitorului constructor sau mecanic auto ii vor lipsi prea tare cunostintele de istoria religiilor.

  In alta varianta scrie ca se poate inlocui cu o alta disciplina, fara sa se precizeze care. Ca si cum nr. disciplinelor n-ar fi suficient de mare (16-18). In SUA la clasa a XII-a sunt 6 discipline, cu sport cu tot.
 • 0 (0 voturi)    
  urla de durere!!! (Marţi, 21 august 2007, 13:57)

  georgica [anonim]

  ce ma distreaza!... de cate ori se vorbeste intr-un context oarecare despre intarirea crestinismului in aceasta tara, se repede corul de diavoli sa urle: Aaaaauuuuuuu! Ma frigeeeeeee!!!!

  si repede umbla la tolba cu argumente, care mai de care mai comice sau mai intortochiate, doar-doar reusesc sa sminteasca pe unii dintre cei cu putina credinta. si uneori reusesc.

  ce nu reusesc? sa clatine cele 93% simpatie pentru Biserica Ortodoxa Romana. va dati seama, la peste 2000 de biserici (adica salasuri ale Duhului Sfant) construite in aceasta tara in ultimii 17 ani (multumita in primul rand IPF Patriarh Teoctist), ce teren au pierdut diavolii. ce tare ii frige Lucrarea Duhului Sfant ce se rasfrange din ele si alunga pe lucratorii intunericului.

  Toti crestinii sa zicem in cor acum:

  Ma lepad de tine satana, de cinstirea ta si de slujirea ta si ma-npreun cu Tine Cristoase!

  Amin!
 • 0 (0 voturi)    
  religia obligatorie (Marţi, 21 august 2007, 14:00)

  o mama [anonim]

  eventual in loc de gradinita sa-i trimitem la o manastire, sa fie pregatiti, daca se poate sa invete toate religiile pe de rost, sa vezi ce o sa le mai placa.
  ar fi mai corect sa-i lasam pe parinti sa decida DACA VOR SA-SI INDOCTRINEZE COPII DE LA 6 ANI.
 • 0 (0 voturi)    
  http://www.zeitgeistmovie.com/ (Marţi, 21 august 2007, 14:01)

  Azra [anonim]

  Poate ca vor preda si originea religiei crestine, ca pentru ea bat atita darabaua.

  Urmariti partea intaia din documentarul asta:

  http://www.zeitgeistmovie.com/
 • 0 (0 voturi)    
  hai sa nu le amestecam acum !!!!! (Marţi, 21 august 2007, 14:01)

  c [anonim]

  Nu mai suntem in evul mediu...sa stie copii despre religie e bine...dar e suficient 1 an...la clasa a 2 sau a 3-a dupa ce invatza sa citeasca. Scoala e pentru invatzat, biserica e pentru rugat...hai sa nu le amestecam. Daca se face asta atunci fiecare trebuie sa aiba profesor pentru religia lui...adica cine e buddist sa nu fie fortat sa invetze Noul Testament...fiecare are drepturile lui
 • 0 (0 voturi)    
  ce tampenie ! (Marţi, 21 august 2007, 14:05)

  Romeo [anonim]

  Daca se va intampla nenorocirea asta, miselia asta, personal voi da in judecata Ministerul Educatiei si voi merge pana in panzele albe ca sa-mi cer dreptul de a-i oferi copilului meu o educatie moderna, nu demna de Evul Mediu.
  Si, fireste, nu-mi voi lasa copilul sa participe la orele de religie.

  In ce lume idioata incepem sa traim... si vesnic acceasi problema ne da inapoi, vesnic aceeasi nenorocire - religia - se opune avansului civilizatiei. Ce pacat ca, desi in sec XX, atat de multi dintre noi au conceptii de Evul Mediu. Si ce e mai grav e ca nici nu-si dau seama, crezand cu sinceritate in tot felul de bazaconii.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce se vrea de la aceasta materie? (Marţi, 21 august 2007, 14:08)

  Vlase [anonim]

  Cred ca prima intrebare care trebuie sa o aiba fiecare in vedere este "Care este scopul acestei materii?".
  Eu zic ca daca este doar o modalitate de a face propaganda unui anumit cult (ortodox, catolic, penticostal, adventist etc.) atunci nu are ce cauta.
  Daca se vrea insa invatarea copiilor cum sa aiba o relatie personala cu Dumnezeu, sa inteleaga ce reprezinta Tatal, Isus Cristos si Duhul Sfant, cred cu tarie ca va avea efecte extraordinare. Este foarte important sa se investeasca in copii in asa ceva, pentru ca ei sunt viitorul, iar o astfel de materie i-ar putea ajuta sa deosebeasca mult mai bine binele de rau.
  Scria cineva sa-L lasam pe Dumnezeu sa se odihneasca. Oare vrem sa se odihneasca El sau vrem sa ne odihnim noi si sa ne culcam pe o ureche?????
 • 0 (0 voturi)    
  Obiect de negociere (Marţi, 21 august 2007, 14:10)

  Catalin D. [anonim]

  In opinia mea, povestea asta vine ca o reactie la ofensiva... hmmm, nu stiu cum sa-i spun... impotriva religiei in general si-a crestinismului ortodox in special din ultimii doi-trei ani.
  Stiti domniile voastre, povestea cu icoanele, cu legea cultelor, bazaconia ailalta cu eliminarea tuturor simbolurilor religioase din spatiul public, Cernea, domnul acela din Buzau, ca nu-mi mai aduc aminte cum il cheama etc., etc., etc.
  Cred ca propunerea asta e gandita mai degraba sa fie un avertisment, eventual un obiect de negociere cu talibanii "pe invers", nu e "pe bune".
  Nu cred ca-si inchipuie cineva cu adevarat ca o sa se poata face religie obligatoriu in scolile publice zece clase, dar poate se mai racoresc si calmeaza unele capete mai infierbantate...
 • 0 (0 voturi)    
  Decizia CC din 1995 (Marţi, 21 august 2007, 14:16)

  stefan v [anonim]

  Asa fiind, prevederile art.9 alin.(1) din Legea invatamantului nu pot fi interpretate decat in stricta conformitate cu cele ale art.29 din Constitutie, in sensul carora ,,nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa contrare convingerilor sale” si ,,parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor
  minori a caror raspundere le revine”. O alta interpretare ar fi vadit neconstitutionala.
  Art.9 alin.(1), teza finala din Legea invatamantului, permite insa o interpretare conforma prevederilor constitutionale: ,,Elevul, cu acordul parintelui sau tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia si confesiunea”. Dreptul de ”a alege” semnifica si posibilitatea de a nu avea nici o optiune religioasa. Iar ,,alegerea”, cu ,,acordul parintelui sau al tutorelui legal instituit”, asigura dreptul reprezentantilor legali ai copilului de a decide, potrivit propriilor convingeri, in legatura cu educatia copiilor minori, ca expresie a autoritatii parintesti.
  Introducerea in invatamantul primar a religiei, ca ,,disciplina obligatorie”, nu inseamna obligativitatea religiei pentru elevi, nesocotindu-se dreptul parintelui sau al tutorelui de a asigura educatia copiilor minori potrivit propriilor convingeri. Prin coroborarea tezei a doua cu cea finala din structura art.9 alin.(1) rezulta ca ,,obligativitatea” priveste includerea religiei ca
  disciplina in planurile de invatamant, religia si confesiunea ramanand sa fie alese sau nu.
  Prevederile art.9 alin.(1) din Legea invatamantului sunt deci constitutionale, sub rezerva
  respectarii dispozitiilor art.29 alin.(1) si alin.(6) din Constitutie
 • 0 (0 voturi)    
  da de unde... (Marţi, 21 august 2007, 14:20)

  ortodox [anonim]

  Dincolo de faptul ca ideea poate sa para absurda intr-o vreme a postmodernismului, in care "placerea bate ratiunea", treaba care a condus la caderea tuturor marilor imperii in istorie, un lucru esential nu se mai discuta azi, desi vad oameni foarte inflacarati in posturile anterioare. Unii se inflameaza ca religia obligatorie in scoli ar putea indoctrina bietii copii. Pai daca am vorbi despre indoctrinare, ar trebui ca 99% din disciplina biologie genetica si "evolutionism" sa fie scoasa din programa scolara, pentru ca este o minciuna sfruntata si obraznica. Pentru cine vrea sa afle cum a ajuns porcul om si cum au fost "construite" stadiile asa-zis evolutioniste de la simplu la complex, in ciuda legii a 2-a a termodinamicii, si in ciuda logicii elementare, se poate informa pe http://www.wdjd.ro/alerta1a-2007.html

  Cred ca este imposibil sa faci cu forta din cineva o persoana religioasa, dar mai cred ca in lipsa promovarii moralitatii in societate la toate nivelurile, ajungem unde au ajuns toate popoarele care au decazut iremediabil. Roma antica a cazut ca urmare a imoralitatii generalizate, Grecia antica de asemenea, in prezent UE si SUA sunt intr-o situatie morala deplorabila, minoritatile sexuale fiind "protejate" si avand drepturi in plus fata de majoritatea populatiei...Romania nu este deloc departe de dezastrul moral, care il antreneaza imediat pe cel economic...
 • 0 (0 voturi)    
  @10 (Marţi, 21 august 2007, 14:21)

  iosiP [anonim]

  "Este foarte firesc ca scoala sa-si ia rolul in serios si sa puna la dispozitia elevilor TOATA gama de informatii ce formeaza EDUCATIA."
  Desigur! Propun deci sa adaugam ca materii obligatorii astronomia, fizica cuantica, genetica, etc. Sau astea nu formeaza EDUCATIA?

  "Un fals argument. In felul acesta nici matematica nu este de folos maturatorilor de strada, gunoierilor sau altor categorii socioprofesionale (pe care-i stimez) si prin urmare de ce s-ar mai obosi profesorii sa le-o predea."
  Si ai descoperit tu o metoda prin care sa stii care dintre cei 40 copii de 6 ani dintr-o clasa va ajunge gunoier? Nu de alta dar sa-l scutesti de chinul de a invata matematica...

  Dar vorba inteleptului: logica si carnea de porc e grele!!!
 • 0 (0 voturi)    
  da' pentru mine ? (Marţi, 21 august 2007, 14:24)

  Dalai Lama [anonim]

  Da' pentru tibetani de unde o sa aduca profesori ?

  Papagalii !!!
 • 0 (0 voturi)    
  ce tampenie ! (Marţi, 21 august 2007, 14:30)

  Romeo [anonim]

  Daca se va intampla nenorocirea asta, miselia asta, personal voi da in judecata Ministerul Educatiei si voi merge pana in panzele albe ca sa-mi cer dreptul de a-i oferi copilului meu o educatie moderna, nu demna de Evul Mediu.
  Si, fireste, nu-mi voi lasa copilul sa participe la orele de religie.

  In ce lume idioata incepem sa traim... si vesnic acceasi problema ne da inapoi, vesnic aceeasi nenorocire - religia - se opune avansului civilizatiei. Ce pacat ca, desi in sec XX, atat de multi dintre noi au conceptii de Evul Mediu. Si ce e mai grav e ca nici nu-si dau seama, crezand cu sinceritate in tot felul de bazaconii.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce zice Constitutia (Marţi, 21 august 2007, 14:33)

  stefan v [anonim]

  (ARTICOLUL 29
  (1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale.

  (6) Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine.) si a deciziei CC (Curtea Constitutionala), elevii nu pot fi obligati, impotriva vointei lor, sa urmeze disciplina « religie »
 • 0 (0 voturi)    
  ce tampenie ! (Marţi, 21 august 2007, 14:34)

  Romeo [anonim]

  Pentru Hotnews: Intrucat e al nustiucatelea mesaj pe care il scriu si nu apare, macar anuntati-ne ca suntem in lista de "neagreati pe acest site", ca sa nu mai incercam degeaba. Nu credeam ca se practica si aici cenzura, dar acum m-am convins. Pacat, candva promiteati sa ajungeti un site de stiri bun. Acum nu mai am nicio speranta.

  Daca se va intampla nenorocirea asta, miselia asta, personal voi da in judecata Ministerul Educatiei si voi merge pana in panzele albe ca sa-mi cer dreptul de a-i oferi copilului meu o educatie moderna, nu demna de Evul Mediu.
  Si, fireste, nu-mi voi lasa copilul sa participe la orele de religie.

  In ce lume idioata incepem sa traim... si vesnic acceasi problema ne da inapoi, vesnic aceeasi nenorocire - religia - se opune avansului civilizatiei. Ce pacat ca, desi in sec XX, atat de multi dintre noi au conceptii de Evul Mediu. Si ce e mai grav e ca nici nu-si dau seama, crezand cu sinceritate in tot felul de bazaconii.
 • 0 (0 voturi)    
  Intr-adevar, foarte firesc (Marţi, 21 august 2007, 14:34)

  The_Bridge [anonim]

  A introduce religia in scoli ca materie obligatorie este o idee foarte buna. Nu este timp pierdut, este timp castigat.

  Daca oamenii mari aleg sa-l nege sau sa-l ignore (prin cuvinte sau prin fapte) pe Dumnezeu asta nu inseamna ca El nu exista. Desigur, este libertatea si parerea lor, alegerea lor si - mai ales !! - responsabilitatea lor, responsabilitate pe care nu sunt sigur cat de mult o inteleg.

  Dar in ceea ce priveste copii - datoria adultilor este sa le explice copiilor lumea in care traim si diferenta intre bine si rau, iar acestea nu pot fi intelese corect decat in relatie cu Dumnezeu.
  Intr-adevar, familia si parintii au un rol important dar daca mesajul este debalansat si nu vine oarecum coerent din toate partile copiii pot fi usor derutati.
  Desigur, conteaza foarte mult si cum se preda propriu-zis religia in scoli. Se poate face cu accent pe intelegere si mai putin pe memorare - desi importanta, metoda de predare este, zic eu, ultima dintre probleme.

  PS: Fara urma de ironie, citind comentariile de pe pe blog se pare ca au cu ce se mandri comunistii: educatia ateista si materialist-stiintifica a dat roade.
  Poate ar trebui sa nu uitam cu atata usurinta de romani care au preferat sa moara in loc de a renunta la credinta lor (Constantin Brancoveanu). Si datorita carora am reusit cumva sa ne pastram identitatea ca popor.
 • 0 (0 voturi)    
  Sanctum Officium (Marţi, 21 august 2007, 14:35)

  Thomas von Aquin. [anonim]

  Bun venit in Evul mediu...!

  Accipere fidem est voluntatis, sed tenere fidem iam acceptam est necessitatis - Pentru acceptarea si pastrarea credintei este necesara o hotarare libera si voluntara.

  Asa a fost suprimat liberul arbitru al oamenilor timp de secole.

  Pe aceasta "piatra de temelie" a Inchizitiei au fost arsi pe rug Giordano Bruno si alte mii de oameni pentru simplul motiv ca au avut curajul sa gandeasca. A fost astfel stopat progresul stiintific sute de ani.

  Asa a fost distruse civilizatiile amerindienilor, au fost inventate cruciadele, inclusiv cea a copiilor.

  Inchizitia a disparut ca institutie dar... in 1908 a capatat si un nume nou, "impaciuitor": Sanctum Officium.

  Memoria este aceea cu care... uitam.
 • 0 (0 voturi)    
  TRAIASCA DICTATURA RELIGIEI......... (Marţi, 21 august 2007, 14:48)

  yo [anonim]

  INTOARCEREA IN EVUL MEDIU.......
 • 0 (0 voturi)    
  Religie ? (Marţi, 21 august 2007, 14:48)

  Cristescu Petre [anonim]

  Chiar azi citesc in " R.L." o concluzie a dr. Michael Radu :
  " Anega legatura intima dintre acestea ( islamism - jihadism ) inseamna a nega realitatea ".Ce facem , jnvatam islamismul cu sau fara jihadism ? Numai crestinismul cu " pedepsele lui Dum-
  nezeu ?
  Am facut religia in scoala pana si in primii ani de liceu .N-am
  stiut sa rezolv Darwinismul , genetica , quarcii si placile tectonice
  cu " la inceput a fost cuvantul " si acum sunt ateu .
  Copiii mei n-au facut religie in scoala si gandesc
  < modele > ( computerul , bata-l vina ) sau fac pe agnosticii.
  Un sfat : nu va fie teama nici de infinit , nici de " nede-
  terminare , nici de reltivitate ,....Sunt REALE . Lasati copiii
  sa cunoasca realitatea .Suntem saturati de bajbaieli si
  minciuni din orice domeniu al existentei .
 • 0 (0 voturi)    
  hum.... intoarcere la .... (Marţi, 21 august 2007, 14:56)

  jagga [anonim]

  e o alta forma de intregimentare pentru ce-i ce nu au puterea de a alege.
  cand eram mivci... nu ne-a intrebat nimeni daca vrem sa fim soimi ai patriei sau pionieri sau etc...!
  acum din nou.... copii sunt fortati sa invete ceva ce poate nu le trebuie.
  religia =forma de indobitocire... de supunere neconditionata.
 • 0 (0 voturi)    
  Intoarcere in evul mediu (Marţi, 21 august 2007, 15:06)

  Cristi [anonim]

  Daca mai aveam nevoie de o dovada ca Romania traieste in alt timp decat restul planetei, am primit-o azi.
  http://cristianpavel78.wordpress.com/2007/08/21/intoarcerea-la-e vul-mediu/
 • 0 (0 voturi)    
  Pat Condell (Marţi, 21 august 2007, 15:06)

  Radu C [anonim]

  Vedeti filmuletele lui Pat Condell de pe YouTube. Apoi vedeti
  cum puteti preda si ateismul in scoala, ca sa fie un echilibru.
  Predati si filosofia in paralel cu religia, tuturor, nu doar celor de la
  filologie. Predati si ideoligii politice si efectele lor de-alungul
  vremii. Abia cand vor fi predate toate punctele de vedere, abia
  atunci va fi predat ceva corect. Obiectul "Oamenii, ideile si
  credintele lor", unde "credinte" se refera atat la religie cat si la
  doctrinele politice si morale areligioase in mod egal, ar fi un
  obiect de studiu ce ar trebui introdus, nu "religie".
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru cei care vor sa fie maimute si atat! (Marţi, 21 august 2007, 15:09)

  Ducu [anonim]

  Evolutionismul este o teorie la moda, de care si unii savanti se rusineaza, neputand pune ceva in loc, in afara de creationism.
  Pentriu a stii in ce directie duce ateismul - inversati cerintele celor 10 Porunci si veti vedea unde de fapt se indreapta lumea - hula la adresa lui Dumnezeu, iubire de sine, inchinare la idolii materialismului, ura, lacomia, iubirea de arginti cu pretul viitorului copiilor lor pe acest pamant, desfrau, iubirea de sine - Dumnezeu suntem noi!
  Somn usor umanitate civilizata! Vom raspunde pentru facptele nostre!
 • 0 (0 voturi)    
  Excelent, trebuie doar schimbata denumirea scolilor (Marţi, 21 august 2007, 15:16)

  avram popu [anonim]

  Sunt de acord cu invatalul religiei dar doar in biserici.
  In scoala trebuie sa se predea realitatea nu fabulatiile unor indivizi morti de 2000 de ani.
  Scoala in care se va preda religia trebuie sa se numeasca LAGAR.
  Tocmai ne-a predat aseara la observatorul de la 7 la antena 1 un preot, un curs de morala crestina, caz fericit in care un preasfintit reprezentant al bisericii multiubite, a venit cu executorul judecatoresc sa demoleze o casa in care stau 5 copii si parintii si batrani, findca e terenul bisericii. Omul avea casa acolo de 17 ani iar biserica intrase in posesie acum 6 ani. A zis ca nu il intereseaza. Avea pe telefon preasfintitul melodia din filmul NASUL. Ala va veni sa predea religie si morala copiilor nostri, sa-i invete cum sa isi ajute aproapele. http://www.antena1.ro/s/webcast/obs_19.php?file=mms://82.76.253.42/arh iva/obs_19_20_8_2007.wmv la minutul : 17:36 pentru cine e interesat sa vada care e morala bisericii.
 • 0 (0 voturi)    
  Da' educatia rutiera ? (Marţi, 21 august 2007, 15:21)

  bedeu [anonim]

  Da' educatia rutiera de ce nu e obligatorie in fiecare an , cate un semestru? Sau alte teme care sunt utile in viata de zi cu zi? De exemplu, notiuni de drept, financiare, etc...
 • 0 (0 voturi)    
  Poate (Marţi, 21 august 2007, 15:23)

  sile [anonim]

  Ar putea fi o miscare buna, in conditiile in care s-ar studia toate religiile importante (Mircea Eliade a fost roman, nu?). Cat despre clasa I, mi se pare usor aberant. Ce poate un copil sa inteleaga din religie la varsta respectiva? Poate ar fi mai bine sa fie introdusa in liceu, cand gandirea fiecaruia e cat de cat formata. Dar sa o introduci doar religia ortodoxa, de la clasa I, e spalare pe creier.
  Daca toti romanii din Ungaria ar trebui sa studieze catolicismul de la toamna?
 • 0 (0 voturi)    
  La mai mare (Marţi, 21 august 2007, 15:28)

  Dan [anonim]

  In lumina postarilor "credicioase" de mai sus si calauzit de intelepciunea adinc dovedita a guvernarilor de pina acum si chiar de mai incolo, as aduce citeva completari:
  - sa infiinteze Ministerul inchizitiei
  - Ministerul Educatiei sa propuna noua limba de lemn
  - sa ne apucam sa ardem cartile pentru a lupta impotriva descreieratilor care ar putea citi altceva decit Biblia pe plaiul mioritic
  - sa traim de acum incolo cu spaima ca acolo sus e un bunic simpatic ce ne urmareste pe toti, tot timpul, si scrie pe un raboj, si pentru orice gresala ne asteapta pedeapsa vesnica, dar el totusi ne iubeste mai presus de orice ( apud George Carlin )
  - sa donam 90% din cistiguri Bisericii, ca doar ea e in stare sa recicleze "ochiul dracului"

  Lasind gluma deoparte, cit de cretin si de limitat in gindire trebuie sa fii ca in veacul 21 sa incerci sa IMPUI o credinta unui popor intreg ?! Probabil trebuie sa fii ministru al educatiei in Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru cei "moderni" care il urasc pe Dumnezeu! (Marţi, 21 august 2007, 15:34)

  Din public! [anonim]

  A obliga oamenii sa fie credinciosi cred ca este o gresala.
  Pe de alta parte Dumnezeu a lasat libertatea oamenilor de a alege. Din pacate astazi libertatea de a alege nu se poate manifesta in conditiile in care exista o singura varianta agresiva de prezentare a adevarurilor despre lume - cea zice-se &#8220;umanista&#8221; prezentata de mass media in care omului I se prezinta doar &#8216;adevarul&#8221; faptutului ca este urmasul maimutei si trebuie sa se comporte ca atare, si chiar mai rau.

  Orele de religie constituie si cealalta varianta a vietii si copii au dreptul sa stie! Oricum acestia se intorc acasa, iar televizorul, anturajul si parintii isi fac &#8220;datoria&#8221; educativa!

  Acest &#8220;umanism&#8221; nu este tot o &#8220;indoctrinare&#8221;? Ce ne invata? Ca omul muritor, care nu stie de unde a venit, dar care are o singura certitiudine ca va muri trupeste, este de fapt Dumnezeu si ca trebuie sa face ce vrea el chiar cu pretul semenilor sai si al planetei pe care traieste.
  Cel mai rau de-abia urmeaza, cu tot confortul anesteziant care a cuprins lumea din ce in ce mai mult.
  Nu vi se pare ca este de fapt o abandonare adevarurilor vietii, in favoarea de fapt a NIMIC?

  Eu sunt convins ca da! Restul e desert (material)!
 • 0 (0 voturi)    
  popii la putere (Marţi, 21 august 2007, 15:56)

  Zeus [anonim]

  Ratiunea pt. care se cere imperios acest lucru e simpla : facultatile scot popi pe banda rulanta.Nu mai e loc prin parohii pt. lupii flamanzi proaspat iesiti de la indoctrinare.Si atunci hai sa-i bagam la scoala.
  In plus,in ochii lui stupid people ,faptul ca motociclistu' aflat in cadere libera se da bine cu popii nu poate fi decat un fapt pozitiv.Toata lumea e fericita deci,mai putin copiii,sufocati si asa de o programa gandita de niste oameni care n-au fost in viata lor la catedra.
  Schimbati domnilor,Constitutia.Spuneti ca suntem stat religios si gata.Puneti cate un barbos la Cotroceni si la palatul Victoria ,ce mai asteptati?
 • 0 (0 voturi)    
  Lui Ortodox (Marţi, 21 august 2007, 15:59)

  ALex [anonim]

  Ma bucur nespus cand aflu ca oamenii isi gasesc raspunsurile la toate problemele in religie si in iubirea lui Dumnezeu. Chiar ii invidiez.

  Eu unul, ca cercetator, nu ma pot lauda cu asa ceva. Mereu este ceva care sa nu imi convina si la care sa caut raspunsuri stiintifice. Mereu cred ca societatea in care traim poate fi imbunatatita si ma tem de cei care viseaza la o lume perfecta, plina de armonie, caci intr-o astfel de lume pe de-o parte cercetatorii s-ar plictisi iar pe de alta parte ar ramane fara serviciu.

  Si apropo de evolutionism: cred ca stiati ca Terra si-a epuizat cam 95% din perioada habitabila. Au mai ramas 5%. Ciudat insa, nici o religie de-a lumii nu ofera vreo solutie pentru situatia de dupa cei 5% ramasi. Deh, ce sa zic si eu: Dumnezeu cu mila :D
 • 0 (0 voturi)    
  Tot lui Ortodox si nu numai (Marţi, 21 august 2007, 16:10)

  ALex [anonim]

  Dr. Kent Hovind, cel care a pus la bataie 250000 USD pentru cel care va demonstra fara dubiu ca evolutionismul nu este altceva decat o religie, tocmai isi ispaseste condamnarea de 10 ani pentru 58 de infractiuni federale legate de manarii financiare.

  Asadar se remarca 2 lucruri:

  1) Este bine sa punem la bataie niste premii fabuloase pentru niste descoperiri, insa mai intai este bine ca mai intai sa avem acei bani si apoi sa ii propunem, nu invers.

  2) Chiar dumneavoastra faceati referiri la "moralitate" si mai ales lipsa ei. Domnule Ortodox, nu pot decat sa va felicit pentru exemplul de moralitate pe care l-ati ales sa ni-l dati si noua.

  Cu toata stima...
 • 0 (0 voturi)    
  Uite motivatie (Marţi, 21 august 2007, 16:23)

  Adrian [anonim]

  @20 Ortodox:

  Uite, un motiv pentru care nu vreau sa existe obligativitatea studierii religiei in scoli este faptul ca nu vreau sa ajunga limitat si ignorant ca tine. Omule, Teoria Evolutiei este adevar stiintific, nu prostii imaginare dupa care te ghidezi tu. Si in legatura cu tampenia ta cu legea a doua a termodinamicii, uite un contraargument la absurditatile pe care le debitezi:

  http://www.talkorigins.org/faqs/thermo/probability.html

  @31 Ducu:

  Teorie Stiintifica nu inseamna o colectie de ipoteze amice, e doar o confuzie de termeni, nu stiu nimic despre vreun om de stiinta real care sa se rusineze de teoria evolutiei, doar pseudo-oamenii de stiinta care incearca sa impinga religia in lumea stiintifica pe usa din dos.

  @36 Din Public

  Man, sa spui ca noi l-am ura pe Dumnezeu ar fi acelasi lucru cu a spune ca il uram pe Mos Craciun, Fat Frumos ... toate personaje imaginare. Ateii nu il urasc pe Dumnezeu, pur si simplu neaga existenta unei astfel de entitati.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu doar firesc, ci necesar. (Marţi, 21 august 2007, 16:24)

  The_Bridge (tot ortodox :)) [anonim]

  Predarea religiei ca materie obligatorie in scoli este un lucru cat se poate de firesc. Nu este timp pierdut, ci castigat.

  Daca cei mari (adultii) il neaga sau il ignora pe Dumnezeu prin vorbe sau prin fapte, asta nu inseamna ca El nu exista ... desigur, asta este libertatea lor, alegerea lor si - mai ales - responsabilitatea lor. Responsabilitate de care nu sunt convins ca sunt constienti.

  Dar adultii nu trebuie sa-si asume mai mult (rau) decat pot duce, nu trebuie sa-i indeparteze si pe altii (in special pe copii) de Dumnezeu. Este rolul adultilor de a explica corect si in profunzime cate ceva despre lumea in care traim si despre diferenta dintre bine si rau. Iar asta se poate doar daca le raportam la Dumnezeu.
  Se poate bineinteles discuta despre metoda de predare si despre seriozitatea cu care scolile, profesorii, preotii si parintii ar trebui sa considere subiectul, dar asta poate fi diferit de la caz la caz (depinde de oameni, nu-i asa?).

  PS: Citind unele comentarii de mai sus imi dau seama ca bolsevicii si comunistii au cu ce se mandri - educatia ateista, materialist-stiintifica a dat roade.
  Sa incercam sa nu uitam asa de usor ca au fost romani care au preferat sa moara decat sa renunte - fie si declarativ - la credinta lor (Constantin Brancoveanu). Si carora le datoram poate mai mult decat ne imaginam.

  Si o umila intrebare catre cei care considera predarea religiei in scoli ca un lucru stupid, inapoiat, etc ... Care este (dupa parerea voastra) sensul existentei omului? De ce traiti? Ma rog, nu trebuie raspuns pe blog, e doar un subiect de gandire dupa ce va ridicati de la masa. Sau dupa ce se stinge televizorul :)
 • 0 (0 voturi)    
  Banii (Marţi, 21 august 2007, 16:45)

  O alta idee [anonim]

  De unde stau eu si privesc cred ca totul se rezuma la bani.
  De ce?
  Pentru ca de fapt si de drept este vorba de infintarea unor ore pe care cineva o sa le lucreze pe banii statului.
  Cine? Biserica Ortodoxa!
  Nu ma intelegeti gresit sint ortodox.
  Dar mi se pare cel putin deplasat ca acum un preot crestin ortodox sa predea unui catolic, protestant, evreu sau ateu religia crestina privita de Biserica Ortodoxa.
  Solutie pentru a avea religie in scoli.
  In mod egal sa fie platit tuturor organizatiilor religioase ore pentru a avea Religie in clase.
  Orele sa fie facute atunci cind exista elevi (sau chiar elev) interesat de materie.
  Nimeni sa nu fie obligat sa participe.
  Exista astfel libertatea pentru toti.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru parintii indignati ! (Marţi, 21 august 2007, 16:55)

  NiKa [anonim]

  De ce se tem parinti !
  De faptul ca ai lor copii i-ar putea intreba - cine a facut lumea asta si cine o tine echlilibru, de ce te gandesti doar la bani si la cum sa-ti satisfaci poftele , de ce esti lacom si rau cu cei din jurul tau, de ce te gandesti doar la tine, de ce te inchini la lucruri materiale, ce luam cu noi dupa ce murim, de ce lumea asta se rezuma doar la "consum deci exist!", ce se intampla cu noi dupa ce murim, de ce va traiti viata doar intre 2 concedii de preferinta in strainatate, de ce cu cat aveti mai mult deveniti mai zgarciti, de ce nu faceti mai mult bine celora care au nevoie, de ce este mai greu sa faci bine decat sa faci rau,.......
  Raspunsul este PENTRU CA SUNTEM PROPRIUL NOSTRU DUMNEZEU si asa face orice om modern!

  Aveti un alt raspuns la aceste intrebari?
 • 0 (0 voturi)    
  Mai gandeste cineva azi? (Marţi, 21 august 2007, 17:14)

  Ganditorul [anonim]

  Oameni buni, daca Bula scrie la matematica ca 2+2=5, pica. Daca la fizica zice ca acceleratia gravitationala e 5 iar pica. Nu e loc de interpretari, pentru ca-s stiinte. Daca la istorie spune ca Stefan cel Mare a avut un aport considerabil la cresterea populatiei Moldovei (heh), NU il pica, pentru ca e fapt cunoscut si documentat istoric. Daca pe de alta parte zice ca vedea mai bine cu ochiul drept, o sa trebuiasca sa-si dovedeasca afirmatia.

  No, acu religia. Intrebare: Dupa cate zile s-a inaltat Iisus la ceruri? Corecteaza chestia asta daca poti! Parca si vad scena: Dom' profesor, eu nu cred ca s-a ridicat la ceruri. Dovediti-mi ca s-a ridicat. Si-s o gramada de chestii fabuloase pe care se bazeaza religiile si cu care un profesor poate fi incuiat in doi timpi si trei miscari. Ce-l impiedica pe copil sa se pretinda Pastafarian? De religia asta ati auzit? FSM, cineva? Sau, si mai interesant, ca religia lui ii interzice sa discute probleme de religie.

  Un curs de religie nu e musai rau, insa trebuie sa fie LAIC si echidistant. Daca se implica intr-o religie anume, s-a dus naibii.

  Si preferabil studiat la varste ceva mai mari, cand elevii isi dau seama deja ca ce-i invata la scoala nu-i musai batut in cuie, de la radical din -1 si fizica Newtoniana la geografie (gaseste cineva pe harta insula Eugelab?).

  Dar asa suntem noi... de ce sa nu ne batem singuri cuie-n talpa?
 • 0 (0 voturi)    
  @Nika (Marţi, 21 august 2007, 17:16)

  Adrian [anonim]

  Nu, ne temem de faptul ca un copil impresionabil poate sa fie indoctrinat cu tampeniile religioase inainte sa aiba o varsta la care sa poata decide singur in legatura cu absurditatea povestilor aduse in fata de tagma ortodoxa, catolica, protestanta, islamica, buddhista ... in general religioasa.

  Ceea ce nu inteleg crestinii este ca ateii nu au nici o treaba cu crestinismul in particular, noi consideram ca toate religiile sunt la fel de absurde.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. Thomas von Aquin. si alti ! (Marţi, 21 august 2007, 17:17)

  Gringo [anonim]

  In Evul Mediu in Tarile Romane religia nu se invata in scoli! Se invata in familie!
  Nu amestecati catolicismul cu ordodoxia! Inchizitia apartine catolicismului! Ortodoxia nu are un echivalent.
  Iata inca un motiv pentru studiul religiei si pentru inlaturarea ignorantei! E adevarat ignoranta nu doare, aduce chiar si bani!
 • 0 (0 voturi)    
  @Adrian (Marţi, 21 august 2007, 17:21)

  NiKa [anonim]

  Nu ai raspuns la intrebarile puse!
  Ce ai raspunde unui copil impresionabil?
  Si in definitiv ce piedici pune credinta in viata ta? Ce te invata de rau?
 • 0 (0 voturi)    
  Biserica la ce mai foloseste? (Marţi, 21 august 2007, 17:22)

  ciprian [anonim]

  ..cine doreste sa-si educe copii dupa dogmele orcarui cult, nu are decat sa-i trimita la biserica.
  Biserica si Statul sunt doua lucruri distincte ( pentru cei care nu stiau inca acest lucru), si statul se adreseaza tuturor cetatenilor acestei tari, nu numai credinciosilor - cum face biserica.
 • 0 (0 voturi)    
  Constitutia (Marţi, 21 august 2007, 17:22)

  C++ juristu' de servici [anonim]

  Gicad a scris:
  -------------------------------------------------------------- -------------
  Articolul 29 din Constitutia Romaniei spune cam asa:
  (1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale.
  (6) Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine.
  Articolul 32 in schimb da liber Ministrului sa miste cum vrea:
  7) Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege.
  -------------------------------------------------------------------- -------

  Deci, din nici un articol de mai sus nu rezulta OBLIGATIVITATEA de a studia religia, ba din contra, ai LIBERTATEA si DREPTUL sa alegi ceea ce vrei sa faci si nimeni nu te poate constringe sau ingradi.
  Pt. mine este cit se poate de clar din punct de vedere juridic.
  Asa ca, cine are probleme la scoala din cauza religiei, poate foarte bine sa invoce Constitutia!!! Simplu ca buna ziua.
  Problema e ca prea multi bizoni nu pot sa-si ridice de pe ochi valul tras de comunisti. Le este inca frica sa ia atitudine si sa-si ceara drepturile.
  Iar daca vine cineva si le spune ca art.7 invalideaza art. 1 ei o iau de buna, isi soptesc in barba ca asa e si cu asta basta.
  Iata de ce baietii destepti fac ce vor ei cu poporul...pt ca poporul nu citeste Constitutia! Pt. ca poporul habar nu are
  despre ce inseamna constitutia. Poprul e obisnuit sa taca si sa inghita.
  Doamnelor si domnilor, invatati sa invocati legile statului ca de aia sunt legi nu numai sa le auziti cind mergeti la tribunal.


  Gudbai
 • 0 (0 voturi)    
  Biserica = intoleranta (Marţi, 21 august 2007, 17:26)

  ciprian [anonim]

  Atata timp cat biserica in loc sa promoveze nediscriminarea - pe orice criterii, ea promoveaza intoleranta, nu o mai dorim si in scoli.
  Cred ca ne ajunde cat influenteaza biserica modul in care se legifereaza in Romania!
 • 0 (0 voturi)    
  Biserica = intoleranta (Marţi, 21 august 2007, 17:27)

  ciprian [anonim]

  Atata timp cat biserica in loc sa promoveze nediscriminarea - pe orice criterii, ea promoveaza intoleranta, nu o mai dorim si in scoli.
  Cred ca ne ajunde cat influenteaza biserica modul in care se legifereaza in Romania!
 • 0 (0 voturi)    
  Facultativa! (Marţi, 21 august 2007, 17:27)

  Dana [anonim]

  In primul rand constat ca majoritatea post-urilor sunt impotriva obligativitatii religiei in scoala, ceea ce deja spune ceva.
  Apoi, in Romania nu sunt numai ortodocsi. Ce se intampla cu o clasa in care e vreun evreu sau vreun romano-catolic? Se cheama un rabin sau un preot catolic special pentru el?
  Subiectul este delicat, copiii sunt influentabili la varsta aceea, iar preotii sau absolventii de teologie nu sunt tocmai impartiali. Ei au menirea sa propovaduiasca, adica sa faca propaganda. Nu putem garanta un caracter obiectiv al religiei in scoala.
  Pe de alta parte, am fost socata in Franta sa constat ignoranta crasa a tuturor cand i-am intrebat daca stiu ce se serbeaza de Paste: oameni in toata firea, cu facultate, stiau ca aveau o zi libera dar habar nu aveau care era motivul - in afara de Iepurasul cu ouale de ciocolata.
  Sa cunosti povestile din Biblie e o problema de cultura generala: atatea picturi au teme religioase, sau chiar atatea expresii au intrat in limba ( a merge de la Ana la Caiafa, e ca drumul Golgotei etc.) si n-ar fi rau sa stii si de unde vin. Dar repet, e mare pericol de indoctrinare...
 • 0 (0 voturi)    
  @Adrian (Marţi, 21 august 2007, 17:38)

  Din public! [anonim]

  Domnule,
  O singura intrebare - considerati a a fi ateu va ofera conditiile de a fi un om mai bun - adica a fi mai putin invidious, gata de sacrificii personale, a fi liber (libertatea este si atunci cand inima nu ti se lipeste de lucruri materiale), a nu iubi banii mai mult decat orice, a nu iti face poftele acest lucru face sa sufere pe cei din jur, a face bine celor care au nevoie, chiar daca nu sunt rude sau prieteni, ......?
  De curiozitate cum sunt de fapt ateii?
  Scuze pentru deranj!
 • 0 (0 voturi)    
  lui AleX (Marţi, 21 august 2007, 17:41)

  ortodox [anonim]

  Alex, tata, cred ca nu stii despre care Kent Hovind este vorba. Kent Hovind despre care vorbesc eu pe pagina mea de internet este bine-mersi, este directorul Institutului pentru Studiul Creatiei si conferentiaza fara bodyguarzi la seminarii crestine in intreaga lume. Documenteaza-te inainte !
 • 0 (0 voturi)    
  Paste (Marţi, 21 august 2007, 17:41)

  Geo [anonim]

  Dana, inteleg ca tu ai fost socata de situatie, dar nici eu nu cunosc niciuna din sarbatorile budiste si asta nu ma face incult sau needucat. Este anormal sa ceri unui ateu sa cunoasca detaliile religiei tale.

  Chestia cu ziua libera de Paste si Craciun e alt bullshit. Gandeste-te ce se fac ortodocsii intr-o tara catolica, nu au liber de Pastele lor, deci sunt discriminati, nu? Apoi, ce ma impiedica sa am apreciere pentru doua religii concomitent? Pot fi si iudeu, si musulman, si crestin ortodox, si din ala catolic, mai punem la socoteala ca tin si sarbatorile pe stil vechi si imi iau liber vreo 3 luni de la servici - concediu platit, nu?
 • 0 (0 voturi)    
  @53 (Marţi, 21 august 2007, 17:45)

  Dan [anonim]

  Daca tie religia iti ofera raspunsul la eterna intrebare 'pentru ce esti aici ?', asta inseamna ca trebuie sa i-l bagi cu forta in capul altuia ? Si in alta ordine de idei, CARE religie ? De ce ortodoxa si nu islamica ? Pentru ca ortodoxia este detinatoarea adevarului absolut ? Buna conceptie ... La fel de toleranta ca si aia de se arunca singuri in aer. Exact asta imi doresc pentru copii mei, OBLIGAT de stat.
 • 0 (0 voturi)    
  obligatoriu vs optional (re #64 Dana) (Marţi, 21 august 2007, 17:50)

  Geo [anonim]

  Eu de principiu sunt de parere ca predarea oricarei religii in orice scoala publica este o greseala, chiar daca se preda ca materie optionala.

  In primul rand statul nu are obligatia sa "educe" copiii in privinta religiei, caci este stat laic. Treaba asta revine parintilor.

  In al doilea rand, avand in vedere numarul destul de mare de confesiuni religioase existente, daca statul isi asuma aceasta sarcina se creaza un cosmar dpdv logistic.

  In al treilea rand, reprezinta o discriminare, caci ateii/agnosticii si cei ce apartin unor confesiuni nerecunoscute oficial contribuie in mod egal cu ceilalti catre bugetul central, dar o parte din acesti bani sunt cheltuiti exclusiv pentru cei ce apartin unei confesiuni religioase.

  Per total problema confesiunilor religioase este atat de spinoasa incat statul ar trebui sa aiba tot interesul sa se detaseze complet de chestiune. Comunitatile locale de parinti se pot asocia in mod liber, in afara scolilor de stat, pentru a oferi ce educatie suplimentara doresc ei pentru copiii lor, sau pot exercita presiuni asupra organizatiilor religioase de care apartin sa asigure acea educatie suplimentara.
 • 0 (0 voturi)    
  @Nika (Marţi, 21 august 2007, 17:55)

  Ganditorul [anonim]

  > Si in definitiv ce piedici pune credinta in viata ta? Ce te invata de rau?

  Nici macar simpatic/a nu esti! Iti dau cateva piedici dintr-un ocean. Biserica a dat inapoi astronomia o suta de ani probabil; biserica a umplut continentul negru de SIDA - vezi ce au de spus sfintii parinti despre prezervativ.
  Biserica te invata ca pamantul a fost facut acu 6000 de ani si ca toate metodele de datare moderne nu fac doi bani. Cauta "creation museum".

  Mai la obiect, ca poate ti-am depasit orizonturile. Du-te si executata toate ghicitoarele si vrajitoarele ("sa nu lasi vrajitoare sa traiasca"). Sacrifica-ti copilul, ca sa fie dumnezeu multumit... sa continui?

  Cine vrea sa-si educe copilul religios, s-o faca pe banii lui, n-am nimic impotriva. Cica BOR are 3 miliarde de euro. Daca e interesata, ar putea pune nitel umarul.
 • 0 (0 voturi)    
  Obligatorie ? (Marţi, 21 august 2007, 17:56)

  Florin [anonim]

  Iata ce se intampla cand copiii sunt indoctrinati de mici:
  "Jesus Camp"

  http://channelguide.libertv.ro/guide/index.php?id_episode=30 40
 • 0 (0 voturi)    
  @Nika (Marţi, 21 august 2007, 18:09)

  Adrian [anonim]

  Pui intrebarile gresite. Nu se poate raspunde la o intrebare de genul "Cine" a facut lumea si "Cine" o tine in echilibru. Unui copil nu ii poti explica procesele fizice care stau la baza creeri si existentei curente a universului, dar poti sa-i spui clar ca "Nimeni" nu l-a facut. Nu exista o persoana sau entitate superioara care sa fi creat universul.

  Odata ce creste, copilul afla incet incet care este originea universului si cum evolueaza in continuare, si se poate documenta despre realitatile stiintifice, observate, demonstrate prin experimente si studiu intens. Altfel ajunge la nivelul domnului "Ortodox" sau "Ducu" care afirma ca teoria evolutiei si 90% din biologia moderna sunt minciuni si prostii, iar asta este ceea ce vreau sa evit in mod clar.

  Ce rau face religia? Creeaza o masa oarba de manevra pentru cei care tin fraiele, asta e problema, o masa neinformata care crede orbeste anumite prostii va putea fi folosita in orice scop doresc cei ce conduc (pe fata sau din umbra) miscarea religioasa. Stii cum e vorba aceea: "tara te vrea prost", ei bine, si biserica te vrea prost, pentru ca functia principala a religiei, din cele mai vechi timpuri a fost supunerea populatiei si manevrarea ei. Asta este raul pe care il face religia, de orice fel.
 • 0 (0 voturi)    
  Majoritatea sau minoiritatea sunt relative! (Marţi, 21 august 2007, 18:15)

  Gringo [anonim]

  @64
  Majoritatea populatiei este si impotriva homosexualitatii!

  Cat despre felul credintelor, mi se pare totusi de bun simt ca nu se va preda obligatoriu doar crestinismul ortodox!

  Nu va mai dati de ceasul mortii impotriva religiei in scoli ca tot televizorul va educa copii!
  Constat ca toti cei sunt contra sunteti foarte multumiti cu acest lucru!
  Bravo popor ateu si civilizat!
  Va astept sa faceti o campanie pro educatia inalta care se face deja prin televiziune!
  Cu cat sunteti mai ignoranti cu atat sunteti mai manipulabili. Unde este libertatea? Va imbracati si traiti cum vedeti in reclame si in filme, si aveti modele numai in cei cu bani. De Constatin Brancoiveanu ati auzit? Era cel mai bogat din tara! Stiti cum a murit si de ce? Nu cred.
  Nu aveti nevoie de astfel de informatii de Ev Mediu!
 • 0 (0 voturi)    
  "Indoctrinare" ... ?! (Marţi, 21 august 2007, 19:02)

  The_Bridge [anonim]

  Folositi cu usurinta cuvantul "indoctrinare".
  Televizorul si jocurile pe calculator reprezinta astazi peste 50% din viata majoritatii copiilor. Si nicaieri indoctrinarea nu este mai la ea acasa. Despre asta de ce nu vorbiti?
  In cel mai bun caz, atunci cand nu gem de violenta si sex, programele TV bombardeaza cu reclame si filme care induc o imagine falsa despre viata. Care stimuleaza dorintele, consumul si pana la urma dependenta. Creaza imaginea unei vieti in care orice este posibil si orice este permis. De cate ori le-ati inchis televizorul? De cate ori ati incercat sa aflati ce inteleg din ce vad? De cate ori nu ati observat cu surprindere ca imita comportamentul "eroilor"d e la televizor?
  Cat despre jocurile pe calculator ... stimulare a emotiilor si reactiilor fizice si atat. Plus din nou dependenta (stiu cazuri reale de copii si adolescenti care se joaca mai mult de 14 ore pe zi).
  Acestea de mai sus sunt indoctrinare.

  Invatatura despre Dumnezeu le este necesara copiilor mai mult decat orice altceva.
  Prefer sa citez din Sf Ioan Gura de Aur.

  "Vrei ca fiul tau sa fie responsabil?
  Atunci creste-l de la inceput in invatatura si certarea Domnului.
  .................................................................... ............................................
  Copiii pana la o anumita varsta sunt lipsiti de minte si, pe langa asta, mai sunt influentati si de povestile idolatrilor. De pilda afla de la ei ca eroii pe care ii admira sunt robi patimilor si se tem de moarte. De pilda Ahile, din Iliada. Ba se razgandeste, ba moare pentru iubita lui, ba altul e beat si multe altele. Copilul are nevoie de invatatura ca de medicamente ca sa se apere de ele."
  As aduce intrebarile in actualitate:
  Cum vor stii sa faca diferenta? Cum vor stii sa nu-l imite pe Mutu sau pe Becali sau alte zeci si zeci de "modele" actuale?
 • 0 (0 voturi)    
  lui ALex (Marţi, 21 august 2007, 19:14)

  ortodox [anonim]

  Alex, discutia de pe websiteul wdjd.ro nu este despre moralitatea lui Kent Hovind, ci este despre evolutionism. Sunt multi oameni de stiinta care au ajuns in timp in fundatura cu teoria lor descoperind ca totul este un fals, au recunoscut ca singura solutie credibila este creationismul, dar cu toate acestea nu au fost oameni morali. Nu vad cum ai ajuns sa amesteci una cu alta...de fapt e clar de ce: in lipsa argumentelor, cel mai usor iti este sa arati cu degetul catre altii...
 • 0 (0 voturi)    
  propunere (Marţi, 21 august 2007, 19:21)

  Marian [anonim]

  Mai bine i-ar pune pe parlamentari sa invete obligatoriu cel 10 porunci, si apoi sa le repete in fiecare seara.
  Adio
 • 0 (0 voturi)    
  Raspuns pt nr. 65 - ce ar trebui sa fie un ATEU (Marţi, 21 august 2007, 19:33)

  benef2006 [anonim]

  Ce ar trebui sa inseamna un ateu:

  a) sa se ghideaza dupa morala "ce nu iti place tie nu fa altuia"
  b) respect fata de societate si fata de stat (in general, fata de regulile societatii)
  c) dovada de empatie si implicare in societate, dar pastrand o rezerva de independenta critica.
  d) e f. bine informat asupra istoriei si mai ales asupra istoriei religiilor (Eliade e punct de referinta)
  f) mereu e critic si nu crede decat in urma unei dovezi (deductie, inductie sau axiome gen Euclid)

  Cu exceptia punctului d) as zice ca l-am caterterizat pe Toma necredinciosul. De fapt asta e un ateu: e Toma necredinciosul. Nu inseamna ca nu are nevoie sa creada, inseamana ca nu poate crede in orice doar pt ca asa ii comanda altii.
 • 0 (0 voturi)    
  Religie sau Istoria Religiilor? Ce nu-i corect? (Marţi, 21 august 2007, 19:56)

  Pink Panther [anonim]

  Este foarte corect!
  Eu pentru copii mei voi alege Istoria Religiilor. Daca este bine facuta, exista sansa sa fie una din materiile cele mai interesante!

  Nu inteleg inversunarea unora?!
  Nici eu nu cred in indoctrinare religioasa, dar totusi, poate ar trebui sa intelegem motivele dezvoltarii dogmelor religioase!

  Este mai interesant sa visezi la SUV-uri si castiguri la Loto decat o incursiune in lumea imaterialitatii?
  Macar din cand in cand!
 • 0 (0 voturi)    
  Fyi necredinciosilor! (Marţi, 21 august 2007, 20:47)

  Ducu [anonim]

  Ceea ce ii diferentiaza pe cei care nu cred in Dumnezeu si deci nici nu le este frica de Acesta este data de 2 principii de viata:
  1. "Hotul neprins negustor cinstit" - adica putem face orice pacate cat timp oamenii nu stiu.
  2. Apa spala tot - in special in ceea ce priveste desfraul;

  In plus ei considera ca de schimbat trebuie sa se schimbe altii. El/ea sunt perfecti si tot timpul altii sunt de vina pentru orice!
  Crestinul adevarat considera ca este cel mai pacatos om de pe pamant, si trebuie sa se schimbe.

  Apare frecvent cuvantul indoctrinare. Indoctrinare cu ce? Cu valori morale si viata curata si sanatoasa?
  Astept un raspuns!

  Fara Dumnezeu si fara frica de Dumnezeu nu se poate construi nimic durabil!
 • 0 (0 voturi)    
  re #63 "din public" (Marţi, 21 august 2007, 21:02)

  Geo [anonim]

  Atributele pe care le mentionezi (moralitate, altruism, bunatate, cumpatare, empatie) nu sunt determinate de confesiunea religioasa ci de capacitatea fiecarui om in parte de a isi insusi un cod moral sanatos. Ateii si agnosticii pun mare pret pe respectul pentru viata si libertate individuala.

  Scapand de rigorile dogmelor religioase, un ateu este in stare sa evalueze problemele morale fara constrangeri si prejudecati.
 • 0 (0 voturi)    
  HELOOOOOOO?? (Marţi, 21 august 2007, 21:07)

  jagga [anonim]

  ce tot batem campii.. pe teorii, argumente si contra-argumente
  Lucrurile sunt mai simple... si cred ca rezida in urmatoarele.
  SUNT PARINTE DE COPII.... SU NU VREAU (SI AM ACEST DREPT) CA AI MEI COPII SA FACA ORE DE RELIGIE.. ORICRE AR FI EA!!
  VREAU CA AI MEI COPII SA CREASCA LIBERI si daca la maturitate au chef sa-si aleaga o confesiune... n-au decat...
  Personal nu dau 2 bani nici pe ortodoxie,nici pe catolicism, nici pe orice forma de protestantism sau neo-protestantism.... cum in aceiasi masura ma lasa rece si imi repugna islamul,riturile mozaice, budismul, hinduismul shintoismul,jainismul.... si tot asa.... (am enumerat cat mai multe... ca nu cumva sa creda vreun habotnioc-bigot....ca-s avea ceva cu vreun cult mai mult decat cu altul)
  Tutea spunea ca 'dogma este un mister relevat". Cam multi p'aici carora le-au fost relevate .. anumite chestii... prea multi.
 • 0 (0 voturi)    
  ehe... numai bine un motiv in plus sa dam statul in judecata (Marţi, 21 august 2007, 21:12)

  Sorin Silaghi [anonim]

  Eu sunt budist ... va aduce si pentru pruncul meu un calugar sa-i predea ? daca da atunci sunt perfect deacord... Daca nu am motiv sa-i dau in judecata pentru discriminare...

  Preotii n-au ce cauta in scoli ... Religia se invata acasa si la biserica... Istoria religiilor este un subiect interesant dar nu 10 ani de zile ... si doar daca se preda intr-un mod stiintific...
 • 0 (0 voturi)    
  Raspunsuri (Marţi, 21 august 2007, 21:22)

  Geo [anonim]

  #68 "The Bridge"

  Asa cum statul nu se implica in a le servi elevilor in scolile publice nici jocuri mortal kobat si nici filme cu van damme, ar trebui aplicat acelasi standard in privinta religiei.

  Este responsabilitatea parintilor sa decida daca odraslele lor trebuie sa primeasca educatie religioasa si in ce fel/cantitate la fel de mult cum este responsabilitatea lor sa ii educe sa nu se uite ca prostii la televizor 90% din timpul liber sau sa se joace pe calculator 14 ore pe zi.

  Becali este mare ctitor de biserici si mare religios. De ce un copil cu parinti ortodocsi ar sti mai bine sa aleaga decat unul cu parinti atei?

  #66, #69 "ortodox"

  Cred ca tu esti cel ce ar trebui sa se documenteze mai bine. Current residence: Federal Correction Institution.

  Vorbesti cu foarte mare usurinta despre oameni de stiinta care ar fi facut afirmatii dar nu aduci nici un exemplu concret. Nu cunosc nici un om de stiinta credibil care sa fi afirmat ca singura solutie credibila este creationismul.

  "Amestecul" iti apartine. Kent Hovind este un proponent al teoriei "young earth creationism". Ai adus in discutie oferta lui de 250k USD ca dovada ca, chipurile, comunitatea stiintifica nu are dovezi in sprijinul darwinismului. Premiul de 250k are atasate un sir de conditii care nu au nici o legatura cu teoria darwinista, deci _NU_ dovedeste nimic altceva decat ca definitia data de Hovind pentru darwinism este alta decat cea acceptata de biologi.
 • 0 (0 voturi)    
  Fundamentalism religios (Marţi, 21 august 2007, 21:31)

  Razvan [anonim]

  Devenim din ce in ce mai fundamentalisti, un soi de talibani ortodocsi, un stat cu nimic diferit de ... Iran (de exemplu). Bietul Cuza s-ar intoarce in mormant vazind cum se duce dracului toata reforma cu secularizarea si laicizarea statului. Acum padurile se "retrocedeaza" Bisericilor (mda, au fost ale lor "inainte" - inainte de ce? De Cuza???). BOR este posesoarea unei averi fabuloase de 3 miliarde de euro, o avere cu nimic mai dubioasa decit cele ale marilor miliardari de carton, o avere ce scapa de impozitare si se invirte in zona economiei subterene. Popii sint nelipsiti de la orice manifestare solemna sau politica, de la inaugurari de poduri la deschideri de an scolar.... Stat laic? Haida de!!!

  Si jnapanii astia de la putere au tupeul sa se numeasca LIBERALI. Adica unii care sustin o doctrina seculara, laica. Niste porci mai ipocriti cu greu poti gasi.
 • 0 (0 voturi)    
  @ortodox (Marţi, 21 august 2007, 21:41)

  ciprian [anonim]

  Domnule Ortodox, nu mai insista cu ideea ca oamenii de stiinta s-ar indoii de intreaga teorie evolutionista. Evolutionismul este in stransa legatura cu genetica, stiinta pe baza careia astazi se fac cele mai multe descoperiri in medicina. Exista doar cateva teorii posibile in cadrul evolutionismului, nedemonstrate pe care nu le accepta toti Insa faptul ca pamantul si intreg universul se modifica continuu (adica evolueaza) este o certitudine, mult mai "palpabila" decat orice religie.
 • 0 (0 voturi)    
  argumntul m-a distrat mult (Marţi, 21 august 2007, 21:48)

  Rapidul [anonim]

  "Recomandarea a fost formulata de toate cultele religioase recunoscute oficial in Romania" pai cine se astepta sa fie impotriva?
  Legionarii ereau foarte religiosi si violenti in accelasi timp.
 • 0 (0 voturi)    
  fundamentalistilor religiosi (Marţi, 21 august 2007, 21:59)

  ciprian [anonim]

  Disputa s-a transformat intr-una de forma: exista sau nu exista D-zeu.
  Nu cred ca asta este problema. Domnilor fundamantalisti religiosi chiar credeti ca este nevoie sa iscam discutii interminabile si certuri prin scoli legate de cine si ce religie preda? Nu sunt deschise bisericile suficient timp pt a face religie acolo? De ce trebuie sa incurcam rolul institutiilor?
  Daca copiilor li de preda religia in scoala va vor intreba: de ce sa mai mergem la biserica?
  Lasati bisericile sa-si faca treaba lor si scolile pe a lor.
 • 0 (0 voturi)    
  NU ! (Marţi, 21 august 2007, 22:21)

  pacat [anonim]

  pacat ca mergem inapoi in timp in loc sa avansam. in loc de imbecilitatea asta numita religie (sau cel putin asa cum e vazuta ea de mosi si preoti) ar putea fi mai multe ore de educatie fizica, arta, stiinta, orice altceva UTIL. un clar NU !
 • 0 (0 voturi)    
  Nu sunt de acord!!! (Marţi, 21 august 2007, 22:27)

  ruth [anonim]

  E foarte bine ca si in Romania se schimba mentalitatea!!De mica am auzit vorbindu-se in familie de blandetea si iubirea lui D-zeu!Si am o intrebare:daca El nu ne impune sa il adoram,atunci de unde au oamenii acest drept??Cum sa bagam pe gat fortat multor semeni,o chestie care lor le pateaza constiinta?!Noi ne-am nascut LIBERI!Iar in ce priveste religia,ea NU a adus absolut nimic bun omenirii in decursul istoriei.Nu vreau sa lezez pe nimeni,dar cei care ar fi in stare sa faca crima pt conceptul lor,sunt tocmai dintre aceia care adera la ortodoxism,catolicism,protestantism,neo-protestantism,s.a!Traind intr-o tara majoritar ortodoxa,avem posibilitatea sa vedem zilnic exemple negative ale aplicarii credintei si respectului.E atat de evident:marea masa a prostimii,manipulata din umbra de aceeasi clasa de smecheri ,carora eu le-as spune chiar-criminali religiosi-!Nu generalizez,dar haideti sa nu avem prejudecati religioase.........
 • 0 (0 voturi)    
  Nimic nou sub soare (Marţi, 21 august 2007, 22:41)

  Lucian [anonim]

  Nu inteleg de ce se agita toata lumea asa... eu am facut religia din clasa 1 pana in clasa a 12a... nici macar nu mi s-a spus ca e optionala.. nu a fost la fel peste tot?
 • 0 (0 voturi)    
  DE CE NU? mai jos de cat e acum invatamantul nu cred ca s-ar ajunge (Marţi, 21 august 2007, 22:50)

  hancu [anonim]

  fiecare ateu sau critic vehement al crestinismului pe care l-am intalnit mi-a dovedit ca aceasta categorie de oameni habarnau cu ce se mananca de fapt crestinismul, biblia, etc... (de ex. cea mai mare iditiotenie de care se leaga e "crede si nu cerceta"... care nu e nicaieri in biblie)... http://thetruth.uv.ro/_books/_ref_evolution_1/Cap_01.html
  de aceea cred ca tine de cultura generala elementara sa stii cat mai bine cu ce se mananca religia locului unde traiesti... ca o vei adopta sau nu te hotarasti singur la un moment dat pe parcursul vietii ... deci care'i problema?  cat despre cei de mai sus adepti ai religiei numita evolutionism ... mai documentati-va baieti si fete.... http://thetruth.uv.ro/ ... ca vad ca si pe aici ati venit cu aceleasi ofuscari, mistouri ieftine, bascalie, citate din constitutie si talkoriginz... pe care le mai si numiti "argumente"... trist
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare (Marţi, 21 august 2007, 23:05)

  stefan v [anonim]

  Un elev a intrebat la ora de religie: daca Dumnezeu a facut soarele in ziua a 7-a, primele 6 zile cum au fost masurate?
 • 0 (0 voturi)    
  Lui Ortodox (Marţi, 21 august 2007, 23:07)

  ALex [anonim]

  Eu cred ca este vorba despre acelasi Kent Hovind despre care vorbiti dumneavostra: http://en.wikipedia.org/wiki/Kent_Hovind. Chiar in pagina respectiva se face referinta la suma fabuloasa oferita ca premiu. Ce este interesant este ca acest domn are studii integrale pe religie, nu pe stiinta. Am cautat pe pagina respectiva un titlu de inginer, de paleontolog, de fizician.

  Este foarte usor sa arati ca directia pe care se indreapta stiintele exacte este gresita, mai ales cand nici nu ai studii in domeniu. Eu am recunoscut: nu ma pricep la religie si din ce am comentat eu nu am facut decat sa ii laud pe cei care au luat calea credintei. Eu insa merg pe drumul meu al ingineriei iar cine doreste sa combata ingineria trebuie sa o faca ... inginereste.

  Toate cele bune.
 • 0 (0 voturi)    
  @79 (Marţi, 21 august 2007, 23:17)

  vasile [anonim]

  Draga ruth,
  faci niste afirmatii extrem de hazardate, fara nici o acoperire istorica. unde ai intalnit tu criminali ce au comis crime in numele ortodoxiei? dar al catolicismului? cred ca esti intoxicata de prostiile pe care le inghiti de la CNN.

  Unde vezi tu o aplicare a credintei ortodoxe in crimele din stirile de la ora 5?

  ar trebui sa faci un dus rece pe cap, sa vezi imediat cum se refac sinapsele...

  dar, de fapt, tu esti barbat, nu-i asa? platit de cineva sa imprimi curente de opinie in randul inocentilor...

  cat despre prejudecatile altora, trebuie sa-ti spun ca esti campioana la acest capitol. faci numai afirmatii vagi, fara nici o acoperire. si incurci rau borcanele.

  hai baieti, mai rariti...
 • 0 (0 voturi)    
  DE CE NU? mai jos de cat e acum invatamantul nu cred ca s-ar ajunge (Marţi, 21 august 2007, 23:24)

  hancu [anonim]

  fiecare ateu sau critic vehement al crestinismului pe care l-am intalnit mi-a dovedit ca aceasta categorie de oameni habarnau cu ce se mananca de fapt crestinismul, biblia, etc... (de ex. cea mai mare iditiotenie de care se leaga e "crede si nu cerceta"... care nu e nicaieri in biblie)... http://thetruth.uv.ro/_books/_ref_evolution_1/Cap_01.html
  de aceea cred ca tine de cultura generala elementara sa stii cat mai bine cu ce se mananca religia locului unde traiesti... ca o vei adopta sau nu te hotarasti singur la un moment dat pe parcursul vietii ... deci care'i problema?  cat despre cei de mai sus adepti ai religiei numita evolutionism ... mai documentati-va baieti si fete.... http://thetruth.uv.ro/ ... ca vad ca si pe aici ati venit cu aceleasi ofuscari, mistouri ieftine, bascalie, citate din constitutie si talkoriginz... pe care le mai si numiti "argumente"... trist
 • 0 (0 voturi)    
  re #85 hancu (Miercuri, 22 august 2007, 0:54)

  Geo [anonim]

  Evident, experienta ta este subiectiva. Eu am intalnit foarte multi agnostici cu vaste cunostinte teologice, i.e. cunosc ceea ce resping.

  Cat despre "crede si nu cerceta", acesta cel mai probabil isi are origina in "credo quia absurdum" atribuit lui Tertullian. Cauta despre fideism. Cine afirma ca fraza este prezenta in Biblie cu siguranta nu a citit cartea cu pricina.

  Biserica Catolica s-a grabit sa respinga fideismul, dar pana in prezent nu am vazut nici un argument logic viabil care sa sustina "fidens quaerens intellectum". Pascal nu demonstreaza nimic, doar face calcule despre avantajele credintei (investitie/profit).

  S-a spus in repetate randuri -- studierea istoriei religiilor si prezentarea curentelor filosofice implicate si derivate, intr-un mod balansat si stiintific, este de dorit. Mi s-ar parea absurd insa ca o asemenea materie sa se predea de la clasa I pana in clasa a XII-a.

  "cat despre cei de mai sus adepti ai religiei numita evolutionism"

  Evolutionismul este o teorie stiintifica. Nu are nimic in comun cu religia (nici una dintre ele). Site-ul catre care faci trimitere este o colectie aleatoare de traduceri si preluari. Nu cunosc nici un argument care sa stea in picioare care sa puna in dubiu teoria darwinista. Mai mult, o eventuala negare a darwinismului nu verifica automat "teoria" creationista. Aceasta, pentru a putea fi numita o teorie, trebuie sa respecte in continuare metodologia stiintifica si trebuie sa prezinte argumente stiintifice. Avem de a face cu o falsa dilema.
 • 0 (0 voturi)    
  @Vasile (Miercuri, 22 august 2007, 1:11)

  Ganditorul [anonim]

  >unde ai intalnit tu criminali ce au comis crime in numele ortodoxiei? dar al catolicismului?

  Mai Vasile!
  Mai pune si tu mana pe o carte, ceva... Pe maicuta de la Tanacu stirile de la ora 5 au omorat-o? Mai greu sa-ti gasesc crime ortodoxe, pentru ca n-au avut asa multa putere, insa daca vrei sa te documentezi, intreaba greco-catolicii. In rest, celelate biserici crestine, gasesti cate vrei.
  De la Giordano Bruno, conchistadorii, vrajitoarele din Salem, pana si pe soldatii nazisti scria Gott mit uns. Inchizitia cine a facut-o, talibanii? Cruciadele? De Irlanda de Nord ai auzit?

  Mai vrei? pune mana si cauta!
 • 0 (0 voturi)    
  12 ani de religie (Miercuri, 22 august 2007, 1:21)

  Dana [anonim]

  Eu am facut religia din clasa 1 pana intr-a 12a. Atunci cand se facea propriu-zis ceva la ore (lucru rar, de altfel), "religia", un termen general, insemna de fapt, "ortodoxie". Macar sa-i fi spus pe nume, nu ma deranja.

  Si ce m-au invatat pe mine 12 ani de Ortodoxie? Sa fiu umila (desi bisericile si preotii gem de aur si podoabe, chestie pe care nici acum nu o inteleg), sa nu urasc, sa nu fur... In viata reala nu m-a ajutat mult fiindca adevarul e ca asa ajungi 'undeva' in viata. Nu urmand perceptele biblice. Nu zic ca sunt rele; in nici un caz; zic doar ca sunt putin cam impractice azi.

  Si apropo, dupa 12 ani de "religie", a trebuit sa ma duc la biblioteca sau sa o intreb pe mama (ca nu aveam Google pe vremea aia) care e diferenta dintre catolicism si ordodoxie; m-am dus si intr-o biserica catolica. Dar de una singura.

  Asta nu e "religie", e "ora de ortodoxie". Si mi se pare ca nu e prea "ortodoxa" discriminarea si sa te falesti ca religia ta e singura buna.

  Eu zic sa se predea "religie", in adevaratul sens al cuvantului, o istorie a religiilor, cu putin din ce presupune fiecare; cultura, obiceiuri, simbolistica.
  E un lucru foarte interesant, si sa inveti sa fi tolerant e cel mai crestinesc lucru pe care-l poti face.
 • 0 (0 voturi)    
  ALex (Miercuri, 22 august 2007, 1:45)

  ortodox [anonim]

  Alex, trebuie sa recunosc ca stiam multe despre Hovind, numai ca a fost anul trecut intemnitat pentru nu stiu ce fraude nu stiam. Multumesc pentru instiintare.

  Dincolo de faptul ca Hovind ar avea sau nu studii tehnice, raman o groaza de lucruri care sunt fapte, sunt reale si demonstrate ca fiind falsuri grosolane in ce priveste sustinerea stiintifica a teoriei evolutiei.

  Uite, de pilda, stiinta spune ca s-a evoluat lent, in numeroase stadii succesive. Pai ideea asta (era sa zic dogma) este contrazisa flagrant de arhiva fosilifera, care ar trebui sa fie extrem de bogata in forme intermediare, inter-specii, si mult mai saraca in forme de specii stabile. Ori realitatea arata tocmai pe invers.

  Mai mult, acum 4000 de ani, "oamenii de stiinta" spuneau ca pamantul e plat, pe cand Biblia spunea ca e o sfera. Tot asa, invatatii spuneau ca sunt 1000 de stele in tot universul, pe cand Biblia spunea ca sunt milioane de stele, fara numar.

  Apropo, cum se face ca organismele primare sunt asexuale, reproducerea facandu-se prin diviziune celulara, iar celelalte au sexe distincte. Ce a produs trecerea de la acest mod de inmultire la altul. Si prima vietuitoare de orice sex ar fi fost ea, cate milioane de ani a trebuit sa traiasca pentru a astepta aparitia din intamplare a exemplarului de sex opus ca sa se poata reproduce ?

  Si eu sunt inginer, insa am avut curajul sa imi confrunt convingerile "stiintifice" cu realitatea, cu logica elementara si cu Biblia.

  Ce mi se pare uluitor azi este ca oamenii accepta de bun ce spun unii pe la TV sau prin reviste de "specialitate", ignorand faptul ca in cercetare, ca in mai toate domeniile, cine finanteaza, dicteaza...

  Rusine sa-i fie lui Hovind daca faptele pentru care a fost pedepsit sunt adevarate...
 • 0 (0 voturi)    
  Duplicitatea - sport national (Miercuri, 22 august 2007, 3:28)

  casian [anonim]

  Ar trebui sa incetam ipocrizia. Daca am optat pentru o societate moderna, secularizata nu e normal sa indoctrinam prin scoala. Rostul institutiilor religioase este tocmai acesta de a oferi educatie si indrumare spirtuala specifica fiecarui cult in afara scolii, pentru proprii membri sau pentru adepti. Este la fel cu politizarea scolii.
  Asadar, ori recunoastem ca scoala este politizata si indoctrinata religios prin lege si schimbam constitutia, ori renuntam la astfel de "sporturi". E timpul sa intelegem ca nu putem fi in doua barci. Cand vom renunta la duplicitati?
 • 0 (0 voturi)    
  ATEISMUL ar fi mai util (Miercuri, 22 august 2007, 6:05)

  Jan Corcodusha [anonim]

  Daca se impune obligativitatea predarii religiei in scoli, sunt primul care se duce sa dea Ministerul Invatamantului in judecata la curtile europene! E o incalcare flagranta a dreptului de a NU avea o credinta, un Dumnezeu, etc. De nici un fel! N-am nevoie, merci! Sau daca vrei sa introduci o materie care sa prezinte copiilor o parte a problemei, vor trebui sa o predea la un loc cu Ateismul, Agnosticismul si alte forme de Non-Religie. Religia e pentru OI.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce fel de crestini mai suntem si noi....? (Miercuri, 22 august 2007, 6:37)

  George Arad [anonim]

  Am vazut cat de crestini suntem! Ne batem cu caramida in piept ca suntem crestini si suntem ortodocsi din mosi stramosi! Sa nu uitam un singur lucru mantuirea este personala, degeaba bunicul si strabunicul au fost adevarati credinciosi, pe noi nu ne ajuta cu nimic! De aceea Dumnezeu lasa nenorociri peste noi ca inundatii si arsita pentru ca poporul si-a intors fata de la Dumnezeu! Cum stateam toti la revolutie?? (care erati pe atunci) IN GENUNGHI FRATILOR! si ne rugam la Dumnezeu sa inlature regimul care ne-a subjugat! si nu ne-a dat libertate! Acum avem libertatea obtinuta cu ajutorul lui Dumneze si noi ii intoarcem spatele , ca la biserica mergem la pasti si la craciun si este deajuns! Acum care ar fi problema daca ar fi introdusa religia in scoli vreo 2 -3 ore saptamanal ca sa invete copii nostrii despre mantuitorul sau despre Acela care ne-a dat libertatea in 89 cand toti care am fost la revolutie am strigat: DUMNEZEU ESTE CU NOI! si ne-a ajutat si nu am fost impuscati !Chiar asa de mult este sa invatam de mantuitorul nostru? Ne mai laudam ca suntem o tara crestina....vaiiiiii....dupa comentariile de mai sus dam dovada ca suntem o tara PAGANA! Deci fratilor nu va mirati ca Dumnezeu isi varsa mania peste noi romanii! Cred ca adevaratii ortodocsi se numara pe degete in tara noastra! Pacat! Sa nu ne asteptam la bine.....daca citim in Sfanta Biblie vedem ca atunci cand poporul Israel s-a indepartat de Dumnezeu a fost napastuiti de boale, razboaie si au fost smeriti pana s-au intors cu fata la Dumnezeu! Acum noi ce facem?. ne bazam pe EU?pe USA?.Mania lui Dumnezeu nu poate fi oprita de nici o imparatie!Sa nu ne mai plangem ca ne merge rau, asta dam dovada ca vrem sa obtinem!, mania Lui Dumnezeu!
 • 0 (0 voturi)    
  Smecheria (Miercuri, 22 august 2007, 7:14)

  stefan v [anonim]

  Lucian (21 aug 2007 22:41)

  "Nu inteleg de ce se agita toata lumea asa... eu am facut religia din clasa 1 pana in clasa a 12a... nici macar nu mi s-a spus ca e optionala.. nu a fost la fel peste tot?"


  In adevar, cum nu toata lumea are pasiunea deciziilor CC, directorii si autoritatile au "bagat pe gat" elevilor religia, fara sa le explice ca ar putea sa n-o faca. Pana la urma tot a folosit la ceva: aproape toti elevii primeau media 10, chiar daca chiuleau si media generala "se bucura" de acest 10, altfel nesperat si rarisim.
 • 0 (0 voturi)    
  scoala tine de stat, religia nu (Miercuri, 22 august 2007, 7:31)

  V [anonim]

  Am avut si eu parte de ore de religie... In astfel de ore religia se practica si nu se studiaza (rugaciuni invatate pe de rost, doamne doamne, intrebari stupide la care trebuie sa raspunzi "corect" si nu asa cum gandesti tu.. etc). Si din acest motiv consider ca e bine ca religia sa se practice in biserici si asa avem f multe biserici acuma.
  Oamenii trebuie sa inteleaga ca statul exista pentru a crea fiecaruia posibilitatea de a se dezvolta ca persoana. Atarnarea de icoane in scoli, orele de religie, simbolurile religioase in tribunale etc duc la marginalizarea persoanelor care au altfel de convingeri.
  Felicitari turcilor care au iesit in strada pentru a pastra caracterul secular al statului!
 • 0 (0 voturi)    
  Se pare ca toti forumistii sunt de acord sa fie impotriva religiei (Miercuri, 22 august 2007, 7:40)

  Oana [anonim]

  E o surpriza foarte placuta sa remarc faptul ca aproape toti forumistii sunt impotriva religiei in scoala. Daca chestia asta ajuta la ceva, trimiteti chestia la dom' ministru. Se pare ca el e inca de alta parere...
 • 0 (0 voturi)    
  CEA MAI MARE PROSTIE (Miercuri, 22 august 2007, 7:44)

  sociolog [anonim]

  In toata Europa NU SE PREDA nici un fel de religie in nici o scoalaaaaaaaaa!!!!!!!
  Trebuie sa fim noi mai cu mot intotdeuna ...(in sens negativ evident). Ati descoperit ca nu fura destul popii si mai au nevoie de inca o sursa de venit????
 • 0 (0 voturi)    
  lui Alex (Miercuri, 22 august 2007, 7:52)

  ortodox [anonim]

  Alex, trebuie sa recunosc ca stiam multe despre Hovind, numai ca a fost anul trecut intemnitat pentru nu stiu ce fraude nu stiam. Multumesc pentru instiintare.
  Dincolo de faptul ca Hovind ar avea sau nu studii tehnice, raman o groaza de lucruri care sunt fapte, sunt reale si demonstrate ca fiind falsuri grosolane in ce priveste sustinerea stiintifica a teoriei evolutiei.
  Uite, de pilda, stiinta spune ca s-a evoluat lent, in numeroase stadii succesive. Pai ideea asta (era sa zic dogma) este contrazisa flagrant de arhiva fosilifera, care ar trebui sa fie extrem de bogata in forme intermediare, inter-specii, si mult mai saraca in forme de specii stabile. Ori realitatea arata tocmai pe invers.
  Mai mult, acum 4000 de ani, "oamenii de stiinta" spuneau ca pamantul e plat, pe cand Biblia spunea ca e o sfera. Tot asa, invatatii spuneau ca sunt 1000 de stele in tot universul, pe cand Biblia spunea ca sunt milioane de stele, fara numar.
  Apropo, cum se face ca organismele primare sunt asexuale, reproducerea facandu-se prin diviziune celulara, iar celelalte au sexe distincte. Ce a produs trecerea de la acest mod de inmultire la altul. Si prima vietuitoare de orice sex ar fi fost ea, cate milioane de ani a trebuit sa traiasca pentru a astepta aparitia din intamplare a exemplarului de sex opus ca sa se poata reproduce ?
  Si eu sunt inginer, insa am avut curajul sa imi confrunt convingerile "stiintifice" cu realitatea, cu logica elementara si cu Biblia.
  Ce mi se pare uluitor azi este ca oamenii accepta de bun ce spun unii pe la TV sau prin reviste de "specialitate", ignorand faptul ca in cercetare, ca in mai toate domeniile, cine finanteaza, dicteaza...
  Rusine sa-i fie lui Hovind daca faptele pentru care a fost pedepsit sunt adevarate..
 • 0 (0 voturi)    
  INTREBARE (Miercuri, 22 august 2007, 8:27)

  Desteptat [anonim]

  Stie cineva daca in Romania ne putem de-boteza? Ca in Italia, ca si in alte tari, fenomenul ia amploare. Cine nu mai are de gind sa faca parte obligat-fortat din cei "99%" de "sustinatori" ai bisericii locale, pt care biserica isi trage bani frumosi de la stat, poate face cerere de de-botezare (scuzati termenul, il traduc aproximativ, nu stiu cum se zice la ortodoxi) si i se paroba automat. Ca doar nu poti forta pe nimeni, sintem liberi. In Europa, cel putin.
  Daca aveti vreo informatie din sursa oficiala, lamuriti-ma si pe mine, va rog.
  Merci

  ps: a, sper ca Estul Europei sa nu se transforme in noul pol al fanatismului religios.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt#82- Stefan V - Intrebare despre Soare (Miercuri, 22 august 2007, 9:00)

  Dica [anonim]

  82. Intrebare
  stefan v (21 aug 2007 23:05)

  Un elev a intrebat la ora de religie: daca Dumnezeu a facut soarele in ziua a 7-a, primele 6 zile cum au fost masurate?


  CE SE DORESTE, UN RASPUNS?

  ELEVUL RESPECTIV ERA PREZENT PENTRU PRIMA DATA LA ORA DE RELIGIE IAR PANA ATUNCI INVATASE "ISTORIA RELIGIILOR" DE LA INVATATII CARE POSTEAZA SI AICI PE FORUM! CARE NU MAI AU NICI O TEAMA DE DUMNEZEU SI SE CRED ATOTSUFICIENTI.

  In ziua a 7-a Dumnezeu s-a odihnit. Deci nu a creat absolut nimic!

  Si, culmea, Dumnezeu avea nevoie de Soare (pe post de ceas) ca sa stie cat dureaza o zi!

  Ce patetic!

  90% dintre comentatorii acestui subiect sunt renegati care nu-si inteleg rostul existentei (datorita frustrarilor si dezamagirilor perpetue in care sunt - mai ales dpdv Politic si economic)
 • 0 (0 voturi)    
  @Geo si nu numai! (Miercuri, 22 august 2007, 9:22)

  Din public! [anonim]

  "Ateii si agnosticii pun mare pret pe respectul pentru viata si libertate individuala.
  Scapand de rigorile dogmelor religioase, un ateu este in stare sa evalueze problemele morale fara constrangeri si prejudecati."
  Superb zis! Sunteti perfecti si nu aveti nimic de invatat. Reperele morale sunt deci miscatoare, dupa cum exista un interes.
  Ce zici de urmatoarea definitie pt. unul dintre cele 7 pacate de moarte (1. Mandria, 2. Invidia 3. Iubirea de argint 4. Desfranarea 5. Lacomia pantecelui 6. Trandavia 7. Mania )

  Mandria este pacatul de moarte prin care a cazut ingerul si s-a facut drac si din lumina a devenit intuneric. Din aceasta se naste slava desarta, ingamfarea, ipocrizia, megalomania, aroganta, infumurarea, laudarosenia, nerusinarea, ocara si altele, care sunt toate fiice ale mandriei. Din mandrie se nasc doua surori: ingamfarea si nerusinarea. Dupa Sf. Nectarie al Eghinei, ingimfarea este patima cea mai rea dintre toate si pricina a tuturor relelor dintre oameni. Aceasta produce toate scandalurile, aceasta aduce dezbinarile, provoaca schismele, rastoarna asezamintele, tulbura pacea din lume, aduce lupte si razboaie si toate nenorocirile dintre oameni. Mandria naste nerusinarea, necredinta, ura, mania, dispretul, dusmania, dispretuirea aproapelui, impietrirea inimii, cruzimea; pe cand cel ce are smerenie scapa de toate acestea si le biruieste. Fericit este cel ce are smerenie, caci acela va mosteni pamantul celor blanzi, adica al dreptilor... Caci, cel ce se smereste pe sine se va inalta.
  Does it ring any bell?

  A cunoaste cere timp si efort! Ingnoranta e gratis si f. comoda!
  Cer iertare pentru limbajul agresiv!
 • 0 (0 voturi)    
  Gandesc, deci exist! (Miercuri, 22 august 2007, 9:37)

  gerula [anonim]

  O dogma, cea politica - predata obligatoriu pana in decembrie '89 -, este inlocuita cu un alt tip de dogma, cea religioasa - si aceasta obligatorie! -, ambele avand aceeasi menire revoltatoare: indobitocirea omului, spalarea creierelor, uniformizarea indivizilor, compromiterea ideii de autonomie personala.
  De la cazonul "soldati ai Partidului" - unde ordinul se executa, nu se discuta! - se va trece la inflexibilul si inumanul "Crede si nu cerceta"!
 • 0 (0 voturi)    
  aiureala si promiscuitate (Miercuri, 22 august 2007, 9:37)

  resp [anonim]

  lasati prostiile si invatati ceva matematica, literatura si istorie. poate invatati si o meserie ca sa nu mai ajungeti mina de lucru necalificata in Occident. Daca toate acestea vor fi bine asimilate, puteti sa va puneti si problema religiei, care la noi e o falsitate si o mare afacere condusa de mafioti. Europa moderna e departe de asemenea timpenii.
 • 0 (0 voturi)    
  religia in scoli: cultul bahai? (Miercuri, 22 august 2007, 9:47)

  remus [anonim]

  "Io, cand eram mai mic, a-ncercat un popa sa introduca religia in scoala mea. Si-a venit el in scoala si-a-nceput sa vorbeasca-n dodii dupa scripturi, de faceai si pacate de-atata ras. C-auzi la el ce zicea, cica
  - Isus, la ortodocsi, se scrie cu 2 de i ca sa nu se confunde cu pocaitii, care-l scrie cu unu singur."

  urmarea aici:
  http://www.gavagai.ro/blog/2007/08/21/religia-in-scoli/
 • 0 (0 voturi)    
  tara arde si popii se piaptana (Miercuri, 22 august 2007, 9:50)

  adrian [anonim]

  Secretarul de stat Gigel bate campii. Ce ar fi sa nu mai ia el decizii in numele altora. Mai bine ar introduce in scoli cursuri despre utilizarea calculatorului si a internetului, iar problemele de suflet sa se rezolve de fiecare om la bisecrica lui si cu preotul lui. Lasa-ne gigele cu elucubratiile tale.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt #109 (Miercuri, 22 august 2007, 9:52)

  Desteptat [anonim]

  Am si eu o intrebare pt dvs, ca va vad specialist: Daca in primele 6 zile nu era soare, atunci pe ce se baza conceptul de "zi"?
  A, inca ceva: la ce va referiti cind spuneti "atotsuficient"? La "autosuficienta"? Sau "atotstiutor"?
 • 0 (0 voturi)    
  trezirea (Miercuri, 22 august 2007, 10:07)

  Perro [anonim]

  Asta e fratilor. Ortodoxia nu ne lasa sa iesim din intuneric. Iar Europa se termina acolo, unde incepe ortodoxia. Dureros pt. unii, dar nu poti sa nu observi: fundamentalismul ortodox nu are nimic in comun cu ceea ce numim europenism. O deschidere a mintilor se va intimpla doar daca clerul - impreuna cu toti sfintii - se retrage in biserici, iar romanul prostit si santajat de popi este lasat sa descopere si alte laturi ale fiintei umane.
  Romania, trezeste-te.
 • 0 (0 voturi)    
  libertate? (Miercuri, 22 august 2007, 10:07)

  Silviu P [anonim]

  de ce sa obligam tanara generatie sa invete "religie" ? Eu nu am invatat si nu cred ca sunt considerat un om rau de catre semeni si nici incult. Daca va fi obligatorie si atunci cand voi avea un copil voi emigra. nu mi se pare normal sa se impuna. daca copilul meu va dori sa studieze religie o va face dar nu trebuie sa-i impuna nimeni asta.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. cei ce fapt refuza sa inteleaga! (Miercuri, 22 august 2007, 10:13)

  Ducu [anonim]

  Rostul studierii religiei in scoli este de a oferi elevilor o alternativa la educatia cu televizorul. Copii trebuie sa aiba dreptul sa fie informati pentru a alege in deplina cunostinta de cauza. Este o largire a orizontului. Astfel ar disparea si postarile pline de neconoastele de pe forum.
  Nu asa spun parintii ca ai lor copii trebuie sa aleaga ce vor sa faca in viata?
  If you think that knowledge is difficult, try ingnorance!
  Sunteti orbi, dar veti vedea in final! Va fi insa prea tarziu!
 • 0 (0 voturi)    
  /_ (Miercuri, 22 august 2007, 10:20)

  omul de rand [anonim]

  Transmiterea religie este in primul rand datoria parintilor /la unele religii, in timpul botezului, parintii chiar fac promisiuni de acest gen/.
  In al doilea rand educatia religioasa este datoria bisericii.
  Scoala nu poate sa faca fata nici in alte domenii
 • 0 (0 voturi)    
  De ce nu??? (Miercuri, 22 august 2007, 10:29)

  Dragos [anonim]

  Daca tot e sa se predea O religie in scoli, daca tot vreti sa indoctrinati si sa va bateti joc de copii de ce nu faceti ceva nou... predati oameni buni Satanismul ca ar fi ceva nou. Parerea mea.
  Multa stima,
 • 0 (0 voturi)    
  scolile publice (Miercuri, 22 august 2007, 10:31)

  Dan-Marius [anonim]

  Ca ateu sint impotriva acestei actiuni. Credinta e o manifestare in intregime personala, iar formarea ei ar trebui sa se faca in familie, biserica sau in scoli speciale. Nu are ce cauta in scolile publice.
 • 0 (0 voturi)    
  Porunca (Miercuri, 22 august 2007, 10:36)

  Motanu [anonim]

  Inainte de a se tira pe veci la ta-su, Jesus a lasat vorba sa nu se turuie despre el, iar apostolii cei nespalati decat pe talpi si in varful capului, dar suficient indoctrinati, au ajuns la concluzia cvasipertinenta ca numai fiii lui Israel cei taiati imprejur au acces cu tupeu la invatatura ca sa patrunda in imparatia celor trei granzi. Asa ca ciocu mic popilor nu mai incalcati spusele evanghelistilor aia trei Luca si Matei, ca se va pogori focul vesnic asupra crucilor voastre tamaioase si o sa ardem toti in chinuri groaznice ca racii in cazan din cauza voastra. AMIN cu sange.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu!!! (Miercuri, 22 august 2007, 11:05)

  Alex [anonim]

  Si...Vretzi sa spuneti ca Rom e o tzara democrata....Rahat de tzara......un rahat comunist intrun ambalaj democrat!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  NU! (Miercuri, 22 august 2007, 11:19)

  manu [anonim]

  cand toata lumea civiliata se inghesuie sa promoveze ideea de eliberare de sub greutatea asta care e religia impusa, noi ne bagam sa introducem religia ca materie obligatorie in scoli. Ma intreb cat mai dureaza pana sa ne luminam si noi?
 • 0 (0 voturi)    
  Lucrurile sunt totusi simple... (Miercuri, 22 august 2007, 11:26)

  Cristian M. [anonim]

  nu am citit toate posturile anteriosre, m-am oprit pe la 30 si ceva...

  Nu s-ar putea gasi totusi o "platforma" minimala, unde sa fie impacati si unii si altii??? E drept, mai putin extremistii, care zic ori ca romanii sunt crestini si ortodocsi, ori ca simpla pomenire a religiei sau a "simbolurilor religioase" este "un atentat la libertatea de constiinta" etc. (cazul David-Buzau sau R. Cernea).

  Propun asa: sa se predea "religia" doar in cativa ani: clasa 1 sau 2, un an la gimnaziu, un an la liceu, eventual si o "istorie a religiilor" intr-a 12-a. Sunt lucruri necesare. Si, daca unii se simt "oprimati", e dreptul lor sa refuze ca copiii lor sa urmeze aceste materii. Dar doar parintii sunt in masura sa ia aceste decizii. Mi se par mari perversitati intelectuale postarile anterioare care spun ca parintii nu trebuie sa-si sileasca copiii sa invete anumite lucruri sau sa imbratiseze o anumita credinta.
  - Cine este mai in masura decat parintii sa stabileasca acest lucru, sincer? Sunt mai in masura strainii? Sunt mai in masura "Asociatia pt. Libertatea de Constiinta"? Este mai in masura decat parintii "Federatia Nationala pentru Invatamant"? Partidul Comunist? Partidul Socialist European? Parlamentul European? Che Guevara?
  Dumneavoastra? :)
 • 0 (0 voturi)    
  un lucru f bun (Miercuri, 22 august 2007, 11:53)

  mircea [anonim]

  Ciudate reactile majoritatii la vestea introducerii religiei ca materie obligatorie in scoli pt un popor ce se defineste ca fiind 90% ortodox. Nu vad in ce masura religia ar incarca programa scolara si l-ar pune la zid pe bietul elev. Daca ar fi fost vorba despre o alta materie, nimeni nu ar fi avut nimic de obiectat. Religia are menirea de a schimba interiorul persoanei umane, nu de a o indobitoci cum sustin unii saraci spiritual. Nu sunt de acord cu predarea religiei in scolii atunci cand ea se rezuma la istoria Bisericii Romane, nu pt ca nu ar fi utila, ci pt ca acest lucru nu intereseaza prea mult elevul, el avand nevoie de raspunsuri la intrebari mai mult spirituale decat istorice. Religia corelata cu Biserica duce omul spre adevarata libertate (f multi nu vor pricepe ce vreau sa spun si imi vor spune ca sunt cam inapoiat), spre Hristos.
  "Luati omului ideea de nemurire si de Dumnezeu si se va transforma (omul) intr-o enorma masa de egoism" - Dostoievski. Nu scoateti Creatorul din creatia Sa caci acest lucru inseamna intoarcerea realitatii spre ea insasi. Fara Hristos realitatea nu are sens. (Cine are urechi de auzit , sa auda).
 • 0 (0 voturi)    
  un lucru f bun (Miercuri, 22 august 2007, 12:10)

  mircea [anonim]

  Ciudate reactile majoritatii la vestea introducerii religiei ca materie obligatorie in scoli pt un popor ce se defineste ca fiind 90% ortodox. Nu vad in ce masura religia ar incarca programa scolara si l-ar pune la zid pe bietul elev. Daca ar fi fost vorba despre o alta materie, nimeni nu ar fi avut nimic de obiectat. Religia are menirea de a schimba interiorul persoanei umane, nu de a o indobitoci cum sustin unii saraci spiritual. Nu sunt de acord cu predarea religiei in scolii atunci cand ea se rezuma la istoria Bisericii Romane, nu pt ca nu ar fi utila, ci pt ca acest lucru nu intereseaza prea mult elevul, el avand nevoie de raspunsuri la intrebari mai mult spirituale decat istorice. Religia corelata cu Biserica duce omul spre adevarata libertate (f multi nu vor pricepe ce vreau sa spun si imi vor spune ca sunt cam inapoiat), spre Hristos.
  "Luati omului ideea de nemurire si de Dumnezeu si se va transforma (omul) intr-o enorma masa de egoism" - Dostoievski. Nu scoateti Creatorul din creatia Sa caci acest lucru inseamna intoarcerea realitatii spre ea insasi. Fara Hristos realitatea nu are sens. (Cine are urechi de auzit , sa auda).
 • 0 (0 voturi)    
  Pericol de indoctrinare? Credeti sincer? (Miercuri, 22 august 2007, 12:34)

  CM [anonim]

  Pericol de indoctrinare exista tunci cand "sursa de indoctrinare" se exprima totalitar si n uexista nici un fel de alternativa intelectuala, metnala etc. Asadar, poae exista indoctrinare in societatile totalitare, si doar acolo: comunism, nazism, dictaturi izolate etc. Sau, la scara mica, poti lua pe cineva si sa il izolezi, pentru a il putea indoctrina.
  Dar atat vreme cat traim intr-o democratie, cat se spun atatea lucruri pe toate canalele, descoperirea adevarului sau a ceea ce crezi tu ca e adevar nu tine de ce spune unul sau altul. Prea cred multi dintre cei care au postat impotriva religiei in scoli ca oamenii nu gandesc si ei cu sufletele lor, cu mintile lor. Chiar asa fiinta primitiva este omul??
 • 0 (0 voturi)    
  incest (Miercuri, 22 august 2007, 14:08)

  ceausu cristiana [anonim]

  Biserica condamna incestul.
  Intrebare.
  De ce a facut Dumnezeu doar pe Adam si Eva?
  De ce nu a facut macar doua perechi?
  Raspundeti.
 • 0 (0 voturi)    
  @ #128 (Miercuri, 22 august 2007, 14:09)

  Sorin Silaghi [anonim]

  um.. stai sa vad daca am inteles bine... tu aici te referi la copii de 7 ani nu ?? ... caci de ei este vorba... Te astepti ca un copil de 7 ani sa gaseasca adevarul de unul singur ???

  ESTE O INCALCARE FLAGRANTA A DREPTURILOR OMULUI... Asta e motiv deajuns pentru a ne impotrivi...
 • 0 (0 voturi)    
  pentru cine nu intelege problema in complexitatea ei (Miercuri, 22 august 2007, 14:23)

  Sorin Silaghi [anonim]

  :) ... vad ca sunt oameni care privesc lucrurile intr-un mod superficial ... nu este vorba despre posibilitatea de a studia religia in scoli ... Este vorba despre OBLIGATIVITATE !!! .... Si nu este vorba de o istorie a religiei ci este vorba de ore de religie... cu rugaciuni, preot si tot tacamul...

  Daca 90% dintre romani sunt ortodoxi asta inseamna ca trebuie sa-si impuna credinta si asupra celorlalti 10% ? ... Daca eu nu vreau copilul meu sa faca ore de religie la scoala, din motivele mele personale, de ce trebuie sa vina statul sa-mi impuna chestia asta ? Este vorba de familia mea si nimeni n-are voie sa se amestece... daca eu maine fac o statuie si ma rog la ea, cat timp nu deranjez pe altii, si cat timp comportamentul meu nu incarca regulile de etica general recunoscute in societatea in care traiesc, nimeni n-are voie sa se amestece... MAI ALES STATUL !!!

  Haideti sa nu minimalizam impactul unei astfel de legi... Nu conteaza numarul celor afectati... Legile trebuie sa ne protejeze drepturile, nu sa ni le ingradeasca ... indiferent ca e vorba de drepturile majoritatii sau a unei minoritati.
 • 0 (0 voturi)    
  intoarcerea in evul mediu (Miercuri, 22 august 2007, 15:17)

  yo [anonim]

  Asa fiind, prevederile art.9 alin.(1) din Legea invatamantului nu pot fi interpretate decat in stricta conformitate cu cele ale art.29 din Constitutie, in sensul carora ,,nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa contrare convingerilor sale&#8221; si ,,parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor
  minori a caror raspundere le revine&#8221;. O alta interpretare ar fi vadit neconstitutionala.
  Art.9 alin.(1), teza finala din Legea invatamantului, permite insa o interpretare conforma prevederilor constitutionale: ,,Elevul, cu acordul parintelui sau tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia si confesiunea&#8221;. Dreptul de &#8221;a alege&#8221; semnifica si posibilitatea de a nu avea nici o optiune religioasa. Iar ,,alegerea&#8221;, cu ,,acordul parintelui sau al tutorelui legal instituit&#8221;, asigura dreptul reprezentantilor legali ai copilului de a decide, potrivit propriilor convingeri, in legatura cu educatia copiilor minori, ca expresie a autoritatii parintesti.
  Introducerea in invatamantul primar a religiei, ca ,,disciplina obligatorie&#8221;, nu inseamna obligativitatea religiei pentru elevi, nesocotindu-se dreptul parintelui sau al tutorelui de a asigura educatia copiilor minori potrivit propriilor convingeri. Prin coroborarea tezei a doua cu cea finala din structura art.9 alin.(1) rezulta ca ,,obligativitatea&#8221; priveste includerea religiei ca
  disciplina in planurile de invatamant, religia si confesiunea ramanand sa fie alese sau nu.
  Prevederile art.9 alin.(1) din Legea invatamantului sunt deci constitutionale, sub rezerva
  respectarii dispozitiilor art.29 alin.(1) si alin.(6) din Constitutie
 • 0 (0 voturi)    
  Argumente, paraargumente.... (Miercuri, 22 august 2007, 15:37)

  hjy [anonim]

  ... m-am saturat. Imi fac White Power si eu si combat popii. Auzi frate, religia obligatorie. Si mai ce? Uniforma, coronita, cununita, barza, viezure, minz etc. E anul 2007. Nu 1007.
 • 0 (0 voturi)    
  @132 & Gerula & Resp si cei ca ei! (Miercuri, 22 august 2007, 15:57)

  Din public! [anonim]

  Afla ce loc ocupa credinta in anul 2007 in Statele Unite !
  Dupa standardele voastre este cea mai civilizata si libera tara si modelul si visul vostru lumesc.
  Cum se impaca in anul 2007 credinta si civilizatia?
 • 0 (0 voturi)    
  @132 & Gerula & Resp si cei ca ei! (Miercuri, 22 august 2007, 16:12)

  Din public! [anonim]

  The United States of America is the most religious and most religiously diverse of all Western industrialized nations. American political and social history are indecipherable without references to its religious history, so influential have religious groups and ideology been over the centuries. Particularly interesting is the fact that his religious diversity and religious devotion is enhanced by the traditional separation of church and state

  Vezi si http://www.religioustolerance.org/chr_prac2.htm
  Intreb din nou - cum se impaca credinta cu civilizatia si progresul tehnologic in Statele Unite?
  In Romania din pacate natiunea se reconstruieste, dupa anii de comunism, in absenta valorilor crestine, pe NIMIC!
 • 0 (0 voturi)    
  Despre ceea ce nu se poate! (Miercuri, 22 august 2007, 16:33)

  dreapta chibzuinta [anonim]

  Nu poti obliga pe mineni la ceea ce nu vrea!

  Mai bine educati-i pe parinti!
  Credinta-i in tine cum mostenesti grupa sanguina a parintelui!
  Omul religios este un om de cultura prin sine insusi! A-l educa inseamna demiurgic (ontologic) a construi cosmosul cu caramizi de haos!
  Nici o educatie nu se face fara dragoste, nici o religie nu exista mai presus de iubirea (agape), sacrificiu!

  Si pana la urma..............dragoste cu sila nu se face!
 • 0 (0 voturi)    
  Despre ceea ce nu se poate! (Miercuri, 22 august 2007, 16:34)

  dreapta chibzuinta [anonim]

  Nu poti obliga pe mineni la ceea ce nu vrea!

  Mai bine educati-i pe parinti!
  Credinta-i in tine cum mostenesti grupa sanguina a parintelui!
  Omul religios este un om de cultura prin sine insusi! A-l educa inseamna demiurgic (ontologic) a construi cosmosul cu caramizi de haos!
  Nici o educatie nu se face fara dragoste, nici o religie nu exista mai presus de iubirea (agape), sacrificiu!

  Si pana la urma..............dragoste cu sila nu se face!
 • 0 (0 voturi)    
  Ei, asta ne incurca pe noi... (Miercuri, 22 august 2007, 17:30)

  Hamza [anonim]

  E o tampenie uriasa obligativitatea asta. Nimeni nu poate impune nimanui in ce idoli sa creada.
  Mai bine ar face obligatorie studierea in acesti 10 ani al Codului Manierelor Elegante. Despre atei nu poate spune nimeni ca ii incurca viata, dar la tot pasul te lovesti de prost-crescuti.
  In loc sa curete Romania de atei, Guvernul s-ar ocupa mai bine de hoardele de mitocani care s-au inmultit in tara asta, ba se mai duc si prin alte parti si fac Romania de ras.
 • 0 (0 voturi)    
  Printre putinele idei bune de dupa 1989 si nu numai (poate si din ultimul secol) (Joi, 23 august 2007, 0:17)

  PACATOSUL [anonim]

  Va rog sa ma iertati cu stupoare am citit ceea ce s-a scis de catre unii dintre voi visavi de aceasta initiativa; nu-mi pot explica cum un om ce aprimit botezul in numele Sf. Treimi si se declara crestin ortodox sa lupte impotriva Celui pe care trebuie sa-l marturiseasca, impotriva lui Dumnezeu si invataturii Lui! Sa nu uitam ca din Biserica facem parte toti cei ce am primit Botezul; Biserica nu este numai a preotilor, este a tuturor. Despre ora de Religie cu frica de Dumnezeu va spun ca trebuie sa fie cel mai important obiect de studiu din programa scolara; pentru trup si ratiunea folositoare lumii acesteia facem atatea eforturi darr pt. sufletul nemuritor nu suntem in stare sa alocam o ora pe saptamana? Nu ne-am saturat de imoralitate, incultura, indiferenta, mizerie si alte fapte de acestea care am dori sa nu se mai repete cel putin cand copii nostri vor fi maturi? Si ne vom mai plange la batranete ca odraslele noastre nu sunt asa cum am dori sa fie! Nu ne este deajuns ca nu mai avem timp noi ca parinti sa-i mai invatam pe copii adevarata si folositoarea invatatura despre Dumnezeu? daca noi nu o facem macar sa lasam scoala sa o faca ( fiind profesor va spun ca macar poate la Religie vor invata copii nostri) Cine vrea sa aiba copii prosti, inculti fara bun simt si candidati la puscariile europene sa-l alunge pe Dumnezeu din viata lor! Sau daca nu e in sufletul parintilor de ce sa fie in sufletul copilului meu? Si as mai avea o intrebare pt."desteptii" care se considera liberi : de cate ori mergeti la Sf. Biserica intr-un an? sau de cate ori mergeti cu copii la Biserica? Lasati macar scolii acest drept de ava educa feciorii. Poate nu vor invata nu stiu cate lucruri dar printre altele macar vor invata sa se roage pentru voi parintilor atunci cand veti fi batrani, bolnavi , singuri si neputinciosi;sau cand vom fi morti!Va rog sa ma iertati pt. aciditatea cuvintelor ! Semneaza Pacatosul!
 • 0 (0 voturi)    
  pt #139-despre cultura si alti extrateresti (Joi, 23 august 2007, 13:34)

  Desteptat [anonim]

  hai sa enumeram greselile oferite de educatia dvs ortodoxa:

  "visavi", "nu-mi pot explica cum un om sa lupte", "impotriva lui dzeu si invataturii", "imoralitate, incultura, indiferenta, mizerie si alte fapte", "fapte de acestea", "copii nostri", "deajuns", "copii nostri" (bis, ca sa fie clar), "mergeti cu copii la biserica" (se-mpute)...

  nu mai mentionez virgulele aiurea-n tramvai sau aberatiile semantice, ca n-am target.
  cine si cum dzeu te facura profesor, bre nea? sau la religie putem sa vorbim bulgara pe stil vechi si alte fapte din-astea? nu pot pentru ca sa pricep.
 • 0 (0 voturi)    
  religie (Joi, 23 august 2007, 14:57)

  canon [anonim]

  Stati linistiti! Astia n-au nici bani nici personal calificat sa-si puna in practica proiectele. Apoi mai e nevoie si de spatiu, nu?
 • 0 (0 voturi)    
  Comunistilor!!! (Joi, 23 august 2007, 15:16)

  Alina [anonim]

  Multumesc ca m-am nascut dupa '89 si nu am invatat ca si voi teori tampite despre evolutionism ..Da poate voi chiar va trageti din maimute!!!Si daca nu stiati dupa 89 s-a studiat religia in scoli.Si sa va mai spun ceva..In scoala generala cand aveam lucrari grele,teze inainte de a incepe si pana a veni profesorul (comunist si idiot ) toata clasa se ridica in picioare si se ruga!Si sa va mai spun ceva..acum dupa atatia ani,parintii nostri sunt mandri de noi pentru ca am ajuns persoane responsabile,intelepte si chiar foarte bune in ceea ce facem.Sunt mandra de toti colegii mei de generala pentru ceea ce fac acum si ce au ajuns!Iar voi astia din generatia maimutelor cred ca va cunosc..sunteti astia care lucrati la stat pe un salariu mizerabil si va este teama ca copii vostri sa nu ajunga la fel,nu?
 • 0 (0 voturi)    
  ... despre valori (Joi, 23 august 2007, 17:37)

  The_Bridge [anonim]

  1.
  Parerea mea este ca polemica ironica este cel putin nepotrivita cu subiectul.

  2.
  Orice morala este seaca daca nu este raportata la Dumnezeu, la dragostea Sa pentru oameni si la sacrificiul Unului Nascut Fiului Sau pentru toti (inclusiv pentru cei care L-au rastignit). Fara intelegerea de mai sus orice morala este - cum bine zicea cineva mai sus (dar fara sa vrea) - la fel de valoroasa ca si codul bunelor maniere ... :) ...

  Singurul lucru care conteaza in viata este lupta dintre bine si rau. Nu cea din exterior, pentru ca asta nu poate fi chiar asa usor influentata de un om sau chiar de grupuri mari de oameni.
  Lupta dintre binele si raul din noi este singurul lucru care conteaza. Iar omul nu poate birui singur impotriva raului, are nevoie sa se sprijine pe ajutorul lui Dumnezeu.

  3.
  Intrebare, in special pentru parinti: ce le veti spune copiilor vostri pentru a-i ajuta sa faca diferenta intre bine si rau? Nu pentru azi si acum, cand sunt sub ochii vostri ci pentru mai tarziu, cand vor actiona in situatii neprevazute si in conditii de stres? Cand vor fi departe de voi.

  4.
  Da, rolul esential in educatia copilului si responsabilitatea principala pentru felul in care el se formeaza sunt ale parintilor. Dar dupa 7 ani copilul isi petrece majoritatea timpului la scoala sau influentat de ce se invata la scoala. Iar daca acolo i se spune altceva sau nu i se spune nimic, este foarte posibil ca in timp el sa incerce sa-si aleaga cu totul alte repere. In plus, cei mai multi parinti si chiar bunici (care de obicei stau mai mult cu copiii) au fost super-indoctrinati in morala comunista, atee si fara nici un fel de Dumnezeu. Un motiv in plus pentru care invatatura despre Dumnezeu este foarte necesara in scoala.

  5. @83, apropos de Becali si altii ca el. Isi creaza o legitimitate politica prin Dumnezeu asa cum isi construieste notorietatea prin fotbal si prin interventii de un gust indoielnic. Ceea ce - evident - nu e bine.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt #143 (Vineri, 24 august 2007, 10:18)

  Desteptat [anonim]

  1. ironia este un exercitiu filozofic vital, indelung exersat de grecii antici si de orice om in viata.

  2. toti avem dreptul sa facem afirmatii. adica sintem liberi sa decidem, fiecare in parte, la ce se raporteaza morala, daca are sens conceptul de morala.
  ne putem antrena in lupta dintre bine si rau cu o supradoza zilnica de rambo si freddy kruger.

  3. vai de copilul al carui parinte e un tiran frustrat.

  4. deci parintii si scoala au obligatia sa transforme copilul intr-un robot conectat la un set fix si minimalist de reguli, astfel incit sa nu-si lezeze prea mult creierul incercind sa gindeasca singur.

  5. Becali nu e bine? vezi, de-asta avem monstrii in tara, ca in timp ce ei fura tara si isi arunca laturile in populatie, populatia il mustreaza crestineste cu degetul. "nu va suparati dl Becali, hai va rog nu va mai deversati pe noi, ce dzeu. multumim, sinteti un bun crestin"
 • 0 (0 voturi)    
  @142 (Vineri, 24 august 2007, 10:21)

  Adrian [anonim]

  Fatuca, exact din cauza faptului ca pot aparea persoane ca tine cu capul impuiat de la o varsta frageda cu prostii nu vreau sa existe religia predata in scoli.

  Din momentul in care spui ca evolutionismul este o tampenie, iti arati adevarata valoare, adica 0 (zero). Nu vreau sa fie invatat copilul meu la scoala ca lumea a fost creata de un mosuletz cu barba alba, are vreo 6.000 de ani si primii oameni au fost Adam si Eva. In momentul in care crezi asa ceva, pentru avansarea societatii esti neimportanta deoarece demonstrezi deficientele tale in a gandi logic si capacitatea de a aduce vreun aport stiintific la evolutia noastra ca specie.

  Religia este PERICULOASA, orice fel de religie ar fi, si asta pentru ca umple capul oamenilor cu MINCIUNI SFRUNTATE, le limiteaza dezvoltarea si ii transforma in mase de manevra. Credeti-ma, ma ingrozeste sa va urmaresc pe toti cei cu "Doamne-Doamne" in brate, imi e groaza in legatura cu starea actuala a societatii si imi e groaza in legatura cu viitorul. Daca voi sunteti viitorul omenirii ... mai bine lipsa (ma intreb daca se mai gasesc insule nelocuite in Pacific unde sa ma mut).

  Trezirea oameni buni.

  Adrian
 • 0 (0 voturi)    
  reRE @145 (Vineri, 24 august 2007, 16:15)

  Alina [anonim]

  Tovarase Adrian,
  Daca esti crestin inseamna ca esti si redus mintal ?Acum cred ca o sa incep sa cred ca locul dvs este intr-o insula pustie, printre maimute(ca doar ca sunteti neamuri nu?).Doar oamenii care nu au cultura pot gandi ca dvs.Sunteti departe de civilizatie,gandire logica si dezvoltare.Ar fi bine sa mai cititi putin,iar daca ati gandi putin poate v-ati putea da seama ca nici macar teoria evolutionismului nu o prea stiti.Oricum,eu sunt de parere ca religia e ceva FOARTE personal!Iar chestia asta cu obligativitatea nu ajuta pe nimeni!Din contra creeaza repulsie tocmai la cuvantul obligat.Dar pacat ca nu ati avut parinti sau profesori care sa va invete ce inseamna dragostea,bunatatea,intelepicunea.Sunt lucruri prea mari pentru un om care se trage din ce?Din maimute,porc sau ce?Si sa stiti ca eu am facut religie ortodoxa in scoala eu fiind catolica.Am fost mereu pusa la zid de unii profesori de religie ortodoxa care imi spuneau ca pentru catolici Papa este D-zeu pe pamant si catolicii nu se inchina la ceea ce reprezinta icoana,statuia sau mai stiu eu ce simbol,ci la statuia fizica.Dar toate lucrurile astea nu m-au inrait .Sa auzim de bine,si va doresc ca copii dvs sa ajunga oameni intelepti si educati!
 • 0 (0 voturi)    
  Alinutza (Vineri, 24 august 2007, 19:41)

  Adrian [anonim]

  Dragutza, daca ai fi citit tu cat am citit eu la viata mea, ai fi gandit poate altfel. Sa stii ca lectura nu se reduce la biblie, crez, catehism si alte tampenii de genul asta. Daca ai fi citit cu adevarat, ai fi aflat ca nici un om de stiinta cu capul pe umeri nu ar putea contesta teoria evolutiei. Probabil si tu faci aceeasi confuzie de termeni datorata sensurilor multiple ale cuvantului teorie.

  Teorie Stiintifica: Ansamblu de principii care servesc ca indrumator in practica, ansamblu de cunostinte, de idei si legi care dau explicatia unor fenomene (ex. Teoria Evolutiei, Teoria Relativitatii)

  Teorie: Speculatie (ex. Teoria conform careia Kennedy a fost impuscat de CIA)

  Te rog, nu mai face confuzie intre cele doua sensuri. Teoria Evolutiei este adevar stiintific, observabil, demonstrabil empiric. Voi aveti o carte si expresia "nu se poate sa fi aparut universul fara un creator". Ar trebui sa schimbati asta in: "Nu ma duce pe mine suficient capul astfel incat sa imi dau seama ca universul putea aparea si fara un creator", expresia pura a propriei neputinte de a intelege pentru ca mintea voastra a fost formata din copilarie cu anumite limite impuse. Copii mei nu vreau sa aiba aceste limite, nu vreau sa am copii ca tine, stimata domnisoara (minora dealtfel dupa propriile spuse).

  Incearca sa gandesti afara din cusca in care ti-a fost bagata mintea, pentru ca nu-mi poti reprosa lipsa de logica atunci cand tu imi dai cu cartea in cap spunand: Asta e adevarul; De ce? Pentru ca asa spun eu ... halal logica.

  Evolutionismul nu este o religie, nu trebuie sa crezi in evolutionism, ti se aduc dovezile logice una dupa alta. Ce dovezi iti aduce tie religia? O carte? O amarata de carte scrisa de nomazi intre acum 4000 si acum 2000 de ani? Fratilor, chiar nu inteleg, nu vi se pare nimic in neregula cu chestia asta?

  In rest numai de bine, si sper ca la un moment dat sa te "iluminezi" deoarece obscurantismul evului mediu ar fi trebuit sa dispara pana acum.

  Adrian
 • 0 (0 voturi)    
  RE@ 147 (Sâmbătă, 25 august 2007, 18:08)

  Alina [anonim]

  Vad ca minte aveti destula,suflet la ce va mai trebuie oare???
 • 0 (0 voturi)    
  Re #110 "din public" (Luni, 27 august 2007, 13:15)

  Geo [anonim]

  "Superb zis! Sunteti perfecti si nu aveti nimic de invatat. Reperele morale sunt deci miscatoare, dupa cum exista un interes. "

  Asta este interpretarea ta, si este una gresita. Faptul ca nu suntem constransi de reperele morale ale societatii de acum 2000 de ani nu inseamna ca suntem perfecti sau ca nu mai avem ce invata.

  Pe de alta parte, atunci cand pretinzi ca detii adevarul absolut, cred ca dumneata te crezi perfect. Pacatul (de moarte sau nu) iti apartine.

  Cat despre reprele miscatoare ale moralei -- dintotdeauna morala si etica s-au modificat cu trecerae timpului. Nici macar religia nu este scutita de schimbare -- morala vechiului testament nu este nici pe departe aceeasi cu morala noului testament.

  Ca dumneata consideri ca vreo organizatie oculta de atei si agnostici ar avea vreun interes/agenda, e problema dumitale de sanatate sufleteasca, caci in aspectele psihiatrice nu ma bag, nefiind specialist.
 • 0 (0 voturi)    
  NU VREM RELIGIE IN SCOLI (Miercuri, 29 august 2007, 14:17)

  GIGI INGRID [anonim]

  NU SUNT DE ACORD CU RELIGIA IN SCOALA. CINE VREA RELIGIE, CITESTE ACASA SAU SE DUCE LA BISERICA.. ESTE MATERIE OBLIGATORIE, NU NOTE IN CARNETEL SI CU ORE SAPTAMANALE.
  ORICUM, ISTORIA RELIGIILOR NU ESTE O MATERIE, CA ROMANA SI MATEMATICA, CARE SA SE FACA 8-10 ANI DE SCOALA.
  SI DACA ESTE FACULTATIVA, DE CE ESTE RUBRICA IN CARNEYUL DE NOTE SI IN CATALOG?
  SA SE TEMRINE SI CU ICOANELE INSIRATE PE PERETI
  NU AU STEMA ROMANIEI, NU AU STEAGUL ROMANIEI DAR E PLIN DE ICOANE.
  ICOANELE STAU LA BISERICA SAU LA MANASTIRE NU PE PERETII SCOLILOR
 • 0 (0 voturi)    
  Sunteti niste inculti (Vineri, 31 august 2007, 9:52)

  O Romanca adevarata [anonim]

  Daca ati cunoaste Istorie ati stii ca Evul mediu este reprezentat de Biserica Catolica. Cea ortodoxa nu poate fi incorporota in acest curent. Inchizitie? Ma faceti sa rad. Habar nu aveti ca nu are legatura cu Ortodoxia! Si mai spuneti ca nu vreti religie in Scoala! De unde sa face copiii diferenta intre culte daca nu are cine sa le spuna. VOI? Care habar nu aveti? Mai intoarceti-va la scoala si studiati! Si sa stiti ca profesorii nu ii invata pe copii sa sarute moaste si sa bea apa sfintita ci ii instruiesc sa faca diferenta intre oameni si DOBITICI! Nu imi vine sa cred cati inculti are romania. Mi-e rusine!
 • 0 (0 voturi)    
  Un lucru bun (Sâmbătă, 1 septembrie 2007, 22:01)

  stefan [anonim]

  Unul din obiectivele cadru ale studierii religiei suna asa: formarea de atitudini de intelegere si respect fata de cei cu alte credinte si convingeri religioase. Eu includ aici si pe cei cu libertatea de constiinta.
  Studierea religiei in scoala vizeaza un minim de cunostinte pe care trebuie sa le aiba elevul pt cultura lui. Atentie, ea se invata la scoala, nu e obligatoriu sa le pui in practica. E treaba fiecarei persoane. In conditiile in care, in societatea de azi, religiile joaca un rol foarte important, e absolut necesar sa avem cunostinte religioase.
  Si....terminati cu prostiile, in invatamantul romanesc cred ca disciplina religie este foarte iubita de elevi.
  Ca sa inchei, religia nu se mai preda de catre preoti decat izolat. Sunt foarte multi tineri ,in special domnisoare/doamne care sunt profesoare de religie, care sunt iubite de elevi si parinti, fiind, in primul rand, pedagogi foarte buniCeea ce spuneti dv este o falsitate .
  Si mi se pare ca va sustineti ideile libere foarte autoritar, va impuneti parerile, condamnati, de parca voi sunteti inchizitia. Unde e respectul si dialogul domnilor?
 • 0 (0 voturi)    
  Eu zic ca-i religia buna! (Luni, 15 octombrie 2007, 19:05)

  Ionel Adriana [anonim]

  Foarte bine ca au bagat religia . Ca acum cu golani nu se mai iau de noi yes yes yes!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi