Potrivit sefului Directiei Generale de Invatamant Preuniversitar, Megdonia Paunescu, Ministerul Educatiei va stabili in aceasta saptamana daca religia va intra sau nu in curicula scolara ca obiect de stidiu obligatoriu.

„Motivul pentru care ministerul nu a pus aceasta prevedere in proiectul de lege a invatamantului preuniversitar, pana acum este acela ca au existat opinii puternice si impotriva si pentru. Nu stim inca in ce fel va arata el pentru ca discutiile cu reprezentantii sindicatelor incep abia in aceasta saptamana”, a declarat Megdonia Paunescu.

Ea a mai adaugat ca aceasta propunere a ministerului a sosit la recomandarea tuturor cultelor religioase recunoscute de statul roman.

In momentul de fata, religia este disciplina facultativa. Astfel, elevii pot opta daca vor sau nu sa studieze aceasta disciplina. Cei care nu doresc sa studieze religie invata la scoala istoria religiilor.

Religia ortodoxa obligatorie?

Potrivit presedintelui Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, Remus Cernea propunerea care vine din partea cultelor religioase din romania ar putea transforma religia in obligatoriu.

„Cu toate ca proiectul respectiv spune ca religia este disciplina facultativa, foarte multi elevi din scoala ar putea fi obligati sa studieze religia la gramada intrucat nu toate scolile au pregatit un profesor pentru o disciplina alternativa religiei care se preda in scoala si pe care o invata cei mai multi. Prin urmare majoritatea ar putea dicta acest lucru”, spune Remus Cernea.

El a mai adaugat ca transformarea religiei in obiect de studiu obligatoriu „incalca principiile libertatii de constiinta. Elevii au dreptul la o informare corecta”, a mai spus Cernea.

In opinia presedintelui Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta religia nu ar trebui sa fie studiata in scoli si daca acest lucru se intampla elevii sa nu primeasca note la aceste ore: „Cum sa se dea notele, in functie de smerenia fiecaruia?”

Fundatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta a publicat in luna februarie a acestui an, un raport despre cum se preda religia in scolile romanesti.

Raportul vorbeste despre incalcarea caracterului facultativ al educatiei religioase, despre atitudinea etno-nationalista a unor profesori de religie si despre abuzuri asupra elevilor in timpul orelor de religie ortodoxa.

"Elevii primesc bucurosi religia la scoala"

Pe de alta parte, secretarul de Stat pentru Culte, Gigel Sorinel Stirbu recunoaste ca in nicio tara europeana religia nu este obligatorie, dar sprijina studierea acestei discipline in scoli.

„Nicaieri in Europa nu se studiaza obligatoriu religie.Cei care nu doresc sa studieze aceasta disciplina cer in scris,conducerii aceasta, fie opteaza pentru alta materie”. Insa micutii se bucura ca invata religie, spune Gigel Sorinel Stirbu.

„Eu am fost preot ortodox sapte ani si am predat si religie in scoala si pot sa va spun ca cei mici se primesc cu foarte multa bucurie religia in scoala si se bucura sa invete lucruri noi”, sustine Secretarul de Stat.