Naveta spatiala americana Endeavour a aterizat in aceasta seara la Kennedy Space Center din FLorida, in conditii perfecte. Aterizarea a avut loc la ora 19.32 (ora Romaniei), cu 24 de ore mai devreme decat era prevazut initial.

Specialistii NASA au hotarat sa scurteze misiunea navetei in spatiu din cauza riscului ca uraganul Dean sa loveasca din nou statul Texas si sa ingreuneze operatiunea de aterizare, relateaza AFP.

In timpul acestei misiuni, care a numarat patru iesiri in spatiu, astronautii au montat un tronson metalic de asamblaj al Statiei Spatiale (ISS), pe care va fi atasata, in 2008, a patra antena solara dubla. De asemenea, echipajul a inlocuit si un giroscop defect al ISS.

NASA a decis, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Endeavour sa se intoarca pe Pamant fara repararea fisurii din scutul termic, avariat in timpul lansarii.

Scutul termic a fost lovit de o bucata de spuma izolatoare de la rezervoarele de combustibil ( 80% hidrogen si 20% oxigen lichid) care a provocat o adancitura pe o suprafata de circa 19 centimetri patrati in doua din placutele care acopera partea posterioara a navetei.

Agentia Spatiala a considerat ca defectiunea nu va crea probleme la intrarea in atmosfera.

Uraganul Dean este asteptat sa loveasca din nou miercuri, dar exista o mica probabilitate ca regiunea Houston, unde se afla centrul de control al misiunii, sa fie afectata de uragan. Cu toate acestea, NASA a decis sa scurteze "calatoria" navei in spatiu pentru a evita o aterizare in conditii nefavorabile la centru Kennedy din Florida, care nu este la fel de bine echipat ca cel din Houston.

Nava mai avea suficient conbustibil pentru a sta in spatiu inca trei zile.